Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
19. 3. 2023,
23.30

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

2

Natisni članek

Ferrari Charles Leclerc Aston Martin Fernando Alonso Red Bull Racing Sergio Perez Max Verstappen Formula 1 VN Savdske Arabije

Nedelja, 19. 3. 2023, 23.30

1 leto, 1 mesec

VN Savdske Arabije

Samo Perez nedosegljiv za Verstappna, Alonsu vrnili stopničke

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

2

VN Savdske Arabije štart Alonso Perez | Štart velike nagrade Savdske Arabije: Fernando Alonso je prehitel Sergia Pereza. | Foto Reuters

Štart velike nagrade Savdske Arabije: Fernando Alonso je prehitel Sergia Pereza.

Foto: Reuters

Zmagovalec VN Savdske Arabije je Sergio Perez, kar je že njegova peta zmaga v formuli 1. Max Verstappen je s 15. štartnega mesta prišel do drugega, tudi s pomočjo varnostnega avtomobila. Ker je v zadnjem krogu odpeljal najhitrejši krog, s točko prednosti vodi v skupnem seštevku. Fernando Alonso se je lahko svojih stotih stopničk veselil šele nekaj ur po dirki, ko mu je vodstvo tekmovanja po pritožbi vrnilo tretje mesto.

VN Savdske Arabije Max Verstappen Red Bull
Sportal Verstappen po okvari šele v osmi vrsti, za Leclerca po kazni šesta

Perez je zmagal petič. | Foto: Reuters Perez je zmagal petič. Foto: Reuters Sergio Perez (Red Bull) je z vodstvom od petega kroga do cilja dobil drugo dirko letošnjega prvenstva formule 1. To je že peta zmaga v formuli 1 za Mehičana. Kos mu ni bil niti ekipni tekmec Max Verstappen (Red Bull), ki mu je na drugem mestu sledil zadnjih 25 krogov, a zaostanka petih sekund ni mogel zmanjšati. "Že lani sem bil tukaj blizu zmage, zdaj pa sem jo le dobil. Tudi ekipa je opravila izvrstno delo. Za nami je težak konec tedna, saj smo imeli veliko tehničnih težav," je bil zmage še kako vesel Perez, ki se je ob varnostnem avtomobilu zbal, da bi mu ta lahko prekrižal račune.

Dodatna kazen za Alonsa je prišla šele po podelitvi pokalov. | Foto: Reuters Dodatna kazen za Alonsa je prišla šele po podelitvi pokalov. Foto: Reuters Nizozemec je deset krogov pred ciljem sporočil ekipi, da čuti, da s polgredjo znova nekaj ni v redu, a je njegov dirkalnik vendarle zdržal do konca. Zaradi mehanske okvare pogonske polgredi je v soboto obstal v drugem delu kvalifikacij in štartal s 15. mesta. Že do 20. kroga se je prebil na šesto mesto, nato pa še pridobil, ko je postanek opravil v času, ko je bil na stezi varnostni avto (na stezi je s pokvarjenim Aston Martinom obstal takrat četrti Lance Stroll). Za njim sta zaostala oba Ferrarija. Ko se je dirka nadaljevala, pa je brez pravega boja premagal oba dirkača Mercedesa in Fernanda Alonsa (Aston Martin). V zadnjem krogu dirke je najhitrejši krog in s tem dodatno točko vzel Perezu, tako da zdaj vodi s to točko prednosti v skupnem seštevku.

Sergio Perez je v petem krogu prehitel Fernanda Alonsa in se odpeljal do pete zmage. | Foto: Reuters Sergio Perez je v petem krogu prehitel Fernanda Alonsa in se odpeljal do pete zmage. Foto: Reuters

VN Savdske Arabije:

1. Sergio Perez (Red Bull)

2. Max Verstappen (Red Bull) +5,3
3. Fernando Alonso (Aston Martin) +20,7*
4. George Russell (Mercedes) +25,8
5. Lewis Hamilton (Mercedes) +31,0
6. Carlos Sainz (Ferrari) +35,8
7. Charles Leclerc (Ferrari) +43,1
8. Esteban Ocon (Alpine) +52,8
9. Pierre Gasly (Alpine) +54,7
10. Kevin Magnussen (Haas) +64,8
11. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +67,5
12. Nico Hülkenberg (Haas) +70,6
13. Guanju Džov (Alfa Romeo) +76,1
14. Nyck de Vries (Alpha Tauri) +77,5
15. Oscar Piastri (McLaren) +85,0
15. Logan Sargeant (Williams) +86,2
16. Lando Norris (McLaren) +86,4
18. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +1 krog
Odstop: Alex Albon (Williams), Lance Stroll (Aston Martin)

