Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 3. 2023,
12.05

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

homofobija Formula 1 Nelson Piquet Lewis Hamilton

Sobota, 25. 3. 2023, 12.05

1 leto

Visoka denarna kazen za legendarnega voznika F1, potem ko je žalil Hamiltona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Nelson Piquet | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji trikratni svetovni prvak v formuli ena Nelson Piquet bo moral plačati pet milijonov brazilskih realov oziroma 885.561 evrov odškodnine zaradi rasističnih in homofobnih komentarjev, ki jih je izrekel v intervjuju novembra 2021 o vozniku Mercedesa Lewisu Hamiltonu, je v petek odločilo brazilsko sodišče.

VN Savdske Arabije Max Verstappen
Sportal Verstappen: Vsi so veseli, jaz nisem, saj nisem tukaj, da bi bil drugi

Sodišče v Brasilii je Nelsona Piqueta kaznovalo, potem ko je v intervjuju uporabil rasno žaljivko o sedemkratnem svetovnem prvaku, ko je komentiral nevarni trk Lewisa Hamiltona na veliki nagradi Velike Britanije z Maxom Verstappnom. Hamilton je edini temnopolti dirkač v svetovnem prvenstvu v formuli ena.

V drugem posnetku, šlo je za izjave v podkastu, je Piquet uporabil rasističen in homofobičen jezik proti Hamiltonu, ko je opisoval, kako je Hamilton leta 2016 izgubil naslov svetovnega prvaka proti Nicu Rosbergu.

Piquetova hči Kelly je sicer Verstappenova partnerica. Zdaj 70-letni brazilski šampion, ki je tudi eden od zelo glasnih in javno izpostavljenih podpornikov nekdanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, se je pozneje opravičil britanskemu vozniku, češ da so bili njegovi komentarji napačno prevedeni.

Tožbo so vložile štiri skupine za človekove pravice

Tožbo proti legendarnemu brazilskemu vozniku Formule 1 so vložile štiri skupine za človekove pravice, vključno z brazilsko nacionalno zvezo LGBTQIA+. Te so zahtevale še enkrat višjo odškodnino, v višini deset milijonov brazilskih realov.

Piquet je svoji karieri osvojil tri naslove svetovnega prvaka v formuli ena, in sicer v letih 1981, 1983, 1987, skupno pa je v svetovnem prvenstvu formule ena dosegel 23 zmag.

VN Bahrajna Lewis Hamilton | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Treba je spremeniti to arhaično miselnost

Hamilton je pozval k ukrepanju za spremembo zastarele miselnosti, potem ko so se posnetki intervjuja junija lani pojavili na družbenih medijih.

"To je več kot jezik. Treba je spremeniti to arhaično miselnost, ki nima mesta v našem športu," je takrat na Twitterju zapisal Hamilton, ki je nedavno v Braziliji pridobil častno brazilsko državljanstvo.

"Vse življenje sem bil obkrožen s temi stališči in bil napadan. Bilo je dovolj časa za učenje. Prišel je čas za ukrepanje," je še zapisal Hamilton.

V svoji odločitvi je sodnik Pedro Matos de Arruda poudaril, da so določili takšno višino odškodnine, "ker ne bi smeli upoštevati zgolj povračilne funkcije civilne odgovornosti, ampak tudi, in morda predvsem, kaznovalno, tako da bomo kot družba lahko nekega dne zaživeli osvobojeni škodljivih dejanj, kot sta rasizem in homofobija".

VN Savdske Arabije štart Alonso Perez
Sportal Samo Perez nedosegljiv za Verstappna, Alonsu vrnili stopničke
VN Savdske Arabije Fernando Alonso
Sportal Alonso: Nekaj je zelo narobe s tem sistemom

 

 

 

Ne spreglejte