Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
9. 10. 2022,
17.30

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Natisni članek

Alpha Tauri Pierre Gasly Ferrari Charles Leclerc Red Bull Racing Max Verstappen vn japonske suzuka Formula 1

Nedelja, 9. 10. 2022, 17.30

1 leto, 6 mesecev

Odzivi po VN Japonske

Strah pred tragedijo zasenčil drugi Verstappnov naslov prvaka

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Suzuka Max Verstappen Red Bull | Max Verstappen slavi svoj drugi naslov svetovnega prvaka. | Foto Guliver Image

Max Verstappen slavi svoj drugi naslov svetovnega prvaka.

Foto: Guliver Image

Dvanajstič in prvič po letu 2011 je VN Japonske v Suzuki odločila svetovnega prvaka v formuli 1. To je drugič postal 25-letni Max Verstappen. A je slavje v Red Bullu ostalo v ozadju: ne le zaradi zmede s točkami, ko ni bilo nikomur jasno, zakaj so podelili celotne, čeprav so odpeljali le 52 odstotkov dirke, predvsem zaradi traktorja na progi, ko so oživeli spomini dirkačev na tragično dirko v Suzuki leta 2014, ko se je ponesrečil in pozneje umrl Jules Bianchi.

Suzuka štart Verstappen Leclerc
Sportal Po triurni dežni dirki še zmeda s točkami: Verstappen je prvak!

Z zmago na VN Japonske in po kazenskih petih sekundah s tretjim mestom Charlesa Leclerca (Ferrari) je Max Verstappen (Red Bull) že štiri dirke pred koncem prvenstva potrdil svoj drugi naslov svetovnega prvaka. A slavje v Red Bullu ni bilo tolikšno, kot bi se spodobilo. Še sami so bili namreč presenečeni, da je vodstvo tekmovanja podelilo polne točke, čeprav so odpeljali le 52 odstotkov dolžine dirke. Člen v pravilih, ki ga ni poznal skoraj nihče, namreč veleva, da se polne točke podeli, če se dirka po prekinitvi nadaljuje. Torej ne glede na to, koliko se je nato odpelje. Četudi bi odpeljali le en krog. Če pa bi se končala s prekinitvijo, pa ne bi podelili vseh točk. Skoraj ni sezone, ko se v pravilih Mednarodne avtomobilistične zveze na najde kakšen tak nesmisel. 

Nočno slavje v Red Bullovi garaži. Zdaj se formula 1 seli v ZDA. | Foto: AP / Guliverimage Nočno slavje v Red Bullovi garaži. Zdaj se formula 1 seli v ZDA. Foto: AP / Guliverimage "Bilo je da in potem ne. In nato spet da. Potem nismo bili prepričani. Vse je odvisno od zapisa v pravilih, kako podeliš točke. Ko so to ugotovili, je bilo vse jasno. Je pa nekaj posebnega, da mi je uspelo prav tu," je o zmedi s točkami razlagal Verstappen. A z nasmeškom, saj je vendarle postal prvak. In to bi v vsakem primeru. Če ne v Suzuki, pa čez dva tedna v Austinu. Po 12. zmagi z 18 dirk je pač njegova prednost tako velika, da je bilo le vprašanje časa, kdaj bo potrdil drugi naslov. "Ko se ozrem na dosedanji del sezone, je bila zares neverjetna, predvsem pa večino časa velik užitek. Včasih se moramo prav opomniti, da bolj uživamo v trenutku, saj smo običajno tako zelo osredotočeni na delo," je še poudaril Nizozemec.

"Drugi naslov je najverjetneje še lepši"

Bitko z Leclercom je v Suzuki zlahka dobil. Tesen je bil le prvi zavoj. | Foto: AP / Guliverimage Bitko z Leclercom je v Suzuki zlahka dobil. Tesen je bil le prvi zavoj. Foto: AP / Guliverimage "Prvi naslov je najbrž bolj čustven, a drugi je najverjetneje še lepši. Imamo veliko zmag, bile so dobre dirke, dobro ekipno delo, več dvojnih zmag. Vodimo tudi v ekipnem seštevku. Zdaj se želimo osredotočiti še, da osvojimo konstruktorski naslov," je poudaril Verstappen. V konstruktorski razvrstitvi so 125 točk pred Ferrarijem.

