Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 9. 2018,
23.24

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Domen Škofic Janja Garnbret Janja Garnbret Mina Markovič športno plezanje

Sobota, 29. 9. 2018, 23.24

5 let, 6 mesecev

Svetovni pokal v težavnostnem plezanju v Kranju, polfinale

Janja in Mina na nedeljskem spektaklu, Domen nepričakovano ostal pred vrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Janja Garnbret Innsbruck | Janja Garnbert se bo v nedeljo potegovala za novo zmago v svetovnem pokalu. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Janja Garnbert se bo v nedeljo potegovala za novo zmago v svetovnem pokalu.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Polfinale tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju je na novo skrojil razmere na vrhu. Od osmih slovenskih predstavnic v polfinalu sta se v zadnji krog prebili dve najbolj izkušeni, Janja Garnbret s tretjim dosežkom in Mina Markovič s sedmim. V moškem finalu Slovenija ne bo imela predstavnika. Domen Škofic je obstal na 12. mestu.

Devetnajstletna slovenska junakinja minulega svetovnega prvenstva v Innsbrucku Janja Garnbret v polfinalni smeri ni splezala do vrha. Višina 40 je pomenila tretje izhodišče. Za en plus boljša je bila aktualna svetovna prvakinja Avstrijka Jessica Pilz, edina v polfinalu je vrh dosegla Jain Kim iz Južne Koreje, ki je vodila že po kvalifikacijah in se je uvrstila pred najboljšo slovensko tekmovalko.

Domen Škofic
Sportal Škofic prvi, Garnbretova druga po kvalifikacijah Kranja

Garnbretova, ki je letos na štirih tekmah svetovnega pokala pred Kranjem stopila na stopničke, od tega na treh na najvišjo, je lani v Kranju zmagala.

Drugi letošnji finale za Markovičevo

Mina Markovič je v polfinalu zasedla sedmo mesto. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mina Markovič je v polfinalu zasedla sedmo mesto. Foto: Urban Urbanc/Sportida V finale se je uvrstila še ena zmagovalka Kranja, Mina Markovič, ki je bila štirikrat doslej najboljša na domači tekmi. Na SP v Innsbrucku je obstala v kvalifikacijah, v Kranju pa si je priplezala svoj drugi letošnji finale, potem ko je bila peta v Brianconu. Markovičeva je bila sedma po kvalifikacijah, takšen pa je tudi njen rezultat po polfinalu.

V finalu bodo nastopile še Švicarka Katherine Choong, Japonka Nacumi Hirano ter kar tri Avstrijke, ob Pilzevi še Katharina Posch in Hannah Schubert.

Po kvalifikacijah so bile kar štiri Slovenke uvrščene med najboljših osem. A domače tekmovalke takšnega dosežka niso ponovile v polfinalu. Mia Krampl je v polfinalu izgubila pet mest in je tekmo končala kot deseta. Tjaša Kalan je bila 12., Lana Skušek 14., Katja Kadić 19., šesta po kvalifikacijah Vita Lukan je pristala na končnem 20. mestu, slovenske nastope v polfinalu pa je sklenila Lučka Rakovec na 24. mestu.

Škofic nepričakovano prikazal najslabšo predstavo sezone

Domen Škofic je nepričakovano ostal brez nedeljskega nastopa. | Foto: Sportida Domen Škofic je nepričakovano ostal brez nedeljskega nastopa. Foto: Sportida Edini slovenski predstavnik v polfinalu v moški konkurenci Domen Škofic je najslabšo predstavo v sezoni prikazal prav v polfinalu domače tekme, potem ko je po kvalifikacijah vodil. Upoštevajoč potek sezone, ko se je pred Kranjem na petih tekmah v težavnosti, vključno s SP v Innsbrucku, uvrstil v finale, je 12. mesto, dosegel je skromno višino 27+, precej nepričakovano.

Lani je bil v Kranju četrti, pred dvema letoma je prvič na kranjskih tekmah z drugim mestom stopil na stopničke. V Kranju ni nastopil v finalu pred petimi leti. Letos je bil v težavnosti pred Kranjem peti, dvakrat tretji, četrti in sedmi.

Domen Škofic Innsbruck
Sportal Od šestih Slovencev le Domen Škofic skozi moške kvalifikacije Kranja

Moški polfinale je z višino 37+ dobil Avstrijec Jakob Schubert, aktualni svetovni prvak v olimpijski kombinaciji in težavnosti. Vodilni v seštevku sezone bo lovil svojo četrto kranjsko zmago, drugo po vrsti. V finalu bodo nastopili kar trije Italijani (Stefano Ghisolfi, Francesco Vettorata, Marcelo Bombardi), trije Japonci (Masahiro Higuči, Juki Hada, Kokoro Fudži) ter Kanadčan Sean McColl, ki je bil letos v težavnosti pred Kranjem le enkrat v polfinalu. Kranj ima vsekakor rad, leta 2011 je v dvorani Zlato polje zmagal.

Finalni preizkušnji najboljših osmih v vsaki od konkurenc bosta v nedeljo z začetkom ob 17.45.

Janja Garnbret Innsbruck
Sportal Slovenska šampionka si v Kranju želi čim težje smeri. Kdo bo poskrbel za pasti?
Ne spreglejte