*Sprva so mu šteli desetsekundni pribitek, ker so se mehaniki ob postanku prehitro dotaknili njegovega dirkalnika, a je vodstvo dirke po pritožbi Aston Martina kazen razveljavilo.

Alonso po pritožbi vendarle do stotih stopničk

VN Savdske Arabije štart Alonso Perez | Foto: Reuters Foto: Reuters Če je Perez zmagal pet sekund pred Verstappnom, so bili preostali daleč zadaj, pa čeprav je varnostni avto sredi dirke strnil konkurenco. Alonso je na tretjem mestu zaostal 20 sekund. To njegove stote stopničke v formuli 1. Španec je sicer na štartu prehitel Pereza, a mu je Mehičan že v petem krogu to vrnil. Se je pa Alonso na štartu postavil preveč v levo in dobil pet sekund pribitka pri svojem postanku. Ker se je ustavil v boksih v času varnostnega avtomobila, ni ničesar izgubil. Veselje v cilju je bilo preuranjeno. Vsaj tako se je sprva zdelo, saj je Španec 20 minut po koncu dirke dobil 10-sekundni kazenski pribitek in vodstvo dirke ga je ponaknilo na četrto mesto. Mehanik z dvigalko se je namreč pri postanku dotaknili njegovega dirkalnika, preden je poteklo pet kazenskih sekund. A Aston Martin je vložil pritožbo in tri ure pozneje so komisarji Špancu tretje mesto vrnili.

George Russell je bil na koncu tretji. | Foto: Reuters George Russell je bil na koncu tretji. Foto: Reuters George Russell (Mercedes) je tako ostal na četrtem mestu, na petem pa je dirko  končal Lewis Hamilton (Mercedes). "Zagotovo vzamem pokal, ampak ... Fernando in Aston Martin si zaslužita stopničke," je povedal Russell, ko je novico, da je tretji, prejel, ko je dajal izjavo za uradno spletno stran formule 1.

Poleg Alonsa se lahko v zgodovini formula 1 z vsaj stotimi uvrstitvami med najboljše tri pohvali le še pet dirkačev. To je uspelo le še Hamiltonu (191 uvrstitev), Michaelu Schumacherju (155) in Sebastianu Vettlu (122), Alainu Prostu (106) in Kimiju Räikkönenu (103).

Novo razočaranje za Ferrari, potem ko se je govorilo, da jim bo ta hitra steza, kjer obenem še obraba pnevmatik ni tako velika, bolj ustrezala kot bahrajnska pred dvema tednoma. A sta se na menjavi pnevmatik ustavila pred varnostnim avtomobilom in zato izgubila boj z Mercedesovo dvojico. V drugi polovici dirke pa Mercedesu nista bila več kos. Peta najmočnejša ekipa konca tedna je bila ekipa Alpine. Veliko razočaranje na začelju pa znova za McLaren.

Naslednja dirka bo drugega aprila v Melbournu v Avstraliji.

Skupni seštevek (2/23):

1. Max Verstappen (Red Bull) 44 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 43
3. Fernando Alonso (Aston Martin)  30
4. Carlos Sainz (Ferrari) 20
5. Lewis Hamilton (Mercedes) 20
6. George Russel (Mercedes) 18
7. Lance Stroll (Aston Martin) 8
8. Charles Leclerc (Ferrari) 6

1. Red Bull Honda 87 točk
2. Aston Martin Mercedes 38
3. Mercedes 38
4. Ferrari 26
5. Alpine-Renault 8
6. Alfa Romeo-Ferrari 4

Verstappen pred dirko: Na tej stezi je vse mogoče

Max Verstappen | Foto: Reuters Max Verstappen Foto: Reuters V prvi štartni vrsti druge od 23 dirk letošnje sezone formule 1 sta bila Perez in Alonso, ki sta prvo dirko sezone pred 14 dnevi v Bahrajnu končala na drugem oziroma tretjem mestu. Za 33-letnega Mehičana je bil to drugi "pole position" v karieri (prvega je dosegel lani prav v Savdski Arabiji).

