Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
2. 6. 2024,
17.50

Osveženo pred

2 tedna, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

Natisni članek

Kawasaki Romain Febvre GasGas Jorge Prado Jeffrey Herlings Husqvarna Jaka Peklaj KTM Jan Pancar Honda Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Nedelja, 2. 6. 2024, 17.50

2 tedna, 3 dni

MXGP Nemčije

Gajserju v prvi vožnji zategnilo roke, v drugi je bil spet pravi

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02
Tim Gajser Honda Nemčija | Tim Gajser je v soboto dobil kvalifikacijsko vožnjo – tretjič v letošnji sezoni. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je v soboto dobil kvalifikacijsko vožnjo – tretjič v letošnji sezoni.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Jorge Prado je četrtič letos dobil dirko prvenstva MXGP s polnim izkupičkom 50 točk. VN Nemčije je dobil osem točk pred Timom Gajserjem in Jeffreyjem Herlingsom in tako slovenskemu asu za dve točki prevzel rdečo tablico vodilnega v skupnem seštevku sezone. Tim je bil v prvi vožnji, ko mu je zategnilo roke, drugi, v drugi pa precej boljši, samo za Pradom. Zaradi poškodbe je že v prvi vožnji odstopil Romain Febvre. S poškodbo kolena je Jan Pancar prišel do 20. mesta, v drugi vožnji je nekaj časa dirkal na 10. mestu.

Tim Gajser Honda Nemčija
Sportal Gajser številka ena v dežju. Je res pripeljal psa na dirko?

Namočena proga in globoki kanali po sobotnem nalivu v času kvalifikacijske vožnje, a pred štartom prve nedeljske vožnje brez novih padavin, samo temni oblaki in močan veter. To je obetalo novo zanimivo in zahtevno dirko. In vemo, komu to bolj ustreza, Timu Gajserju (Honda). Ko je začelo v soboto padati, je prehitel Jorgeja Prada (GasGas) in osvojil deset točk. Španec je pred prvo vožnjo priznal, da ima v blatu nekaj več težav kot tekmeci. Petkratnemu svetovnemu prvaku je tudi v Nemčiji na štartu z nasveti pomagal legendarni francoski motokrosist Jacky Vimond (videli smo ga že na Portugalskem), ki je sicer trener Hondinega voznika v MX2 Ferruccia Zanchija. Pred leti je treniral tudi Romaina Febvra (Kawasaki).

V prvi vožnji Gajserju zategnilo roke

Gajserju je v prvi vožnji zategnilo roke. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Gajserju je v prvi vožnji zategnilo roke. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Najboljši so bili povsem na notranji strani štartne rampe. Štart prve vožnje je dobil Glenn Coldenhoff (Fantic), Gajser je bil šele peti, a je imel notranjo linijo v drugem zavoju in je iz njega pospešil kot drugi, tudi pred Pradom. Nekaj naslednjih zavojev sta Gajser in Prado vozila bok ob boku, Španec je bil zelo agresiven in je prišel pred Slovenca. In nekaj zavojev pozneje prehitel še Coldenhoffa. Tim ni takoj našel najboljših linij, za skoraj osem minut je obtičal za Glennom in Jorge mu je ušel na osem sekund.

Medtem je drugi Slovenec v MXGP Jan Pancar vozil na 26. mestu, potem ko je bil po štartu samo 30. Mladi Dolenjec ni stoodstoten, saj mu je v soboto v vožnji na čas obrnilo koleno in je dirkal v bolečinah. Že po dveh krogih pa je odstopil Febvre, saj so bile bolečine zaradi poškodbe s prejšnje dirke očitno prehude. 

A je Gajser izvlekel tretje mesto. | Foto: Guliverimage A je Gajser izvlekel tretje mesto. Foto: Guliverimage Prado je letel, Gajserju pa je zategnilo roke, dobil je tako imenovani "arm pump" (bil je dve sekundi na krog počasnejši), in je po dobri polovici vožnje zaostajal že 20 sekund. Takrat ga je prehitel Calvin Vlaanderen (Yamaha), po slabem štartu pa se mu je začel približevati tudi Jeffrey Herlings (KTM) in ga nekaj minut pozneje tudi prehitel. In nato še Henry Jacobi (KTM). A Nemec, ki je dirkal prvič v sezoni, je nato naredil napako in Gajser je pridobil eno mesto nazaj. Napaka se je zgodila še Vlaandernu in zadnja kroga sta minila v znamenju dvoboja Tim – Calvin. Uspelo je Slovencu, ki je tako iz slabe vožnje izvlekel tretje mesto! Za najhitrejšim Pradom, ki je ob koncu popustil, je zaostal 14 sekund, vmes je bil še Herlings. Pancar je s krogom zaostanka osvojil 22. mesto.

