Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
19.31

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Luka Stražar Aleš Česen Jernej Kruder Janja Garnbret Janja Garnbret Planinska zveza Slovenije športno plezanje turno smučanje ledno plezanje alpinizem plezanje

Sreda, 30. 1. 2019, 19.31

5 let, 4 mesece

Planinska zveza Slovenije razglasila najboljše športnike leta 2018

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Planinska zveza Slovenije je na Gospodarskem razstavišču razglasila najboljše športnike leta 2018 v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju. Najboljša športna plezalca sta postala Janja Garnbret in Jernej Kruder, z nagradama za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Stazi Černič in Danici Blažina.

Marija Jeglič je postala naj alpinistka, Aleš Česen in Luka Stražar najuspešnejša alpinista. V lednem plezanju sta nagradi prejela Maja Šuštar in Jaka Hrast, najuspešnejši turni smučar leta je postal Luka Kovačič.

Najuspešnejša športna plezalca 2018 Janja Garnbret in Jernej Kruder ter Janjin trener Gorazd Hren z načelnikom KŠP PZS Alešem Pircem in predsednikom OKS-ZŠZ Bogdanom Gabrovcem. | Foto: Irena Mušič Habjan Najuspešnejša športna plezalca 2018 Janja Garnbret in Jernej Kruder ter Janjin trener Gorazd Hren z načelnikom KŠP PZS Alešem Pircem in predsednikom OKS-ZŠZ Bogdanom Gabrovcem. Foto: Irena Mušič Habjan

Garnbretova še tretjič po vrsti

Za najboljšo športno plezalko so tretjič po vrsti razglasili Garnbretovo (Šaleški AO), svetovno prvakinjo v balvanskem plezanju in olimpijski kombinaciji, podprvakinjo v težavnosti ter skupno zmagovalko svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, ob tem pa tudi najboljšo športnico leta 2018.

Janja Garnbret
Sportal Zvezda, ki se otepa zvezdništva

"Do zdaj se nisem zavedala, da sem že tretjič dobila nagrado. Lepo je videti, ko si vsako leto postavim cilje, jih izpolnim in jih drugi opazijo. Na sezono 2018 imam lepe spomine in veselim se letošnjega leta," je z nagrado v roki povedala Garnbretova, ki že pridno trenira za tekme v novi sezoni.

Kruder (ŠPO PD Celje-Matica) je nagrado prejel za skupno zmago svetovnega pokala v balvanih, kar mu je uspelo kot prvemu Slovencu.

"Sezona 2018 je bila res nekaj posebnega. Še zdaj - pa se že pripravljam na novo sezono - mi vlije motivacijo, upanje, da se da narediti še več. Z veseljem bom ostal v tem športu, še naprej bom z veseljem delal in se z lepimi spomini spominjam leta 2018," pa je dejal Kruder, ki je za enega glavnih ciljev sezone izpostavil lov na olimpijske igre 2020 v Tokiu.

Prejemniki priznanj za vrhunske dosežke na tekmovanjih Katja Kadić, Mia Krampl, Tjaša Kalan, Vita Lukan, Domen Škofic in Gregor Vezonik. | Foto: Irena Mušič Habjan Prejemniki priznanj za vrhunske dosežke na tekmovanjih Katja Kadić, Mia Krampl, Tjaša Kalan, Vita Lukan, Domen Škofic in Gregor Vezonik. Foto: Irena Mušič Habjan

Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli Katja Kadić (PK Škofja Loka), Mia Krampl (AO PD Kranj), Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Mina Markovič (ŠPK Plus), Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) in Gregor Vezonik (AK Ravne na Koroškem). Trenersko priznanje si je zaslužil trener Garnbretove Gorazd Hren, tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Prejemniki priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu Matevž Štular, Marija Jeglič, Luka Stražar in Aleš Česen z načelnikom KA PZS Petrom Bajcem in predsednikom PZS Jožetom Rovanom. | Foto: Irena Mušič Habjan Prejemniki priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu Matevž Štular, Marija Jeglič, Luka Stražar in Aleš Česen z načelnikom KA PZS Petrom Bajcem in predsednikom PZS Jožetom Rovanom. Foto: Irena Mušič Habjan

Naj alpinistka lani prvič na zahtevnejši odpravi

Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Jegličeva (AO PD Ljubljana-Matica), ki je več zaporednih dobrih sezon kronala s pestrim naborom smeri, med katerimi so izstopale prvenstvene v navezi s Silvom Karom, s soplezalci iz Slovenske mladinske alpinistične reprezentance pa je lani prvič plezala na zahtevnejši odpravi, in sicer na Kavkazu.

Najuspešnejša alpinista 2018 Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in Luka Stražar (Akademski AO) sta z vzponom prek več desetletij oblegane nepreplezane severne stene Latoka 1, ki sta ga opravila z Britancem Tomom Livingstonom, poskrbela za enega največjih dosežkov svetovnega alpinizma lanskega leta.

Latok
Sportal "Alpinisti ne prodajamo športnih dosežkov, ampak zgodbe o vzponih" #intervju

Staza Černič in Danica Blažina, prejemnici priznanja za življenjsko delo v alpinizmu. | Foto: Irena Mušič Habjan Staza Černič in Danica Blažina, prejemnici priznanja za življenjsko delo v alpinizmu. Foto: Irena Mušič Habjan

Priznanji za življenjsko delo Stazi Černič in Danici Blažina

Prejemnici priznanja za življenjsko delo v alpinizmu sta Staza Černič in Danica Blažina, predstavnici povojne generacije alpinistk. Černičeva je bila s svojimi solo vzponi v francoskih Alpah po vojni sploh prva ženska v naši nekdanji skupni državi, ki je v teh delih Evrope lahko plezala.

Danica Blažina je prvo prvenstveno smer preplezala, še preden se je udeležila plezalnega tečaja za ženske v Vratih leta 1949. V naslednjih šestih letih je nanizala še 10 prvenstvenih smeri, celo vrsto izjemno težkih plezalnih vzponov in bila prva ženska po Pavli Jesih v Čopovem stebru.

Na ledu in snegu pa ...

Za najuspešnejšo ledno plezalko je PZS razglasila Majo Šuštar (AO PD Domžale), skupno zmagovalko slovensko-hrvaško-srbskega pokala in skupno peto v evropskem pokalu v lednem plezanju, kjer je v skupnem seštevku drugo mesto osvojil Jaka Hrast (AO PD Domžale), najuspešnejši ledni plezalec 2018.

Maja Šuštar
Sportal Doktorica biomedicine se znajde tudi s cepini; kar se ji je sprva zdelo strašljivo, ji je danes v užitek

Za najuspešnejšega turnega smučarja je bil imenovan Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), ki je lani na svojem prvem evropskem prvenstvu dosegel četrto mesto v vzponu v kategoriji mlajših članov.

Preberite še:

Martina Čufar Potard
Sportal Nekdanjo svetovno prvakinjo ljubezen odpeljala 750 kilometrov od doma

 

 

Ne spreglejte