SiolNET. Sportal Sportal +
3,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hud udarec za ruski šport - štiri leta brez največjih tekmovanj

3,17

termometer

rusija olimpijske igre Soči
Izvršni odbor Svetovne protidopinške agencije je danes odločil, da ruski športniki zaradi sistematičnega kršenja protidopinški pravil naslednja štiri leta ne bodo smeli sodelovati na največjih športnih tekmovanjih. Tisti, ki pa bodo uspeli dokazati, da niso vpleteni v dopinške nečednosti, bodo lahko tekmovali pod nevtralno zastavo. Kot predstavniki Rusije so se nazadnje lahko predstavili na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014. Foto: Getty Images

Izvršni odbor Svetovne protidopinške agencije (WADA) je danes v Lozani potrdil predlog odbora za skladnost, ki ruskim športnikom prihodnja štiri leta, tudi na prihodnjih olimpijskih igrah v Tokiu (2020) in Pekingu (2022) ter svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju prepoveduje zastopanje lastne države. To je najhujša kazen za Rusijo, ki ji očitajo sistematično kršitev protidopinških pravil in manipulacijo z laboratorijskimi vzorci, do zdaj.

Ključni poudarki:

- Predlog odbora Wade za skladnost je danes soglasno potrdil 12-članski izvršni odbor te organizacije.

- Wada je Rusiji prepovedala tudi kandidature in organizacije velikih mednarodnih tekmovanj.

- Rusi bodo suspendirani na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020 in Pekingu leta 2022 ter svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju leta 2022.

- Olimpijske igre, na katerih bi ruski športniki končno lahko nastopili v dresih z nacionalnimi obeležji, bi bile šele tiste leta 2024 v Parizu.

- Ruski dopinški klobčič se je začel razpletati po olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, kjer so ruski športniki dosegli kar 33 medalj, kar je največ med vsemi državami. Zaradi dokazanih kršitev so štirje športniki ostali brez olimpijskih kolajn.

- Decembra 2014 je nemška televizija ARD objavila prvi dokumentarec o sistematičnem dopingu v Rusiji, prikrojenih dopinških kontrolah, manipulacijah z vzorci in korupciji v ruskem športu.

- Novembra 2015 je Wada objavila obsežno poročilo Richarda McLarna, ki je bilo zelo obremenjujoče za rusko atletiko.

- Ruski športniki, ki so dokazali nevpletenost v dopinške nečednosti, so že na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016 in v Pjongčangu leta 2018 nastopali pod nevtralno zastavo.

Rusija. Doping. Foto: Reuters

12-članski izvršni odbor Svetovne protidopinške agencije (Wada) je v Lozani v Švici soglasno potrdil predlog odbora za skladnost Svetovne protidopinške agencije, ki je 22. novembra letos predlagal štiriletno izključitev Rusije z največjih tekmovanj, vključno s prihodnjimi poletnimi olimpijskimi igrami v Tokiu, zimskimi igrami pod petimi krogi leta 2022 v Pekingu in svetovnim nogometnim prvenstvom v Katarju istega leta.

Je pa zanimivo, da bo Rusija lahko brez težav in omejitev nastopila na prihodnjem evropskem prvenstvu v nogometu leta 2020 – Sankt Peterburg v Rusiji je eden od gostiteljev prvenstva –, saj Evropska nogometna zveza (EUFA) ni definirana kot organizatorka večjih tekmovanj

Ruski športniki so že na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in Pjongčangu nastopali kot 'olimpijski športniki iz Rusije'. V Pjongčangu je bilo takih športnikov kar 168. Ruski športniki so že na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in Pjongčangu nastopali kot 'olimpijski športniki iz Rusije'. V Pjongčangu je bilo takih športnikov kar 168. Foto: Reuters

Rusija se je na pragu nove izključitve z največjih športnih tekmovanj znašla zaradi prirejenih podatkov iz laboratorija v Moskvi, ki jih je Ruska protidopinška agencija (Rusada) januarja letos predala Wadi.

Ruski športniki bodo kljub morebitni prepovedi še vedno lahko sodelovali na olimpijskih igrah, a ne pod svojo zastavo, niti ne z ruskimi obeležji na svojih dresih in uradnih oblačilih, v primeru zmage pa jim ne bodo zavrteli ruske himne.

Ruski športniki, ki bodo dokazali, da si pri svojih dosežkih ne pomagajo s prepovedanimi sredstvi ali metodami, bodo lahko tekmovali zgolj pot nevtralno olimpijsko zastavo, kot je to bilo že na prejšnjih poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in zimskih igrah v južnokorejskem Pjongčangu.

Rusada ima zdaj tri tedne časa za pritožbo. Če se za to odloči, bo o primeru odločalo Mednarodno športno razsodišče (CAS).

Podpredsednica CAS Tjaša Andree Prosenc je v pogovoru za STA dejala, da je treba ostro obsoditi nečednosti, ki so jih počela vodstva športa ruske države, olimpijskega komiteja in moskovskega laboratorija pri očitanih sistematičnih dopinških kršitvah.

Izpostavila je tudi vlogo, ki so jo pri tem igrale omenjene inštitucije, ki so zdaj vsem ruskim športnikom preprečile udeležbo na velikih tekmovanjih. "Tudi tistim, ki se niso omadeževali s prepovedanimi poživili ter so s tem zelo vplivale na njihove športne poti in življenje nasploh," je poudarila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin