Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
29. 9. 2024,
10.00

Osveženo pred

1 ura, 12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Natisni članek

GasGas Jorge Prado Jaka Peklaj Jeffrey Herlings KTM Jan Pancar Giacomo Gariboldi Honda Tim Gajser Tim Gajser Cozar MXGP motokros

Nedelja, 29. 9. 2024, 10.00

1 ura, 12 minut

VN Kastilje La Manče

Tim Gajser in njegov šef ponavljata magično besedo

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Tim Gajser Cozar Honda | Tim Gajser ima v Cozarju nekaj 10 navijačev, seveda pa so najštevilčnejši Španci, ki podpirajo Jorgeja Prada in Rubena Fernandeza. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser ima v Cozarju nekaj 10 navijačev, seveda pa so najštevilčnejši Španci, ki podpirajo Jorgeja Prada in Rubena Fernandeza.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Zadnji dan, zadnja dirka letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu. Tim Gajser mora na VN Kastilje La Manče v Cozarju osvojiti 10 točk več od Jorgeja Prada, da bi še šestič postal svetovni prvak (petič v elitnem razredu MXGP). Eden od možnih scenarij: da je prvi v obeh vožnjah, Španec pa v nobeni boljši kot tretji. Tako bi Tim lovoriko osvojil za točko. A zdi se, da brez velike napake Prada ne bo šlo, v neposrednem boju ga lahko premaga samo Gajser, Jeffrey Herlings ga bo spustil naprej. Da bi slovenski as sploh imel kakšno možnost, potrebuje vrhunski start. "Sam start bo zelo zelo zelo pomemben," je po kvalifikacijah poudarjal voznik na tovarniški Hondi.

Tim Gajser Cozar Honda
Sportal Slab štart Gajserju še otežil boj za prvaka

Sončna, sušna in vetrovna Kastilja La Manča, dežela Don Kihota in Sanča Panse. Še vedno poletnih 25 stopinj Celzija. | Foto: Matej Podgoršek Sončna, sušna in vetrovna Kastilja La Manča, dežela Don Kihota in Sanča Panse. Še vedno poletnih 25 stopinj Celzija. Foto: Matej Podgoršek Cozar sredi dežele Don Kihota in Sanča Panse je več kot 200 kilometrov južno od Madrida, a se je tudi tu zbralo več deset slovenskih navijačev, da v množici več tisoč rojakov Jorgerja Prada (GasGas) pomagajo Timu Gajserju (Honda) do petega naslova v elitnem razredu MXGP. Prvak je bil v letih 2016, 2019, 2020 in 2022 (in še v MX2 leta 2015). Pred 20. dirko sezone je naloga za slovenskega asa zelo težka, saj zaostaja devet točk. Po tretjem mestu na sobotnih kvalifikacijah, ki jih je dobil Jorge, se je njegov zaostanek torej povečal še za dve točki. Na voljo jih je sicer še 50, a razlike v osvojenih točkah med mesti so majhne (25-22-20-18-16-15-14-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1). Poleg tega je za pričakovati, da bo Jeffrey Herlings (KTM) pomagal Pradu, saj sta oba del skupne KTM družine.

Drugi Slovenec v razredu MXGP Jan Pancar (TEM JP253), ki je bil pred dvema tednoma na Kitajskem peti, se bo težko vmešal v boj za najvišja mesta, saj bo startno rampo izbiral kot 18. Na sobotnih kvalifikacijah se mu je pripetil padec. Za končno 13. mesto v prvenstvu mora osvojiti vsaj 10 točk, kar se zdi povsem realno.

MXGP, skupni seštevek (19/20):

1. Jorge Prado (GasGas) 953 točk

2. Tim Gajser (Honda) 944
3. Jeffrey Herlings (KTM) 904
4. Jeremy Seewer (Yamaha) 650
5. Romain Febvre (Kawasaki) 611
6. Glenn Coldenhoff (Fantic) 577
...
14. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 265 

Gajser: Starti, starti, starti. To vedno ponavljamo.

Če Gajser uspe najboljši start, je še vse mogoče. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Če Gajser uspe najboljši start, je še vse mogoče. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo "Sama proga nam je pokazala, da ne bo veliko prostora za prehitevanje. Sam start bo zelo zelo zelo pomemben. Moral bom biti osredotočen na start, da bom dvakrat vrhunsko startal. Potem je treba držati tempo, najti prave linije in odpeljati kot znam," se je po sobotnih kvalifikacijah na zadnjo dirko uzrl Gajser. "Hitrost je v redu, hitrost je v redu. Ampak starti, starti, starti. To vedno ponavljamo. Tu so zelo pomembni in mislim, da bodo odločilni."

