Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2024,
18.00

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Kevin Berginc Simon Marčič Erzberg Rodeo MXGP motokros Kawasaki Romain Febvre Jorge Prado GasGas Jaka Peklaj Jan Pancar Honda Tim Gajser Tim Gajser

Petek, 31. 5. 2024, 18.00

2 tedna, 5 dni

MXGP Nemčije

Saj ni res, pa je: Gajserja in tekmece znova čaka blato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Tim Gajser | Ko je Tim Gajser nazadnje dirkal v Nemčiji (pred dvema letoma), je zmagal. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Ko je Tim Gajser nazadnje dirkal v Nemčiji (pred dvema letoma), je zmagal.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Po eni prosti nedelji je pred najboljšimi motokrosisti sveta znova niz treh dirk v treh zaporednih koncih tedna. Najprej je na sporedu velika nagrada Nemčije, ki je za slovenska asa Tima Gajserja in Jana Pancarja ena najuspešnejših. Tim je v Teutschenthalu zmagal že štirikrat, Jan pa tu lani s šestim mestom v MX2 dosegel najboljšo uvrstitev v svetovnem prvenstvu. Zdaj oba dirkata v najmočnejšem razredu MXGP, Gajser bo drugič letos z rdečo tablico vodilnega v prvenstvu.

Tim Gajser Agueda Honda
Sportal Smeh zagotovljen: kako je Gajser potunkal Pancarja #video

Tim Gajser (Honda) je pred dvema tednoma v St. Jean d'Angelyju na veliki nagradi Francije naknadno slavil. Po kaznih za dva tekmeca je v drugi vožnji s šestega napredoval na četrto mesto in v točkovnem seštevku prejel tri točke več, kar je pomenilo, da ni bil tretji, ampak je zmago izmaknil Romainu Febvru (Kawasaki). To je bila njegova prva zmaga v sezoni, skupno pa 46. na dirkah svetovnega prvenstva. Nekoliko razočaran je bil le, da ni stopil na najvišjo stopničko. Je pa na zmagovalnem balkonu prejel še rdečo tablico vodilnega v letošnji sezoni. Pred osmo dirko prvenstva ima pet točk naskoka pred Jorgejem Pradom (GasGas).

Kako je Gajser nastopal na zadnjih treh dirkah, si lahko ogledate v naslednjem videu:

Že tretjič letos se obeta deževna in blatna dirka. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Že tretjič letos se obeta deževna in blatna dirka. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Po zgoščenem urniku treh dirk v treh tednih so imeli dirkači prejšnji konec tedna prost. Prav neverjetno, a tudi v Nemčiji naj bi bile po napovedih vremenoslovcev razmere podobne kot na Portugalskem in v Franciji, ko so se dirkači spopadali z dežjem in blatom. Že v petek je bila proga na ogledu razmočena in z veliko stoječe vode. 

"Proga v Teutschenthalu mi je zelo všeč, tu imam tudi dobre rezultate. Po zmagi v Franciji bi rad to ponovil še v Nemčiji. Prav je prišel teden dni premora, a zdaj nas čaka nov trojček v treh tednih. Prav veliko počitka ne bo, kaže tudi, da bo vreme podobno kot na zadnjih dirkah. A tega pač ne moremo nadzirati, zato se bomo samo najbolje pripravili in videli, kaj bo," je napovedal Gajser.

Skupni seštevek pred VN Nemčije (7/20):

1. Tim Gajser (Honda) 348 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 343
3. Romain Febvre (Kawasaki) 319
4. Jeffrey Herlings (KTM) 287
5. Pauls Jonass (Honda) 253
6. Jeremy Seewer (Kawasaki) 234
...
14. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 79

Na delu tudi Pancar in Peklaj

Jan Pancar se je na Portugalskem v blatu dobro znašel. | Foto: Guliverimage Jan Pancar se je na Portugalskem v blatu dobro znašel. Foto: Guliverimage Drugi slovenski predstavnik v MXGP Jan Pancar (TEM JP253 KTM) je v Franciji osvojil 14 točk za končno 13. mesto. V skupnem seštevku ima pred Teutschenthalom 79 točk in je 14. Na progi Talkessel bo v okviru evropskega prvenstva razreda EMX250 tekmoval tudi Jaka Peklaj (Husqvarna). Najprej ga čakajo zahtevne kvalifikacije, v katerih se bo moral prebiti med štirideseterico, ki bo imela nato priložnost voziti dve vožnji za točke.

Prva vožnja dirke MXGP za VN Nemčije v Teutschenthalu v razredu MXGP bo v nedeljo ob 14.15, druga pa ob 17.10. Kvalifikacijska vožnja bo v soboto pozno popoldne.

Na avstrijskem Štajerskem poteka Erzberg Rodeo
Erzberg Rodeo | Foto: Red Bull Content Pool Erzberg Rodeo Foto: Red Bull Content Pool V blatu pa ta konec tedna poteka tudi najbolj nora ekstremna motoristična preizkušnja na svetu – Erzberg Rodeo. Na prologu nastopa tudi Simon Marčič, ki ga poznamo z relija Dakar, na osrednji nedeljski štiriurni dirki pa ima najvišja pričakovanja med Slovenci Kevin Berginc. Lani je imel precej težav in je bil z 48. mestom najvišje uvrščeni Slovenec. V cilj je v štirih urah sicer prišlo 17 voznikov od 500 na štartu. Do orjaškega kamnoloma Eisenerz na avstrijskem Štajerskem ni tako daleč, če ste za nekaj norega, si lahko dogodek ogledate. V nedeljo štartajo ob 13. uri.
Peter Irt
Sportal Tihi fant, ki je postal komentator in bi rad rekel: Gajser je prvak!
Tim Gajser Honda Francija
Sportal Spremenili rezultate! Gajser z rdečo številko, pa tudi s prvo zmago!
Tim Gajser Agueda Honda
Sportal Gajser z uničenim motorjem in v bolečinah junaško do rdeče številke
Ne spreglejte