Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 9. 2018,
15.56

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Domen Škofic plezanje Kranj

Sobota, 29. 9. 2018, 15.56

5 let, 6 mesecev

Od šestih Slovencev le Domen Škofic skozi moške kvalifikacije Kranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Domen Škofic Innsbruck | Foto Sportida

Foto: Sportida

Kranjska tekma svetovnega pokala športnih plezalcev v težavnosti se je začela slabo za domačo vrsto. Skozi za domačo vrsto precej selektivne moške kvalifikacije se je prebil le prvi slovenski favorit v moški konkurenci Domen Škofic, ki je v večerni polfinale napredoval z najboljšim dosežkom moških kvalifikacij. Na startu je bilo šest Slovencev.

Športni plezalci, na startu je bilo 61 tekmovalcev, so imeli v kvalifikacijah dva izziva, dve kvalifikacijski smeri. Od moškega dela slovenske ekipe si je drugi krog kranjskega tekmovanja priplezal le 24-letni Radovljičan, trenutno najboljši slovenski predstavnik v težavnostnem plezanju, ki bo nastopil v petem letošnjem polfinalu na tekmah svetovnega pokala.

Škofic, ki je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Innsbrucku kot najboljši Slovenec v moškem finalu težavnosti osvojil peto mesto, je v prvi kranjski smeri splezal od prvega do zadnjega oprimka, vrh je osvojil tudi Čeh Jakub Konecny, v zelo selektivni drugi pa je osvojil višino 38+.

Aktualni svetovni prvak v težavnosti in novi disciplini olimpijski kombinaciji Avstrijec Jakob Schubert si je s Francozom Thomasom Joannesom razdelil tretje mesto. Schubert, ki vodi v seštevku sezone, je osvojil višini 35+ in 35,5+.

Kranjska stena je za Schuberta ena bolj priljubljenih. V največjem mestu Gorenjske je trikrat slavil, nazadnje lani, ko je bil Škofic četrti, pred tem pa je zmagal tudi v letih 2013 in 2015. Schubert je pred Kranjem v svetovnem pokalu zmagal na dveh tekmah od štirih, Škofic, trenutno četrti v skupni razvrstitvi, je bil dvakrat tretji. Pred domačim občinstvom še ni okusil slasti zmage, najboljši v Kranju je bil drugi pred dvema letoma, ko je tudi osvojil zmago v seštevku sezone v težavnosti.

Martin Bergant (33.), Klemen Novak (35.), Milan Preskar (37.), Žiga Zajc (42.) in Luka Potočar (43.) so ostali pod mejo šestindvajseterice, ki se bo zvečer pomerila za osem mest za nastop v nedeljskem finalu.

Trenutno so na sporedu ženske kvalifikacije. Začetek polfinala v dvorani Zlato polje bo ob 20. uri.

Janja Garnbret Innsbruck
Sportal Slovenska šampionka si v Kranju želi čim težje smeri. Kdo bo poskrbel za pasti?
Sportal Slovenca pred več tisoč gledalci poskrbela za zgodovinski uspeh
Janja Garnbret tiskovka
Sportal Nesporna kraljica športnega plezanja pokazala "zaslužek" s Tirolskega
Ne spreglejte