"Mislim, da imamo zelo dober dirkalnik za dirko, boljši od konkurence. Marsikaj se lahko zgodi, a pričakujem, da bo tudi Max prišel v ospredje," je pred štartom dejal Perez. "Sam ne bom razmišljal o Maxu, najprej moram poskrbeti, da v uvodnih krogih zadržim prvo mesto. Če bom Alonsa zadržal za sabo, bo vse v redu." Na uličnih dirkališčih lahko vrstni red premešata tudi kakšna nesreča in varnostni avto, Verstappna s 15. štartnega mesta zato ni bilo mogoče povsem izločiti iz boja za stopničke. "Na tej stezi je vse mogoče. Tukaj smo videli že marsikaj norega, a vseeno ostajam realen. Osvojiti želim čim več točk."

Kako se je dirka razpletala:

CILJ! Karirasta zastava za Pereza. Peta zmaga za Mehičana.
Verstappen po 15. štartnem mestu na koncu drugi. Nizozemec je z najhitrejšim krogom v zadnjem krogu, kar pomeni, da bo vodil v skupnem seštevku. Alonso tretji, dobrih pet sekund pred Russllom.

Zadnji krog: Perez proti svoji peti zmagi in vodstvu v skupnem seštevku, saj ima za zdaj tudi najhitrejši krog za dodatno točko.

Še 5 krogov: 1. Perez, 2. Verstappen +4,5, 3. Alonso, 4. Russell, 5. Hamilton, 6. Sainz, 7. Leclerc, 8. Ocon, 9. Gasly, 10. Cunoda.

Še 7 krogov: Razlika med prvima dvema ostaja dobre štiri sekunde. Z Verstappnovim dirkalnikom očitno le ni hujšega.

Še 10 krogov: 1. Perez, 2. Verstappen +4,6, 3. Alonso +19,6, 4. Russell, 5. Hamilton, 6. Sainz, 7. Leclerc, 8. Ocon, 9. Gasly, 10. Cunoda.

Še 12 krogov: Verstappen ekipi sporoča, da se pogonska polgred ne odziva kot običajno, da prihajajo iz nje nenavadni zvoki. Prav zaradi te je včeraj kvalifikacije končal že v drugem delu.

Še 16 krogov: Verstappen samo malenkostno zmanjšuje zaostanek za vodilnim Perezom. Alonso zaostaja 15 sekund, Ferrarija že 25, slediti ne moreta niti Mercedesovi dvojici.

Še 18 krogov: 1. Perez, 2. Verstappen +4,9, 3. Alonso, 4. Russell, 5. Hamilton, 6. Sainz, 7. Leclerc, 8. Ocon, 9. Gasly, 10. Cunoda.

30. krog: Še 20 krogov, najprej najhitrejši krog Pereza, nato še hitrejši od Verstappna, a ostaja pet sekund prednosti. Za zdaj brez privilegijev za številko 1 v Red Bullu.

28. krog: Najhitrejši krog za Verstappna, a ostaja pet sekund za Perezom. Hamilton za četrto mesto napada ekipnega kolega.

25. krog: 1. Perez, 2. Verstappen, 3. Alonso, 4. Russell, 5. Hamilton 6. Sainz, 7. Leclerc, 8. Cunoda, 9. Ocon, 10. Gasly.

24. krog: Verstappen zdaj brez pravega boja še mimo Alonsa. Vodilni Perez ima šest sekund prednosti.

23. krog: Hamilton je na mehkejših gumah in za peto mesto prehiteva Sainza. Verstappen pa gre s pomočjo DRS zlahka mimo Russlla na tretje mesto.

22. krog: 1. Perez, 2. Alonso 2,4, 3. Russell, 4. Verstappen, 5. Sainz, 6. Hamilton, 7. Leclerc, 8. Cunoda, 9. Ocon, 10. Gasly.

21. krog: Leteči štart, Perez je zlahka zadržal prvo mesto, Alonso je komaj ubranil napad Russlla.

