Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2023,
7.30

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

McLaren Lando Norris vn Belgije VN Madžarske Christian Horner Red Bull Racing Sergio Perez Fernando Alonso Max Verstappen Formula 1

Torek, 1. 8. 2023, 7.30

9 mesecev

Zgodovinska sezona Maxa Verstappna in ekipe Red Bull

Slavje z napako: Razbit je, spet je razbit! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44
Hungaroring Max Verstappen | Takole je pred tednom dni na Hungaroringu pokal končal v dveh delih. | Foto Guliverimage

Takole je pred tednom dni na Hungaroringu pokal končal v dveh delih.

Foto: Guliverimage

Zgodovinska sezona za ekipo Red Bull in Maxa Verstappna se je nadaljevala tudi na VN Belgije. Slavje pa je imelo manjšo napako: razbili so pokal za konstruktorsko zmago. Teden prej je Verstappnov pokal na VN Madžarske razbil Lando Norris.

Spa Sergio Perez Max Verstappen Red Bull
Sportal Takšna premoč, da bi šel v bokse še enkrat – samo za trening

Deseta zmaga sezone | Foto: Guliverimage Deseta zmaga sezone Foto: Guliverimage Red Bull Racing je postal prva ekipa, ki je zmagala na uvodnih 12 dirkah. Do zdaj je bil rekorder McLaren (11 zmag na začetku sezone 1988). Dosegli so peto dvojno zmago, s čimer so izenačili svoj lanski rekord. Ob trenutni premoči Red Bullovega dirkalnika se zdi, da bodo oba rekorda še nadgradili.

Max Verstappen je v prvič v karieri zmagal s šestega štartnega mesta, kar pomeni, da je 45. zmago dosegel že z devetih različnih štartnih položajev. To je izenačitev rekorda Fernanda Alonsa. Na 12 dirkah sezone, ko je zmagal desetkrat in bil dvakrat drugi (pa še dvakrat prvi na šprinterski dirki), je osvojil že 314 točk, kar je več kot leta 2010 Sebastian Vettel v vsej sezoni. S tistim točkovnim izkupičkom je Nemec takrat postal prvak. Če štejemo še zmage na šprintih, jih ima deset zapored, torej je neporažen že štiri mesece (od VN Azerbajdžana 30. aprila, ko je slavil Sergio Perez).

Drugič zapored razbit pokal
Po zmagi na VN Madžarske je drugouvrščeni Lando Norris (McLaren) po pomoti razbil Verstappnov pokal za zmago. Vreden je bil okoli 40 tisoč evrov (ročno so ga izdelovali pol leta). Pozneje se mu je opravičil. Po VN Belgije pa so pokal za konstruktorsko zmago razbili kar sami. Ko so delali tradicionalno gasilsko fotografijo, je sledilo polivanje s šampanjcem. In v tisti noriji je tabla z napisom, ki jo sicer uporabljajo na komandnem mestu med dirko, padla na pokal in ga zdrobila na tisoč koščkov. "Razbit je, pokal je spet razbit," je bil šokiran Verstappen, vodji ekipe Christianu Hornerju pa se je smejalo.

"S svojimi inženirji izvlečejo največ, in to na vsaki dirki"

Peta dvojna zmaga letos. Imeli bi jih še več, a so se Perezu petkrat zapored ponesrečile kvalifikacije. | Foto: Guliverimage Peta dvojna zmaga letos. Imeli bi jih še več, a so se Perezu petkrat zapored ponesrečile kvalifikacije. Foto: Guliverimage Njegov ekipni kolega ima 125 točk manj, Alonso na tretjem štartnem pa še 40 manj. Verstappnov tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka je tako samo še vprašanje časa. Da, Red Bullov dirkalnik je res številka 1, a svoje dodaja tudi Nizozemec sam. Po prvem nedeljskem postanku, ko je prehitel Pereza in mu ušel, je nekaj krogov vozil v povprečju sekundo na krog hitreje od njega. Z enakim dirkalnikom! "Svoje delo opravlja z odliko. Je zelo talentiran. S svojimi inženirji izvlečejo največ, in to na čisto vsaki dirki, kar je res impresivno," je pred njim dal kapo dol tudi Mehičan, ki je po seriji petih dirk z napakami zdaj le dosegel drugo mesto. Kot pravi Red Bullov svetovalec Helmut Marko, "največ, kar lahko". Oziroma kar sme, saj je Verstappen v ekipi številka 1.

Si je pa Verstappen med številnimi navijači v nedeljo prislužil črno piko. Njegove besede po radijski zvezi, da lahko naredijo še en postanek za trening, so vzeli kot norčevanje iz tekmecev. Tudi njegovemu dirkaškemu inženirju niso bile preveč všeč: "Max, prosim, samo poslušaj moja navodila, hvala." Je šlo za šalo ali si je res želel napasti še najhitrejši krog na dirki? "Najbrž je bilo sporočilo 50:50. Jezi me, da nočejo delati dodatnega postanka, zato sem rekel na tak način, da jih spravim v malo neprijeten položaj." Šlo je torej bolj za zbadljivko svoji ekipi kot pa tekmecem. Dejansko pa je imel tolikšno prednost pred Perezom in preostalimi, da si bi si lahko privoščil še en postanek.

Charles Leclerc je na zmagovalnem balkonu v nedeljo ostal takole v drugem planu. | Foto: Guliverimage Charles Leclerc je na zmagovalnem balkonu v nedeljo ostal takole v drugem planu. Foto: Guliverimage

Spa 1998 Michael Schumacher
Sportal Ko je Schumacher poskušal obračunati kar s pestmi
Spa Max Verstappen varnostni avto
Sportal Novinec na mokrem vodil nekaj krogov pred nepremagljivim
Frederic Vasseur
Sportal "Mogoče sem pa z drugega planeta"
Ne spreglejte