MXGP Nemčije:

1. Jorge Prado (GasGas) 50 točk
2. Tim Gajser (Honda) 42

3. Jeffrey Herlings (KTM) 42
4. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 36
5. Glenn Coldenhoff (Fantic) 31
6. Jeremy Seewer (Kawasaki) 27
...
20. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 5

Pradu tudi druga vožnja, a je bil Gajser zelo blizu

Jorge Prado je četrtič letos zmagal s 50 točkami. | Foto: Guliverimage Jorge Prado je četrtič letos zmagal s 50 točkami. Foto: Guliverimage Febvre je izpustil drugo vožnjo, ki jo je Gajser znova začel s povsem notranje štartne rampe. Kar ni bila dobra izbira, saj so ga znova zaprli in je bil za prvim zavojem peti. V tem je padel Pauls Jonass (Honda), dva tekmeca sta ga povozila in utrpel je resnejšo poškodbo roke. Povedel je Prado, Tim pa se je že v prvem krogu prebil na drugo mesto, za Herlingsa. V prvih petih minutah vožnje jima je vodilni Španec ušel na štiri sekunde. Pancar je po boljšem štartu vozil na 13. mestu.

Jan Pancar je bil 20. | Foto: Guliverimage Jan Pancar je bil 20. Foto: Guliverimage V nadaljevanju Prado ni več večal prednosti, pravzaprav sta se mu Herlings in Gajser začela približevati. Tim je bil drugačen kot v prvi vožnji, sproščen na motorju. Navduševal je tudi Pancar, ki se je na polovici vožnje prebil na 10. mesto. Sedem minut pred koncem je Gajser presekal Herlingsonovo linijo in ga prehitel. "Agresivno, hitrejši si," so mu pred tem javili iz boksov. Začel je lov na Prada. In ga tudi ujel. So pa prehitevali zaostale za krog, kar na progi s številnimi kanali in luknjami ni bilo lahko. "Fokus, pametno," je bilo naslednje sporočilo Timu. A se je zataknil za zaostalimi za krog in Španec mu je spet ušel na pet sekund. Herlings je popustil.

Prado, Gajser, Herlings je bila prva trojica v drugi vožnji in tudi v točkovnem seštevku VN Nemčije. Jorge je zbral osem točk več od obeh tekmecev. Pancar je v zadnjem krogu storil napako in z 10. nazadoval na 16. mesto. S petimi točkami je osvojil končno 20. mesto.

Skupni seštevek (8/20):

1. Jorge Prado (GasGas) 402 točki
2. Tim Gajser (Honda) 400

3. Jeffrey Herlings (KTM) 336
4. Romain Febvre (Kawasaki) 327
5. Pauls Jonass (Honda) 258
6. Jeremy Seewer (Kawasaki) 267
...
14. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 84

Gajser: Za mano je soliden konec tedna

Ni bil povsem zadovoljen. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Ni bil povsem zadovoljen. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo "Za mano je soliden konec tedna, zmagal sem v kvalifikacijah in dosegel drugo in tretje mesto. Malo sem razočaran, ker v prvi vožnji zaradi bolečin v rokah nisem mogel voziti tako, kot sem želel, a sem še vedno končal na tretjem mestu," je dejal Gajser in dodal: "V drugi vožnji mi je šlo precej bolje, bil sem bližje vodilnemu, ne pa dovolj, da bi ga lahko prehitel. Kakorkoli, seštevek prvenstva je zelo zgoščen, upam, da bom naslednji teden zdrav in se že veselim Latvije."

Pancar pa je po dirki sporočil, da se mu je v drugi vožnji ob boju za deveto mesto v predzadnjem krogu snela veriga in je zato zdrsnil na 16. mesto. V prvi pa je tako kot Tim dirkal z zategnjenimi rokami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jan Pancar (@janpancar253)

Peter Irt
Sportal Tihi fant, ki je postal komentator in bi rad rekel: Gajser je prvak!

V MX2 zmaga Lucasu Coenenu

V šibkejšem razredu svetovnega prvenstva MX2 je prvo vožnjo dobil Lucas Coenen (Husqvarna). Drugi je bil vodilni v prvenstvu Kay de Wolf (Husqvarna). Že tretji domačin Simon Längenfelder (GasGas) je zaostal več kot 20 sekund. Na razmočeni progi, ko se naredijo kanali, so velike razlike nekaj običajnega. Enak vrstni red na prvih treh mestih je bil tudi v drugi vožnji, kar pomeni, da je s 50 točkami "grand prix" osvojil Coenen. Ta se je prebil na drugo mesto skupnega seštevka, a ima visokih 59 točk zaostanka za De Wolfom.

Že prihodnji konec tedna se svetovno prvenstvo nadaljuje v Latviji, čez dva tedna pa sledi še ena dirka v Italiji, v Maggioro prihaja tudi veliko slovenskih navijačev.

Nove izkušnje za Peklaja v EMX250

Zjutraj so odpeljali še drugo vožnjo v evropskem prvenstvu 250, kjer je nastopil mladi Jaka Peklaj (Husqvarna). Osvojil je 25. mesto. V seštevku obeh voženj je bil 28. V soboto je utrpel boleč padec, ko je šel na enem od skokov preveč v desno in zadel v oglasni pano ter nato padel po skoku navzdol.

Tim Gajser Honda Francija
Sportal Spremenili rezultate! Gajser z rdečo številko, pa tudi s prvo zmago!
Tim Gajser Agueda Honda
Sportal Smeh zagotovljen: kako je Gajser potunkal Pancarja #video
Tim Gajser
Sportal Saj ni res, pa je: Gajserja in tekmece znova čaka blato
Ne spreglejte