Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2024,
8.35

Osveženo pred

4 dni, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Neža Klančar Peter John Stevens plavanje evropsko prvenstvo Gorazd Podržavnik

Ponedeljek, 24. 6. 2024, 8.35

4 dni, 4 ure

Podržavnik: Računam tudi na vabilo za štafeto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Gorazd Podržavnik | Foto Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Plavalci na evropskem prvenstvu v Beogradu niso osvojili napovedanih medalj. Glavni razlog je bila odpoved Neže Klančar in nekaj napak pri udarnih članih ekipe. Zdaj so pred vrati olimpijske igre, kjer pri potrditvi plavalcev vlada nekaj zmede, selektor Gorazd Podržavnik pa upa na povabilo za štafeto.

"Prvenstvo je minilo v skladu z napovedmi. Zadovoljen sem z uvrstitvami tistih, ki so bili tukaj. Dosegli smo šest finalov in 16 polfinalov. Napovedal sem tudi kolajno, ne eno, več, a se je to zalomilo že dan pred prvenstvom, ko je zbolela Neža Klančar," je merjenje najboljših Evropejcev na sotočju Save in Donave ocenil Gorazd Podržavnik.

O Klančarjevi je nato dodal: "Borila bi se vsaj za tri kolajne. Prepričan sem, da bi se z njo tudi štafeta veselila zmagovalnih stopničk. Žal je šport tako lep, pa tudi tako krut hkrati. Upam, da se bo Neža čim prej vrnila na želeno raven."

Slabši nastop favoritov

Vseeno ne gre spregledati dejstva, da je na bazenu 25. maj v okrnjeni konkurenci Slovenija še tretjič zapored na prvenstvu stare celine ostala brez kolajne. Razlog je bil slabši nastop favoritov. Med najboljšimi slovenskimi plavalci je zelo dobro nastopala Janja Šegel, ki ji je po seriji odličnih dosežkov le za las ušla olimpijska norma. Daleč od želja so bili Peter John Stevens, Katja Fain in tudi del moške ekipe, ki je napovedoval boj za olimpijske igre. Izjema je bil Anže Ferš Eržen.

"Sezona je olimpijska. Veliko je v igri in svoje naredijo tudi živci. Vsi so se pripravljali, vsi so trenirali. Vemo pa, da ni pomembna le fizična priprava, ampak tudi psihološka in taktična. Treba se je znati umiriti in pokazati največ v trenutku, ko je to treba. Ni se jim izšlo in razočaranje je veliko. A ni druge. Glavo gor in gremo dalje."

Zdaj bo sledilo preračunavanje do olimpijskih iger. Mednarodna plavalna zveza je nedavno spreminjala pravila uvrstitve na igre v Parizu in kaj lahko se zgodi, da bo zaradi spremenjenih pravil Slovenija po Tokiu 2021 še drugič ostala brez štafete zaradi zapletenih pravilnikov. V Tokiu je v zadnjem trenutku sicer prišlo vabilo, a prepozno, da bi se športniki vrnili v formo in odpotovali v deželo vzhajajočega sonca.

"Trenutno je gotovo le, da imamo zagotovljen nastop Neže Klančar na 50 in 100 metrov prosto ter Saša Boškana na 200 metrov prosto. Pričakujem tudi vabilo za štafeto. Držali smo se vseh pravil in se februarja v Dohi uvrstili na prvenstvo. Mi smo naredili vse in računam na povabilo."

Janja Šegel, Katja Fain in Neža Klančar. | Foto: Nebojša Tejić/STA Janja Šegel, Katja Fain in Neža Klančar. Foto: Nebojša Tejić/STA

Morda vabilo za športni dogodek leta v deželi galskih petelinov dobi še kdo v reprezentanci, najbližje je na 200 metrov prosto Janja Šegel, a bo to znano v zadnjem trenutku. "Na igrah lahko nastopi največ 852 plavalcev. Norme so postavljene zelo ostro, na 14. izid vseh časov na olimpijskih igrah. Gostota je velika, konkurenca ostra, a ostanimo pozitivni."

Najbrž bo vse dokončno znano šele okrog 15. julija. "Najprej bodo potrdili norme A, nato štafete in tako imenovana univerzalna mesta oziroma vabila za posamične države brez plavalcev. Šele na koncu bodo razdelili mesta plavalcem s standardom B."

Podržavnik bo zdaj čakal novice iz Mednarodne plavalne zveze. Misli pa mu z Donave pod Kalemegdanom že uhajajo prek Eifflovega stolpa nazaj na Donavo v Budimpešti. Že v kratkem bo začel sestavljati ekipo za decembrsko svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih, ki ga bo gostila Budimpešta.

Znova naj bi priložnost dobile tudi štafete: "Plavalci bodo morali to v bazenu sicer potrditi, a vesel bom vseh štafetnih nastopov. Na ta način smo močno dvignili raven v Sloveniji, pa tudi vzdušje v ekipi je ob večjem številu plavalcev veliko boljše."

Preberite še:

Tina Čelik
Sportal Ženska štafeta sedma za konec EP
Peter John Stevens
Sportal Peter John Stevens brez odličja v Beogradu, štafeta tik pod stopničkami
Peter John Stevens
Sportal Stevens Sloveniji priboril četrti finale
Janja Šegel
Sportal Janja Šegel v Beogradu le do šestega mesta: Razočarana sem
Caeleb Dressel
Sportal Caeleb Dressel ne bo branil olimpijskega naslova na 100 metrov prosto

 

 

Ne spreglejte