Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
2. 3. 2024,
17.38

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

Natisni članek

Ferrari Charles Leclerc Mercedes-AMG F1 George Russell Red Bull Racing Max Verstappen McLaren Lando Norris VN Bahrajna Formula 1

Sobota, 2. 3. 2024, 17.38

1 mesec, 3 tedne

VN Bahrajna

Veliko prehitevanj za stopničke, le Verstappen brez tekmeca

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56
VN Bagrajna štart Max Verstappen | Max Verstappen je na 59. sobotni dirki formule 1 v zgodovini na štartu ubranil prvo mesto s kvalifikacij. | Foto Reuters

Max Verstappen je na 59. sobotni dirki formule 1 v zgodovini na štartu ubranil prvo mesto s kvalifikacij.

Foto: Reuters

Prvo od kar 24 dirk letošnjega prvenstva formule 1 je dobil nihče drug kot Max Verstappen (Red Bul) in tako na najboljši mogoč način začel lov na četrti zaporedni naslov prvaka. Vodil je od štarta do cilja in zmagal 20 sekund pred Sergiom Perezom (Red Bull), ki se je na drugo prebil s petega štartnega mesta. Prehitevanj za drugo in tretje mesto res ni manjkalo. Tretji je bil Carlos Sainz (Ferrari), šele četrti pa Charles Leclerc (Ferrari), ko je s prvim mehkim kompletom pnevmatik izgubil tri mesta.

Bahrajn Max Verstappen Red Bull
Sportal Prvaku je lahko vroče, štiri ekipe so mu za petami

Max Verstappen do 55. zmage v formuli 1. | Foto: Reuters Max Verstappen do 55. zmage v formuli 1. Foto: Reuters Premoč ekipe Red Bull v formuli 1 se nadaljuje. Po sobotnih kvalifikacijah smo vendarle pričakovali, da bo konkurenca bolj izenačena. Pravzaprav je bila, samo svetovni prvak Max Verstappen je bil znova razred zase. Vodil je od štarta, ko je ubranil napad Charlesa Leclerca (Ferrari), pa do cilja. Že sredi dirke si je pridirkal 18 sekund prednosti pred tekmeci in mirno pripeljal do svoje druge zmage na VN Bahrajna in že 55. zmage v kraljici avtomotošporta. "Neverjetno. Šlo je bolje, kot smo pričakovali, na obeh različicah pnevmatik. Odličen začetek sezone, ne bi moglo biti boljše," je Nizozemec dejal v prvi izjavi. Odpeljal je tudi najhitrejši krog na dirki in tako dobil še dodatno točko. Brez te se nikoli ne zadovolji. "Užival sem v dirkalniku. Takšni dnevi, ko ti gre vse po načrtu, so posebni. Počutil sem se kot eno z dirkalnikom."

VN Bahrajna, končni vrstni red:

1. Max Verstappen (Red Bull)

2. Sergio Perez (Red Bull) +22,4
3. Carlos Sainz (Ferrari) +25,1
4. Charles Leclerc (Ferrari) +39,6
5. George Russell (Mercedes) +46,8
6. Lando Norris (McLaren) +48,4
7. Lewis Hamilton (Mercedes) +50,3
8. Oscar Piastri (McLaren) +56,0
9. Fernando Alonso (Aston Martin) +74,8
10. Lance Stroll (Aston Martin) +93,2
11. Guanju Džov (Sauber) +1 krog
12. Kevin Magnussen (Haas) +1 krog
13. Daniel Ricciardo (RB) +1 krog
14. Juki Cunoda (RB) +1 krog
15. Alex Albon (Williams) +1 krog
16. Nico Hülkenberg (Haas) +1 krog
17. Esteban Ocon (Alpine) +1 krog
18. Pierre Gasly (Alpine) +1 krog
19. Valtteri Bottas (Sauber) +1 krog
20. Logan Sargeant (Williams) +2 kroga

Charles Leclerc je v prvi tretjini dirke z rabljenimi mehkejšimi pnevmatikami izgubil tri mesta. | Foto: Reuters Charles Leclerc je v prvi tretjini dirke z rabljenimi mehkejšimi pnevmatikami izgubil tri mesta. Foto: Reuters Za Verstappnom pa vendarle prehitevanj ni manjkalo, še posebej v prvi tretjini dirke, ko so pridobivali Sergio Perez (Red Bull), Carlos Sainz (Ferrari) in George Russell (Mercedes). Na drugi strani pa je z rabljenimi mehkimi pnevmatikami nazadoval Leclerc, celo na peto mesto. Težave je imel pri zaviranju, ko mu je dirkalnik odnašalo v desno. V drugi polovici dirke je bil s tršimi pnevmatikami Monačan le nekoliko hitrejši, medtem ko so te na Mercedesovem dirkalniku delovale slabše.

Perez je za dvojno Red Bullovo zmago končal na drugem mestu, a s kar 20 sekundami zaostanka za Verstappnom in le tremi sekundami prednosti pred Sainzom, ki je prikazal zelo bojevit obraz. Njegova prehitevanja so bila agresivna, a čista, tudi proti ekipnemu kolegu. "Od nekoliko slabšega štarta sem bil varčen z gumami in dirkal v svojem ritmu. Prehitel sem nekaj tekmecev in na koncu celo sledil Red Bullu, kar je bilo malce presenetljivo, a ne dovolj, da bi ga prehitel. Je pa to dober začetek prvenstva," je po 19. stopničkah dejal španski dirkač. Leclerc je ob koncu za četrto mesto le prehitel nazaj mlajšega od britanskih dirkačev v Mercedesu.