20. krog: Alonso je oddelal pet sekund kazni, a zaradi varnostnega avtomobila ni izgubil ničesar. Vsi so eden za drugim. Verstappen je že četrti. Izgubila pa sta Ferrarija, ki sta bila v boksih pred varnostnim avtomobilom.

20. krog (varnostni avto): 1. Perez, 2. Alonso, 3. Russell, 4. Verstappen, 5. Sainz, 6. Hamilton, 7. Leclerc, 8. Cunoda, 9. Ocon, 10. Gasly.

19. krog: Med varnostnim avtomobilom v bokse peljejo Perez, Alonso, Russell, Verstappen, Hamilton ...

18. krog: Varnostni avto. Na nevarnem mestu je na stezi ustavil Stroll. Tehnična okvara na Aston Martinu. Pred svojim postankom je bil četrti.

17. krog: Verstappen je prehitel Leclerca, ki pa takoj zatem pelje na menjavo pnevmatik.

15. krog: Stroll, Gasly in Sainz krog pozneje prvi na prvo menjavo pnevmatik.

13. krog: 1. Perez, 2. Alonso +4,5, 3. Russell +11,9, 4. Stroll, 5. Sainz, 6. Leclerc, 7. Ocon, 8. Verstappen, 9. Hamilton, 10. Gasly.

12. krog: Verstappen na štartni ravnini zlahka mimo Hamiltona na osmo mesto.

11. krog: Perez najhitrejši krog na dirki. Je dve sekundi pred Alonsom. Španec ima skoraj pet sekund prednosti pred Russllom. Toliko bo moral "odsedeti" kazni v boksih.

9. krog: 1. Perez, 2. Alonso, 3. Russell, 4. Stroll, 5. Sainz, 6. Ocon, 7. Leclerc, 8. Hamilton, 9. Gasly, 10. Verstappen.

7. krog: Verstappen je pridobil štiri mesta in je s 17 sekundami zaostanka 11. Leclerc je prehitel Gaslyja in je osmi.

5. krog: 1. Perez, 2. Alonso, 3. Russell, 4. Stroll, 5. Sainz, 6. Ocon, 7. Hamilton, 8. Gasly, 9. Leclerc, 10. Džov ... 12. Verstappen.

4. krog: Red Bull je premočan za Aston Martin. Perez je prehitel Alonsa in že vodi.

2. krog: Pet sekund kazni pri prvem postanku za vodilnega Alonsa, ker se je napačno postavil na svoje štartno mesto (približno 30 centimetrov preveč v levo).

1. krog: 1. Alonso, 2. Perez, 3. Russell, 4. Stroll, 5. Sainz, 6. Ocon, 7. Hamilton, 8. Gasly, 9. Leclerc, 10. Džov ... 13. Verstappen.

Štart! Boljši štart za Alonsa in prehitel je Pereza še pred prvim zavojem. A "lev", kot ga je poimenoval Perez, se je napačno postavil na štartno mesto. Komisarji že preučujejo.

Krog za ogrevanje. Hamilton bo dirko začel s tršimi gumami kot šest tekmecev pred njim.

Štartna mesta: 1. Perez, 2. Alonso, 3. Russell, 4. Sainz, 5. Stroll, 6. Ocon, 7. Hamilton, 8. Piastri, 9. Gasly, 10. Hülkenberg ... 12. Leclerc ... 15. Verstappen.

Še 15 minut do štarta: Na Džido je padla noč, reflektorji so prižgani in ob 18.00 se začne druga dirka sezone formule 1. Na prizorišču je tudi Will Smith.
VN Bahrajna Max Verstappen
Sportal Bolj izenačeni, ker posnemajo Red Bullov dirkalnik
VN Bahrajna Charles Leclerc Ferrari
Sportal Leclerc že na drugi dirki s kaznijo 10 štartnih mest
VN Bahrajna Lewis Hamilton
Sportal Hamilton: Lani smo imeli težko leto, a sem še vedno tu
VN Savdske Arabije
Sportal Verstappen zbolel, najmočnejši motor slaba tolažba za Leclerca
VN Savdske Arabije Max Verstappen Red Bull
Sportal Verstappna ne ustavi niti bolezen, Hamilton ostal brez boljše polovice
Ne spreglejte