Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
16.35

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret Domen Škofic

Četrtek, 27. 9. 2018, 16.35

5 let, 6 mesecev

Pred tekmo SP v težavnostnem plezanju v Kranju

Slovenska šampionka si v Kranju želi čim težje smeri. Kdo bo poskrbel za pasti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Janja Garnbret Innsbruck | Janja Garnbret bo ta konec tedna na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju prva favoritinja za zmago. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Janja Garnbret bo ta konec tedna na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju prva favoritinja za zmago.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Postavljanje smeri v umetnih stenah je prava umetnost. Zahteva poznavanje zakonitosti plezanja in veliko domišljije. V Kranju, kjer bodo ta konec tedna izvedli 23. tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, bo ekipo postavljavcev smeri tako kot lani vodil Avstrijec Florian Murnig. Svetovna podprvakinja v tej disciplini Janja Garnbret si želi čim bolj zahtevne smeri. "Upam, da so se postavljavci s prejšnjih tekem česa naučili, če se niso, pa bom poskusila biti vsaj hitrejša," je lanska zmagovalka Kranja namignila na novinarski konferenci in spomnila na dogodek v Innsbrucku.

Na težavnostni preizkušnji nedavno končanega svetovnega prvenstva v športnem plezanju so namreč odločale sekunde in ne višina preplezane smeri ali osvojenih vrhov. 11 sekund hitreje je vrh smeri v dvorani Olympiaworld v Innsbrucku dosegla Avstrijka Jessica Pilz in slovenski šampionki Janji Garnbret preprečila plezalni hat-trick na prvenstvu.

19-letna plezalna kraljična iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je osvojila naslova svetovne prvakinje v balvanih in kombinaciji, novi olimpijski skovanki, ki združuje vse tri plezalne discipline, izostal pa je naslov svetovne prvakinje v težavnosti. Garnbretova je po osvojenem 2. mestu povedala, da je vesela, a hkrati razočarana.

Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku kljub osvojenemu vrhu ostala brez naslova svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju. | Foto: Sportida Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku kljub osvojenemu vrhu ostala brez naslova svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju. Foto: Sportida

K postavljanju zahtevnejših smeri je že v Innsbrucku pozval selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren, na novinarski konferenci pred tekmo v Kranju, pa si je tega zaželela tudi Korošica. Da bi torej o zmagovalcu odločala višina preplezane smeri, ne pa hitrost.

Vidno razočarana nad drugim mestom. | Foto: Sportida Vidno razočarana nad drugim mestom. Foto: Sportida

Med postavljavci tudi Slovenec

Za postavitev smeri na tekmi v Kranju bo skrbelo šest postavljavcev smeri, t. i. routesetterjev, ki jih določi Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC).  Med njimi je tudi Slovenec Miha Hribar, vodja plezalnega centra Balvanija, ki bo z ekipo skrbel tudi za sobotno tekmovanje v močnih prstih.

Vlogo vodje postavljavcev je prevzel Avstrijec Florian Murnig, ki je to nalogo opravljal že lani. "Pri postavljanju smeri gre za timsko delo, običajno je vodja samo na papirju vodja," je povedal Tomo Česen, dolgoletni vodja tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju, ki bo ta konec tedna na sporedu že 23.

Avstrijec Florian Murnig je tudi letos vodja postavljavcev smeri na tekmi SP v Kranju:

Smer za kvalifikacije, polfinale in finale

Postavljavci morajo postaviti več smeri - najprej smer za kvalifikacije, zvečer smer za polfinale in naslednji dan še za finale. "Vse je odvisno od urnika tekmovanja," poudarja Česen.

"Treba je preračunati, koliko časa imaš med posameznimi krogi tekmovanja. Postavljavci svoje ideje najprej zrišejo na shemo smeri na listu papirja (na spodnji fotografiji), potem pa svojo idejo z orodjem prestavijo na steno. Ne gre zgolj za postavljanje oprimkov, veliko je tudi gradbenega dela z brusilko in vrtalnim strojem," pravi.

Postavljavci smeri svoje ideje vrišejo v shemo smeri.  | Foto: Siol.net/ A. P. K. Postavljavci smeri svoje ideje vrišejo v shemo smeri. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Postavljanje smeri pomeni tudi konkretno fizično delo. Fotografija je simbolična. | Foto: Postavljanje smeri pomeni tudi konkretno fizično delo. Fotografija je simbolična.

Smeri morajo biti primerne za vse vrste tekmovalcev

Postavljavci smeri vsako smer tudi preplezajo. Vse morajo biti postavljene tako, da ustrezajo tako nižjim kot višjim tekmovalcem, razmišljati je treba tudi o varnosti. "O tem, da bodo tekmovalci lahko vpeli vrv, da se ne zgodi, da bi ob padcu kdo priletel v tla ali treščil ob steno. Vse smeri se postavijo že pred tekmo, nato jih postavljavci podrejo, za lažjo postavitev pred naslednjim krogom tekmovanja pa natančno označijo v steni," pojasnjuje Česen.

