Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 12. 2019,
17.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

7

Natisni članek

Rusija sankcije doping

Sreda, 11. 12. 2019, 17.00

4 leta, 4 mesece

Rusinja s slovenskim potnim listom Jekatarina Vedenejeva

Kako Rusinja v slovenskem dresu komentira boleče sankcije proti ruskim športnikom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

7

Jekatarina Vedenejeva | Ruska ritmična gimnastičarka Jekatarina Vedenejeva, ki od lanskega poletja nastopa za slovensko reprezentanco, se strinja, da bodo sankcije proti ruskim športnikom zanje boleč udarec.  | Foto osebni arhiv

Ruska ritmična gimnastičarka Jekatarina Vedenejeva, ki od lanskega poletja nastopa za slovensko reprezentanco, se strinja, da bodo sankcije proti ruskim športnikom zanje boleč udarec.

Foto: osebni arhiv

"Kdor si ne pomaga z dopingom, se nima česa bati," je prepričana Jekatarina Vedenejeva, Rusinja s slovenskim potnim listom, ki smo jo vprašali za mnenje o sankcijah proti ruskim športnikom. Te Rusom nalagajo štiriletno prepoved nastopanja na največjih športnih tekmovanjih, tudi olimpijskih igrah. "Za ruske športnike je to boleč udarec," pravi.

V ponedeljek je izvršni odbor Svetovne protidopinške agencije (WADA) odločil, da Rusiji prepove nastopanje na največjih športnih tekmovanjih v obdobju prihodnjih štirih let. To pomeni, da Rusije ne bo niti na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto niti na zimskih igrah v Pekingu leta 2022.

Prepoved velja tudi za svetovno nogometno prvenstvo v Katarju leta 2022, ne nanaša pa se na evropsko nogometno prvenstvo, saj Evropska nogometna zveza (UEFA) po mnenju Wade ni organizatorica največjih športnih tekmovanj.

rusija olimpijske igre Soči
Sportal Hud udarec za ruski šport - štiri leta brez največjih tekmovanj

Rusi imajo tri tedne časa za pritožbo

Gre za najstrožje sankcije proti ruskim športnikom do zdaj, ruska protidopinška agencija Rusada pa ima tri tedne časa, da se pritoži na Mednarodno športno razsodišče (CAS).

Ruski športniki, ki so dokazali, da niso vpleteni v dopinške nečednosti ali prirejanje laboratorijskih vzorcev, so na največjih tekmovanjih že zdaj lahko nastopali zgolj pod nevtralno zastavo in brez nacionalnih obeležij na dresu. Tako bo veljalo tudi v prihodnjih štirih letih.

Mnenja o sankcijah so deljena

Mnenja o odločitvi Wade so deljena. Ruska stran s predsednikom Vladimirjem Putinom na čelu trdi, da gre za politično odločitev in nepravično diskriminacijo ruskih športnikov in da bi Wada morala kaznovati zgolj posamezne športnike. Putin je že napovedal pritožbo na Cas.

Vladimir Putin
Sportal Putin napovedal pritožbo, odločitev Wade pa označil za politično motivirano

Po drugi strani pa marsikdo meni, da je to edina prava kazen za rusko sistematično kršenje protidopinških pravil.

Jekatarina Vedenejeva | Foto:

Rusinja v Sloveniji: Sankcije so boleč udarec za Rusijo

Za mnenje o odločitvi Wade smo vprašali Jekatarino Vedenejevo, rusko ritmično gimnastičarko, ki od junija lani tekmuje za slovensko reprezentanco in je prva (naturalizirana) Slovenka, ki je Sloveniji priborila olimpijsko kvoto v tej športni panogi.

Jekaterina Vedenejeva
Sportal Slovenija po Bakuju uradno še brez, a tako rekoč že z olimpijsko vozovnico

Kot športnica se ne želi vmešavati v politiko

Kot pravi, se kot športnica ne želi vmešavati v politiko, poudarja pa, da je vsak športnik odgovoren za svoja dejanja in da se vsak sam zavestno odloči glede uporabe dopinga. 

