Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
15. 9. 2024,
7.46

Osveženo pred

1 ura, 47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,67

Natisni članek

Natisni članek

Husqvarna Lucas Coenen Kay de Wolf Kawasaki Romain Febvre Jeffrey Herlings GasGas Jorge Prado KTM Jan Pancar Honda Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Nedelja, 15. 9. 2024, 7.46

1 ura, 47 minut

MXGP Kitajske

Gajser po padcu na finale z minus sedem, uspeh kariere za Pancarja

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,67
Tim Gajser Turčija Honda | Tim Gajser je bil pred 14 dnevi drugi v Turčiji, kar so bile njegove 15. stopničke sezone. Zdaj je četrtič brez stopničk. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je bil pred 14 dnevi drugi v Turčiji, kar so bile njegove 15. stopničke sezone. Zdaj je četrtič brez stopničk.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

V Šanghaju so odpeljali predzadnjo dirko svetovnega prvenstva v motokrosu. Zaradi bližajočega tajfuna so odpovedali kvalifikacijsko vožnjo in so v razmiku le ure odpeljali obe glavni vožnji. Boj za naslov prvaka v MXGP se je za Tima Gajserja zapletel že v prvi vožnji, ko je grdo padel pred prvim zavojem in nato še dvakrat. Z zvito tačko na motorju je končal na 17. mestu. V drugi vožnji mu je šlo bolje, bil je drugi, a za Jorgejem Pradom. Španec je s 47 točkami prišel do 10. zmage v sezoni. Timu, ki je končal na sedmem mestu, je vzel 21 točk in ima pred finalom v Cozarju sedem točk prednosti. Za uspeh kariere je poskrbel Jan Pancar, ki je z 29 točkami osvojil peto mesto!

Tim Gajser Latvija Honda
Sportal V Šanghaj prihaja tajfun, zato Gajser dirka že v nedeljo

Pred VN Kitajske, 19. od 20 dirk letošnjega svetovnega prvenstva, je imel Tim Gajser (Honda) 14 točk prednosti pred Jorgejem Pradom (GasGas) in 53 pred Jeffreyjem Herlingsom (KTM). Na voljo pa je bilo še 110 točk. Za kvalifikacijske točke v Šanghaju niso dirkali, pred prvo vožnjo so odpeljali le trening, ki ga je dobil Prado pred Gajserjem, tretji je bil Romain Febvre (Kawasaki), četrti pa Jan Pancar (TEM JP253 KTM). Herlings je odpeljal peti najhitrejši čas. Po takšnem vrstnem redu so izbirali štartno rampo na nedeljski dirki, ko je bilo na štartu samo 21 voznikov. Dežja še ni bilo, dirka je tako potekala v suhih razmerah.

Gajserju se je vse podrlo že pred prvim zavojem

Timu Gajserju se je šele drugič v sezoni ponesrečila vožnja. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Timu Gajserju se je šele drugič v sezoni ponesrečila vožnja. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Prva vožnja se je za Gajserja začela zelo slabo. Štart ni bil najboljši, nakar je pred prvim zavojem zadel v zadnje kolo motorja Glenna Coldenhoffa (Fantic) in padel prek krmila svojega motorja. Grd padec, a se je hitro pobral in nadaljeval z 20. mesta. Takoj je začel prehitevati počasnejše voznike. Povedel je Jeremy Seewer (Kawasaki), a ga je povratnik po poškodbi Ruben Fernandez (Honda) v drugem zavoju prehitel. Prado je bil tretji, Herlings šesti in Pancar sedmi. 

V četrtem krogu, ko je skušal prehiteti Andreo Bonacorsija (Yamaha), je Tim padel še drugič in znova izgubil nekaj mest. Bil je 15. Medtem je v ospredju Prado prehitel Seewerja, vodilni Fernandez pa je njegov napad odbil. Vse hitreje je začel voziti Febvre in na polovici vožnje prišel mimo Prada. Vsaj ena dobra novica za Tima. Jan je mirno in zanesljivo vozil na osmem mestu. V 13. krogu pa nove težave za Gajserja. Očitno je bil še tretjič na tleh in je moral zaradi težav z motorjem (ukrivljena tačka) zapeljati v bokse.

Jorge Prado je dosegel 10. zmago sezone. | Foto: Guliverimage Jorge Prado je dosegel 10. zmago sezone. Foto: Guliverimage Tim se je sicer vrnil na progo, a s krogom zaostanka na 17. mestu. Na levo tačko ni mogel stopiti, tako je vozil zelo počasi in prišel skozi cilj z dvema krogoma zaostanka. Tako je rešil vsaj štiri točke za svetovno prvenstvo. V drugi polovici vožnje je nenavoženi Fernandez pričakovano popustil in mimo njega so prišli Febvre, Prado in Herlings. Pancar je ostal na osmem mestu, samo 22 sekund za najhitrejšim. Gajser je tako v primerjavi s Pradom izgubil 18 točk in po prvi vožnji virtualno izgubil rdečo tablico vodilnega. Bil je štiri točke za Jorgejem.

