Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 3. 2023,
18.00

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Natisni članek

Ferrari Mercedes-AMG F1 Aston Martin Christian Horner Max Verstappen Red Bull Racing VN Bahrajna VN Savdske Arabije Formula 1

Torek, 14. 3. 2023, 18.00

1 leto, 1 mesec

Formula 1 v letu 2023

Bolj izenačeni, ker posnemajo Red Bullov dirkalnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

VN Bahrajna Max Verstappen | Kvalifikacije so bile v Bahrajnu zelo tesne, dirka žal precej manj. | Foto Guliver Image

Kvalifikacije so bile v Bahrajnu zelo tesne, dirka žal precej manj.

Foto: Guliver Image

"Ko je neki dirkalnik še posebej dober skozi vse leto, ga pač poskušaš posnemati." S temi besedami bolj izenačeno in bolj številčno konkurenco na začetku nove sezone formule 1 razlaga Max Verstappen, češ da Red Bullov dirkalnik tekmeci kopirajo. Največ teh obtožb je na prvi dirki v Bahrajnu letelo na račun ekipe Aston Martin.

Max Verstappen Red Bull Bahrajn
Sportal "Zmagajo lahko vse dirke sezone." Je to že komu uspelo?

Prvenstvo formule 1 se bo konec tedna nadaljevalo z VN Savdske Arabije. Na uličnem dirkališču z več dolgimi ravninami in ostrimi zavoji bi razmerje moči lahko bilo nekoliko drugačno kot na uvodni dirki, ko je bil v Bahrajnu na progi s številnimi hitrimi zavoji Red Bull razred zase. Zmagal je svetovni prvak Max Verstappen, Sergio Perez pa je bil drugi. Čeprav sta bila v uvodnem delu dirke približno pol sekunde na krog hitrejša od dirkačev Ferrarija in Aston Martina ter še nekaj desetink več od Mercedesovega dvojca, pa so bile vsaj na treningih in kvalifikacijah razlike med ekipami precej manjše kot lani. 

Ferrari in Aston Martin bi konec tedna v Džidi lahko bila še bližje Red Bullu. | Foto: AP / Guliverimage Ferrari in Aston Martin bi konec tedna v Džidi lahko bila še bližje Red Bullu. Foto: AP / Guliverimage Za zmagovalca Bahrajna Verstappna ni nobeno presenečenje, da jim je konkurenca bližje. Lani so bili z uveljavitvijo novega tehničnega pravilnika dirkalnika zelo različni, zdaj je to samo še Mercedesov. "Ko je neki dirkalnik še posebej dober skozi vse leto, ga pač poskušaš posnemati. In tako razlike postajajo manjše," pravi Verstappen. Že Perez in Red Bullov svetovalec Helmut Marko sta v Bahrajnu dejala, da so bili na stopničkah trije red bulli. Češ da je Aston Martin, ki je pripeljal nekaj Red Bullovega kadra, prekopiral njihovo aerodinamiko (sicer ima Aston Martin motor, menjalnik in zadnje vzmetenje Mercedesa). Znanje inženirjev je v formuli 1 zelo pomembno. "Ne gre za prejšnja ali zdajšnja pravila. Če imaš prave ljudi na vodilnih mestih in si ti res želijo zmagati, bodo najeli prave ljudi. In nato je vse mogoče." S temi besedami Verstappen razlaga vzpon Aston Martina, nekdanje ekipe Force India.

Fernando Alonso Aston Martin Bahrajn
Sportal Aston Martin, ki to ni. "Lepo je videti tri red bulle na stopničkah."

Zaradi kazni se bo prednost Red Bulla topila

VN Bahrajna Max Verstappen | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Bi bile pa lahko razlike oziroma prednost Red Bulla v nadaljevanju sezone še manjše. Kot posledica kazni, ki jim jo je Fia naložila zaradi prekoračitve omejitve proračuna v letu 2021. Preizkuse dirkalnika v vetrovniku so jim omejili za 10 odstotkov. In to pomeni manj ur uporabe vetrovnika skozi leto. "Za nas je bilo pomembno, da imamo dobro izhodišče. In to nam je uspelo," poudarja vodja ekipe Christian Horner. "Pred nami je še osem, devet mesecev, kar pomeni, da bomo morali zelo selektivno in zelo učinkovito razvijati tako letošnji dirkalnik kot dirkalnik za naslednjo sezono." Pravzaprav se negativnega vpliva kazni še bolj bojijo pri dirkalniku za prvenstvo 2024.

VN Bahrajna štart Verstappen Leclerc
Sportal Prvak šampionsko, Alonso s prehitevanji na stopničke
Ne spreglejte