"Kdor sse ne ukvarja z dopingom, se nima česa bati," je prepričana. "Sama nikoli v življenju nisem posegala po prepovedanih snoveh," poudarja. Dopinški test je opravljala tri- do štirikrat v celotni karieri.

Izpostavlja, da so Rusi redoljuben in delaven narod, predvsem športniki so osredotočeni na visoke cilje, zato so takšne sankcije zanje boleč udarec in se jim bo težko spopasti z njimi.

"Nastopanje pod nevtralno zastavo? Bolje to kot nič."

Pozdravlja možnost, da čisti športniki iz Rusije vendarle nastopijo na največjih tekmovanjih, pa čeprav ne pod rusko, ampak nevtralno zastavo.

"Vsi poznajo ruske športnike, vedo kdo so in od kod prihajajo! To, da bodo lahko nastopili vsaj pod nevtralno zastavo, je na neki način bolje, kot da jih sploh ne bi bilo," poudarja Vedenejeva.

Kdo je Jekatarina Vedenejeva?

Jekatarina Vedenejeva | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Vedenejeva z Mojco Rode, vodjo kluba TiM, kjer slovenska Rusinja trenira, in trenerko Jeleno Drožanovo. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Vedenejeva z Mojco Rode, vodjo kluba TiM, kjer slovenska Rusinja trenira, in trenerko Jeleno Drožanovo. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Ritmična telovadka Jekatarina Vedenejeva prihaja iz Irkutska v Sibiriji, kjer je odraščala v športni družini.

Njena mama se je ukvarjala z ritmično gimnastiko, oče pa je treniral judo.

V želji po uvrstitvi na olimpijske igre (v ritmični gimnastiki lahko na igrah nastopita zgolj po dve predstavnici iz ene države) se je na povabilo nekdanje ritmičarke, danes trenerke Mojce Rode, odločila za prestop v slovensko reprezentanco. V Slovenijo se je preselila skupaj s svojo trenerko Jeleno Drožanovo.

Katka, kot jo kličejo njeni slovenski prijatelji, je od junija lani po zakonu o izredni naturalizaciji državljanka Slovenije in tekmuje pod slovensko zastavo, kot članica slovenske reprezentance v ritmični gimnastiki.

Kot je povedala v intervjuju za naš medij, odločitev o prestopu v slovensko izbrano vrsto ni bila zahtevna. "Ne, sploh ne. Stara sem 24 let in znašla sem se na točki, ko sem se morala odločiti, ali naj sklenem kariero ali naj jo vendarle nadaljujem.

Ko se je pojavila možnost, da jo nadaljujem v Sloveniji, sem to možnost z veseljem sprejela," je povedala in dodala, da ob tem v Rusiji ni bila deležna nobenih negativnih komentarjev.

Vedenejeva je članica največjega slovenskega kluba za ritmiko TiM, ki ga vodita najuspešnejša slovenska tekmovalka v ritmični gimnastiki Rodetova in njen partner, nekdanji svetovni prvak v gimnastiki Mitja Petkovšek

Odkar nastopa pod slovensko zastavo je postavila že več mejnikov v slovenski ritmični gimnastiki. S slovenskim grbom na dresu je aprila letos na tekmi svetovnega pokala v Taškentu osvojila bronasto odličje v vaji s trakom, kar je daleč največji uspeh slovenske ritmične gimnastike, na svetovnem prvenstvu v Bakuju pa se je s 17. mestom v mnogoboju kvalificirala na olimpijske igre v Tokio 2020.

Njen nastop na najpomembnejšem športnem tekmovanju prihodnje leto mora uradno potrditi Mednarodna gimnastična zveza Fig.

Glede nastopa v Tokiu pravi, da o njem še ne razmišlja, saj se do julija prihodnje leto, ko bo Japonska gostila olimpijske igre, lahko zgodi marsikaj.

 

Ne spreglejte