Za naslov prvaka mu je športno čestital tudi Leclerc. Monačanu je bilo jasno, da so s Ferrarijem letos pač naredili toliko napak, da za boj za lovoriko do zadnje dirke nimajo več nobenih možnosti. "Dirka je razočaranje, pa ne zato, ker je Max osvojil naslov. To je bilo pričakovati, če ne ta konec tedna, pa naslednji. Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo prvak. Velike čestitke njemu in Red Bullu za tako dobro sezono. Če pa pogledamo nase, smo imeli tu veliko težav. Trije, štirje krogi na začetku so bili še hitri, nato pa pnevmatike niso več delovale. To moramo proučiti in biti boljši."

Oživeli so spomini na tragedijo iz Suzuke 2014

Še en razlog, da Verstappnov naslov prvaka ni bil v središču pozornosti, pa je bila napaka lokalnih organizatorjev, ko so po rdeči zastavi prehitro na stezo poslali traktor za umik poškodovanih dirkalnikov. Tako se je mimo njega, in to na mokri stezi ob slabi vidljivosti, peljal Pierre Gasly (Alpha Tauri). Seveda so oživeli boleči spomini na VN Japonske 2014, ko je v traktor priletel njegov rojak Jules Bianchi in pozneje zaradi poškodb umrl.

"Jasno je, da sem se zelo, zelo prestrašil. V tem primeru bi morali ravnati drugače. To prosimo že od njegove nesreče. Da nočemo več traktorjev na progi, da naj v takih primerih počakajo, da se vrnemo v bokse," je po dirki razlagal Gasly. Že ob prekinitvi smo ga videli, kako je besnel v boksih. Še več drugih voznikov se je na družbenih omrežjih jezno odzvalo na dogodek. FIA je že uvedla postopek in bo proučila, zakaj se je traktor takrat znašel na progi.

Verstappen zdaj cilja na Schumacherjev in Vettlov rekord

Letos je zmagal že dvanajstkrat. Še ena zmaga za izenačenje rekorda. | Foto: AP / Guliverimage Letos je zmagal že dvanajstkrat. Še ena zmaga za izenačenje rekorda. Foto: AP / Guliverimage Verstappen je z 32. zmago v karieri izenačil dosežek Fernanda Alonsa. Tudi Španec ima dva naslova. A Nizozemec ima pred seboj še večji del kariere. Rekord sedmih naslovov Lewisa Hamiltona in Michaela Schumacherja je še daleč, zdaj je zanj zanimivejši drug rekord – največ zmag v eni sezoni. Tega imata s po 13 zmagami Schumacher in Sebastian Vettel. Ker so do konca sezone še štiri dirke, Verstappen pa je na 12 zmagah, bi ob premoči Red Bulla rekord moral gladko pasti. Zanimiva je tudi primerjava s Vettlom: tudi on je v Suzuki potrdil svoj drugi naslov prvaka (leta 2011).

"Nismo pričakovali, da se bo razpletlo na tak način. Imeli smo dober začetek, a tudi dva odstopa na prvih treh dirkah. A smo stvari obrnili v pravo smer. Delali smo, verjeli smo. Ves čas smo izboljševali dirkalnik. In to je najpomembnejše. In zato smo zdaj tukaj. Kot ekipa smo naredili zelo malo napak. Ne moreš biti popoln, a na večini dirk smo bili popolni," je razloge za tako gladek uspeh v sezoni 2022 opisal 25-letni Verstappen. "Sam kot človek vsako leto rasteš. Učiš se iz sezone v sezono. Napreduješ tudi kot dirkač. Ne toliko, kar zadeva hitrost, bolj z vidika izkušenj."

Sezona formule 1 še ni končana. Sledijo še štiri dirke, vsaj tri bi morale biti zelo zanimive: Austin, Mehika in Brazilija. Finale pa bo 20. novembra v Abu Dabiju.

Daniel Ricciardo McLaren
Sportal "Realnost je taka, da me v sezoni 2023 ne bo na štartni vrsti"
Monako Gasly Alpha Tauri
Sportal Gasly gre v Alpine, De Vries bo vozil za Alpha Tauri
Max Verstappen
Sportal Škandal v F1: Bodo Verstappnu odvzeli naslov ali kršitev pometli pod preprogo?
Ne spreglejte