Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
4. 10. 2018,
13.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

1

Natisni članek

Kas potapljanje na vdih prosto potapljanje svetovno prvenstvo Samo Jeranko Alenka Artnik

Četrtek, 4. 10. 2018, 13.00

5 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo v prostem potapljanju (CMAS), Turčija 2018, 2. dan

Suvereno: Alenka Artnik ima novo odličje! #video

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

1

Alenka Artnik | Alenka Artnik bo v monofinki vsaj druga. Bravo. | Foto Daan Verhoeven

Alenka Artnik bo v monofinki vsaj druga. Bravo.

Foto: Daan Verhoeven

Čeprav bi morali prva kompleta odličij na svetovnem prvenstvu v prostem potapljanju pod okriljem organizacije CMAS v Turčiji podeliti že v torek, se je po zapletu dva dni pozneje spet začelo. Tekmovanje je v četrtek potekalo v dveh disciplinah – CNF (brez plavutk) in CWT (monoplavut). Slovenska šampionka Alenka Artnik je nastop v monofinki opravila z odliko. Najavila je 96 metrov in jih brez težav dosegla. Za meter je prehitela Japonko Hanako Hirose (95 m) in trenutno drži zlato odličje. A ni še konec.

Ramon
Sportal Po veliki blamaži v Turčiji ostaja prižgana rdeča luč #video
Alenka Artnik
Sportal Ugotovili so napako v sistemu varovanja: varnost je v tem športu na prvem mestu

Tekmovalci se merijo v disciplinah CNF in CWT:

CMAS WCh - Day 2 - CNF & CWT

 

Objavil/a CMAS-World Underwater Federation dne Sreda, 03. oktober 2018

 

Slovenska šampionka si je s tem potopom v monofinki zagotovila vsaj drugo mesto, saj se bosta v tej disciplini v prihodnjih dneh preizkusili tudi Alessia Zecchini (105 m) in Sajuri Kinošita (96 m), kar pomeni, da bo, če bo italijanska zvezdnica uspešno opravila potop, Alenka zasedla vsaj drugo mesto, kar je ravno to, kar je pričakovala.

Še veliko višja pričakovanja ima v disciplini z dvojnimi plavutmi, kjer bo ciljala na zlato odličje. "Moj glavni fokus je na dnevu, ko si bomo nadeli dvojno plavut. Zadnji mesec sem bila osredotočena le na to disciplino, tako da ciljam na najvišjo stopničko in morda novi svetovni rekord," tekmicam sporoča Koprčanka, ki je na treningih kazala vrhunsko formo. Kot prva Zemljanka se je v tej disciplini na treningu že spustila na 90 metrov, kar je štiri metre več od svetovnega rekorda.

Priložnost za stopničke ima nenadoma tudi Samo Jeranko. | Foto: Osebni arhiv Sama Jeranka Priložnost za stopničke ima nenadoma tudi Samo Jeranko. Foto: Osebni arhiv Sama Jeranka

Lepa priložnost za Jeranka

V moški konkurenci je s tekmeci, pričakovano, pometla ruska podmornica, ki sliši na ime Aleksej Molčanov. Rus se je brez težav spustil na globino 123 metrov in si že zdaj zagotovil zlato odličje. Prvi favorit za drugo mesto, Italijan Vincenzo Ferri, je blekavtiral in dobil rdeči karton. Glede na to, da ima Samo Jeranko najavo 107 metrov, se lahko ob uspešno izvedenem potopu tako kot Artnikova zavihti na zmagovalni oder.

Italijanka in Ukrajinka postavili nov mejnik 

Alessia Zecchini že ima zlato odličje v disciplini brez plavutk. | Foto: Instagram & Imdb Alessia Zecchini že ima zlato odličje v disciplini brez plavutk. Foto: Instagram & Imdb V drugem četrtkovem nastopu je svojo moč in pripravljenost že pokazala Italijanka Alessia Zecchini, ki je v CNF podrla nov svetovni rekord – 70 metrov, kar že pomeni zlato odličje.

Na najvišji stopnički se ji je pridružila tudi Ukrajinka Natalija Žarkova, ki je prav tako uspešno premostila rekordno znamko (70). Italijanka ima v taisti disciplini pod okriljem Aide še tri metre boljši dosežek (73 m). Dosegla ga je julija na Bahamih.

Zlato odličje na Poljsko, smola Hrvata

Pri moških se je zlatega odličja v disciplini brez plavutk razveselil Poljak Mateusz Malina, drugi je bil Italijan Michele Giurgola, tretji pa Remy Dubern.

Blizu zlatega odličja je bil tudi hrvaški zvezdnik Goran Čolak, a je ob prihodu na površje za nekaj sekund ''zaspal''. Potop je bil označen kot neuspešen, zato je ostal brez odličja. Slovenski predstavnik Jeranko se je odpovedal nastopu. Tudi če bi nastopil, bi bil s svojo najavo 73 metrov malce prekratek za oder za zmagovalce.

Omenimo še, da smo videli kar nekaj rdečih kartonov, a v nasprotju s prvim dnem je varnostna služba, ki skrbi za tekmovalce, tokrat delovala izjemno zanesljivo. Tako kot bi moralo biti že od vsega začetka.

CWT - ženske*:

1. Alenka Artnik (Slo) - 96 m
2. Hanako Hirose (Jap) - 95 m
3. Derya Can (Tur) - 85 m
....

CWT - moški*:

1. Aleksej Molčanov (Rus) - 123 m (SR) 
2. Andrej Matvejenko (Rus) - 108 m
3. Antonio Mogavero (Ita) - 106 m
...

CNF - moški*:

1. Mateusz Malina (Pol) - 78 m
2. Michele Giurgola (Ita) - 76 m
3. Remy Dubern (Fra) - 75 m

Samo Jeranko (Slo) ni nastopil

CNF - ženske*:

1. Natalija Žarkova (Ukr) - 70 m (SR)
    Alessia Zecchini (Ita) - 70 m (SR)
...

Alenka Artnik (Slo) ni nastopila.
* trenutni vrstni red

 

 

Ne spreglejte