Zanimivo je, da morajo denimo kvalifikacijsko smer v Kranju zaradi natrpanega sobotnega urnika postaviti čim bolj zahtevno in s tem selektivno, saj bi vzelo preveč časa, če bi prav vsi tekmovalci priplezali do vrha.

Plezalci med ogledovanjem smeri. | Foto: Grega Valančič/Sportida Plezalci med ogledovanjem smeri. Foto: Grega Valančič/Sportida

Šteje tudi užitek gledalcev

"Pomembno je, da so postavljavci smeri stalno v stiku z najboljšimi tekmovalci. Na podlagi tega se namreč odločijo, kakšno smer bodo postavili. Smer mora biti postavljena tako, da v predstavi uživajo tudi tekmovalci. Če denimo v finalu vsi padejo s stene že po oprimkih v spodnjem delu stene, nima smisla in ni zanimivo. Bistvo je, da vseh osem finalistov razporediš po celi steni. Idealno je, da en spleza do vrha, drugi do predzadnjega oprimka. To je teorija, uspe pa redko," se zaveda sogovornik.

Glavni moški adut v Kranju bo Škofic, trenutno četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, ki je na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku po izjemnih predstavah v predtekmovanju (1. v kvalifikacijah in polfinalu) v finalu osvojil 5. mesto. V Kranju je že osvojil 2. in 4. mesto, bo šlo tokrat še višje? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Glavni moški adut v Kranju bo Škofic, trenutno četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, ki je na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku po izjemnih predstavah v predtekmovanju (1. v kvalifikacijah in polfinalu) v finalu osvojil 5. mesto. V Kranju je že osvojil 2. in 4. mesto, bo šlo tokrat še višje? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kranj tokrat brez finala sezone

Tekma, ki jo v dvorani Zlato polje v Kranju organizira Planinska zveza Slovenije pod okriljem IFSC, je bila običajno na sporedu kot zadnja postaja najboljših plezalcev na svetu, letos pa bosta do zaključka sezone na sporedu še dve tekmi na Kitajskem.

Tomo Česen (na fotografiji skrajno desno) je dolgoletni vodja tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju. | Foto: Manca Čujež Tomo Česen (na fotografiji skrajno desno) je dolgoletni vodja tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju. Foto: Manca Čujež

Česen pravi, da to za samo izvedbo tekmovanja ne pomeni nobene spremembe. Tekmo je treba izpeljati brezhibno, kar zadeva samo udeležbo, pa je prijavljenih še več tekmovalcev kot lani. Med 126 tekmovalci iz 26 držav bo tudi 16-članska slovenska ekipa z močnimi aduti.

V Kranju bomo videli tudi Vito Lukan, perspektivno 17-letnico iz Radovljice, ki se letos lahko pohvali z naslovom mladinske svetovne prvakinje v težavnosti in evropske mladinske prvakinje v kombinaciji. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V Kranju bomo videli tudi Vito Lukan, perspektivno 17-letnico iz Radovljice, ki se letos lahko pohvali z naslovom mladinske svetovne prvakinje v težavnosti in evropske mladinske prvakinje v kombinaciji. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Predstavilo se bo deset Slovenk: Janja Garnbret (vodilna v skupnem seštevku težavnosti), Mina Markovič, Vita Lukan, Mia Krampl, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Lana Skušek, Urška Repušič, Tjaša Slemenšek in Lučka Rakovec, in šest Slovencev: Domen Škofic (trenutno 4. v skupnem seštevku težavnosti), Luka Potočar, Martin Bergant, Milan Preskar, Klemen Novak in Žiga Zajc.

Slovenske barve bo v Kranju zastopalo 16 tekmovalcev, tudi Janja Garnbret in Domen Škofic. | Foto: Manca Čujež Slovenske barve bo v Kranju zastopalo 16 tekmovalcev, tudi Janja Garnbret in Domen Škofic. Foto: Manca Čujež

Program in urnik:

Sobota, 29. september 2018

8.00 -  kvalifikacije moški
13.00 - kvalifikacije ženske
20.00 - polfinale

Nedelja, 30. september 2018

17.45 - finale

Ogled tekme boste lahko spremljali v neposrednem prenosu prek Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), nedeljski finale pa bo na 2. programu prenašala tudi TV Slovenija (17.55).

Ogled sobotnih kvalifikacij je brezplačen za vse, vstop na vse tekme pa je prost za otroke do vključno 12. leta starosti. Vstopnina za sobotni polfinale je 10 evrov oziroma 8 evrov za člane PZS, za nedeljski finale pa 15 evrov oziroma 12 evrov za člane PZS.

Vstopnice so na voljo na prodajnih mestih Eventima, na spletu in na sedežu PZS.

Spremljevalni program:

Sobota bo rezervirana za predstavitev in srečanje s slovensko paraplezalno reprezentanco. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v plezanju z zavezanimi očmi, pred sobotnim polfinalom in nedeljskim finalom pa bodo na ogled tudi plezalni filmi iz arhiva Festivala gorniškega filma.

Ne spreglejte