MXGP Kitajske:

1. Jorge Prado (GasGas) 47 točk
2. Romain Febvre (Kawasaki) 45
3. Jefrey Herlings (KTM) 38
4. Ruben Fernandez (Honda) 33
5. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 29
6. Glenn Coldenhoff (Fantic) 29
7. Tim Gajser (Honda) 26
8. Kevin Horgmo (Honda) 25

MXGP, skupni seštevek (19/20):

1. Jorge Prado (GasGas) 943 točk
2. Tim Gajser (Honda) 936

3. Jeffrey Herlings (KTM) 895
4. Jeremy Seewer (Yamaha) 644
5. Romain Febvre (Kawasaki) 611
6. Glenn Coldenhoff (Fantic) 574
...
14. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 265 

V drugi vožnji Gajser drugi, a za Pradom

V drugi vožnji je Prado bolje potegnil s štartne rampe kot Gajser in ga zaprl v prvem zavoju. Tim je že v drugem zavoju prehitel Fernandeza in začel slediti vodilnemu Jorgeju. Dober je bil na štartu Pancar, šesti, tik pred Herlingsom. Za njima je prišlo do padca več voznikov, Seewer in Maxime Renaux (Yamaha) sta odstopila. Prado in Gajser sta imela že po dveh krogih pet sekund prednosti pred Fernandezom, Pancar je bil peti.

Jan Pancar in Igor Pancar sta na Kitajskem naredila izjemen posel. | Foto: Matej Podgoršek Jan Pancar in Igor Pancar sta na Kitajskem naredila izjemen posel. Foto: Matej Podgoršek Sredi vožnje je bil Gajser dve sekundi za Pradom, na progi, kjer je bilo težko prehitevati, mu ga ni uspelo napasti. Že 13 sekund za njima pa so bili drug za drugim Fernandez, Febvre, Pancar in Herlings. Da, debitant v MXGP iz Slovenije se je boril s tremi tovarniškimi vozniki! Jeffrey ga je prehitel šele v 16. minuti vožnje.

Prado je odpeljal brez napake in Gajser se je moral v drugi vožnji zadovoljiti z drugim mestom. Sta bila pa v cilju več kot 20 sekund pred Febvrom in Herlingsom. Španec je bil po dirki sicer fizično povsem izčrpan (visoka vlaga). Tri kroge pred karirasto zastavo je za peto mesto v vožnji Pancar prehitel Fernandeza, bil pa je le tri sekunde za rekorderjem po številu zmag v svetovnem prvenstvu. Dosežek kariere za mladega Slovenca, ki je bil na Kitajskem sam z očetom Igorjem Pancarjem.

Deseta zmaga sezone za Prada, Pancar peti

Jorge Prado bo na finalu dirkal z rdečo tablico vodilnega. | Foto: Guliverimage Jorge Prado bo na finalu dirkal z rdečo tablico vodilnega. Foto: Guliverimage Prado je tako do svoje že 10. zmage sezone prišel s 47 točkami, Gajser jih je zbral 26 in bil sedmi, kar je njegova najslabša uvrstitev v sezoni. Na prejšnjih 18 dirkah ni bil nikoli slabši kot četrti. Šele četrtič letos je ostal brez zmagovalnega balkona. Na finale tako odhaja s sedmimi točkami zaostanka za tekmecem iz Španije. Je pa do uspeha sezone in tudi kariere v svetovnem prvenstvu prišel Pancar, saj tako visoko ni bil nikoli niti v MX2. Osvojil je peto mesto! Prvenstvo lahko konča tudi na 13. mestu, saj je samo še devet točk za Paulsom Jonassom (Honda), ki zaradi poškodbe ne nastopa.

Coenen osmič zmagal, De Wolf pred naslovom prvaka

Mladeniči v razredu MX2 so prvi odpeljali prvo vožnjo, dobil pa jo je Lucas Coenen (Husqvarna). Bil je pet sekund pred Simonom Längenfelderjem (GasGas), tretje mesto je osvojil vodilni v prvenstvu Kay de Wolf (Husqvarna). Coenen je dobil tudi drugo vožnjo in prišel do svoje osme zmage v sezoni, devete v karieri, s 50 točkami. Drugo mesto je osvojil De Wolf, tretjega pa Längenfelder, ki sta bila drugi in tretji tudi v drugi vožnji. V tej je padel in potreboval daljšo zdravniško pomoč na progi Liam Everts (KTM). Pred zadnjo dirko ima De Wolf v boju za naslov prvaka 36 točk prednosti pred Coenenom. 

Sezona se bo končala zadnji konec tedna v septembru z dirko v španskem Cozarju.

Agueda Jorge Prado GasGas
Sportal Zakaj Tim Gajser za 50. zmago dirka v ponedeljek zjutraj
pokal narodov Tim Gajser Jan Pancar
Sportal Izbrana slovenska ekipa za nov zgodovinski dosežek
Jorge Prado GasGas Turčija
Sportal Še dobro, da je Prado skoraj izgubil hlače in očala
Ne spreglejte