Jorge Prado je pred drugo zaporedno lovoriko. | Foto: Guliverimage Jorge Prado je pred drugo zaporedno lovoriko. Foto: Guliverimage Samo mesto na štartni rampi sicer ni tako pomembno, v kvalifikacijski vožnji je "holeshot" dobil Prado, ki je bil skoraj na sredini. "Tudi sam sem bil malo v dvomih. Tudi v evropskem prvenstvu smo videli, da je holeshot prišel s sredine rampe. Notranja linija je bolj varna. To pomeni, če ti štart ne uspe, si vseeno na notranji strani in se lahko hitro zrineš. Če pa si na sredini, je pa to težje. Če pa ti uspe dober štart iz sredine, je pa bolj odprto in lepše priletiš v prvi zavoj. Bomo videli, če se bom odločil malo bolj odpreti to linijo." Makolčan si še želi, da bi bolj sfrezali progo, da bo mehkejša in se bo tako razvilo več enako hitrih linij.

Cozar Tim Gajser
Sportal Kot mali otroci! Mehaniki poskrbeli, da bo Gajser sproščen.

Gariboldi: Težko je, ko se boriš z nekom, ki vedno dobi start

Giacomo Gariboldi in Tim Gajser na petkovem treningu štartov. | Foto: Matej Podgoršek Giacomo Gariboldi in Tim Gajser na petkovem treningu štartov. Foto: Matej Podgoršek "Težko je, ko se moraš boriti z nekom, ki vedno dobi start. Tako ima na vsaki dirki veliko prednost, Tim pa ima na startih težave. Sredi sezone je že imel zelo dobre starte, nato pa je imel spet težave. In potem je zelo težko, ko moraš prehitevati, da spet ujameš Prada. Ne bo mu lahko," je o startih za slovenske novinarje, ki smo zbrani v Cozarju, govoril tudi Timov šef Giacomo Gariboldi. "Na tej progi je zelo težko prehitevati. Spremeniti moraš linijo in iti v počasnejšo linijo. Proga je tudi zelo ozka. Moraš dobro startati." A za Hondino ekipo ni predaje. "Vedno verjamem. Dokler ni konec, ni konec. Najprej mora dobiti start, Pradu pa mora iti nekaj narobe. A za zdaj ne dela napak." Italijan meni, da oba čutita nekaj pritiska. Četudi Timu ne uspe osvojiti lovorike, bo drugo mesto v prvenstvu še vedno velik uspeh. "Moramo biti pošteni. Jorge je bil letos popoln. Vedno pravim: najboljši bo prvak."

To je že tretja letošnja velika nagrada v Španiji. Tako v Madridu na VN Španije kot v Lugu na VN Galicije je Prado dobil vseh šest voženj, torej maksimalnih 120 točk. Zdaj tudi kvalifikacijsko vožnjo v Cozarju. "Če bi imel Tim tri dirke v Sloveniji, bi mu tudi bilo malo lažje," je z nasmeškom dejal Gariboldi.  

Start prve vožnje v MXGP ob 14.15, uro prej dirkajo v MX2

Start prve vožnje v MXGP je ob 14.15, zadnje v letošnji sezoni pa ob 17.10. Uro prej dirkajo v MX2, kjer je pred osvojitvijo naslova svetovnega prvaka Kay de Wolf (Husqvarna). Za svoje prve točke v svetovnem prvenstvu bo dirkal Jaka Peklaj (Husqvarna). Za mladeniča bo to šesti nastop na dirki svetovnega prvenstva, nazadnje na Češkem v nedeljo ni dirkal, saj se je v soboto poškodoval. Zdaj je spet zdrav, v soboto je bil na kvalifikacijah 16.

Tim Gajser
Sportal Razočarani Gajser: Moram zmagati, drugega mi ne preostane
Tim Gajser Turčija Honda
Sportal Gajser po padcu na finale z minus sedem, uspeh kariere za Pancarja
Tim Gajser Švedska
Sportal "Gajser je na boljši strani, saj je lažje loviti kot braniti"
Ne spreglejte