Dvojna zmaga za Red Bull | Foto: Reuters Dvojna zmaga za Red Bull Foto: Reuters Medtem je Lewis Hamilton (Mercedes) končal na sedmem mestu, bil je precej neopazen. Pred njim je prvo od 24 dirk leta končal še Lando Norris (McLaren). Če so bili Ferrari, Mercedes in McLaren precej izenačeni, pa je nekaj več od pričakovanj zadaj Aston Martin, izkušeni Fernando Alonso je bil na devetem mestu že 18 sekund za osmim Oscarjem Piastrijem (McLaren). Razočaranje še za ekipo RB, ki se je nadejala točk, a je bil Daniel Ricciardo šele 13. 

Skupni seštevek (1/24):

1. Max Verstappen (Red Bull) 26 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 18
3. Carlos Sainz ml. (Ferrari) 15
4. Charles Leclerc (Ferrari) 12
5. George Russell (Mercedes) 10
6. Lando Norris (McLaren) 8
7. Lewis Hamilton (Mercedes) 6
8. Oscar Piastri (McLaren) 4
9. Fernando Alonso (Aston Martin) 2
10. Lance Stroll (/Aston Martin)  1

1. Red Bull 44 točk
2. Ferrari 27
3. Mercedes 16
4. McLaren 12
5. Aston Martin 3

Naslednja dirka bo naslednjo soboto za VN Savdske Arabije v Džedi.

Šef Red Bullove ekipe Christian Horner na štartni vrsti skupaj s svojo ženo, nekdanjo "spajsico" Geri Halliwell. Očitno mu žena zaupa in verjame, da so obtožbe o spolnem nadlegovanju ene od sodelavk v Red Buloovi ekip res neresnične. | Foto: Reuters Šef Red Bullove ekipe Christian Horner na štartni vrsti skupaj s svojo ženo, nekdanjo "spajsico" Geri Halliwell. Očitno mu žena zaupa in verjame, da so obtožbe o spolnem nadlegovanju ene od sodelavk v Red Buloovi ekip res neresnične. Foto: Reuters

Kako se je razpletala dirka

CILJ! Kdo drug kot Verstappen!
Perez s petega štartnega mesta z 20 sekundami zaostanka drugi. Nato pa oba Ferrarija, ki sta v drugem delu dirke le premagala Mercedesova Russella. "Ljubko! Super dirka. Odličen začetek sezone," je po radijski zvezi dejal Verstappen. "Dvojna zmaga in še najhitrejši krog dirke," se je oglasil tudi Christian Horner, ki ga ta konec tedna v televizijskem prenosu niso veliko kazali.

Zadnji krog

Še dva kroga:
1. Verstappen, 2. Perez +20,4, 3. Sainz +23,9, 4. Leclerc, 5. Russell, 6. Norris, 7. Hamilton, 8. Piastri, 9. Alonso, 10. Stroll.

Še štirje krogi: Verstappen z 20 sekundami prednosti pred svojo 55. zmago. 

Še osem krogov: 1. Verstappen, 2. Perez +18,7, 3. Sainz +22,8, 4. Leclerc, 5. Russell, 6. Norris, 7. Hamilton, 8. Piastri, 9. Alonso, 9. Stroll.

Še 11 krogov: Blokirane pnevmatike pri Russllu in Leclerc je vendarle pridobil eno mesto nazaj. Dirkač Ferrarija na četrto mesto.

Še 12 krogov: 1. Verstappen, 2. Perez +16,6, 3. Sainz +20,1, 4. Russell, 4. Leclerc, 6. Norris, 7. Hamilton, 8. Piastri, 9. Stroll, 10. Alonso.

Še 13 krogov: Leclerc s tem kompletom gum vendarle hitrejši. Ujel je Russlla na četrtem mestu. V ospredju pa mirna dirka Verstappna proti 55. zmagi.

Še 16 krogov: Piastri je prehitel Alonsa, ki vztraja na stezi brez drugega postanka. Če je bila odločitev le za enega, je bila napačna.

Še 17 krogov: Verstappen nima dovolj 25 točk za zmago. Inženirja je vprašal, koliko mora peljati za najhitrejši krog na dirki in dodatno točko. In v naslednjem krogu ga je tudi odpeljal.

Še 18 krogov: 1. Verstappen, 2. Perez +17,8, 3. Sainz +20,0, 4. Russell, 4. Leclerc, 6. Norris, 7. Hamilton, 8. Alonso, 9. Piastri, 10. Stroll.

Še 20 krogov: Vsi na drugem postanku (razen Alonsa), oba Red Bulla na mehke pnevmatike, preostali so še drugič izbrali trde. Znova se obeta dvojna zmaga bikov.

Še 24 krogov: Russell je začel serijo drugih postankov.

31. krog: 1. Verstappen, 2. Perez +15,8, 3. Sainz +18,3,6, 4. Russell, 5. Leclerc, 6. Norris, 7. Piastri, 8. Hamilton, 9. Alonso, 10. Cunoda.

27. krog: Mirnejše nadaljevanje dirke. Verstappen ima že 13 sekund prednosti, Perez pa le dve pred Sainzom. Pričakujemo še eno serijo postankov.

22. krog: 1. Verstappen, 2. Perez +8,4, 3. Sainz +20,6, 4. Russell, 5. Leclerc, 6. Norris, 7. Piastri, 8. Hamilton, 9. Alonso, 10. Cunoda.

19. krog (po postankih): 1. Verstappen, 2. Perez, 3. Sainz, 4. Russell, 5. Leclerc, 6. Norris, 7. Piastri, 8. Hamilton, 9. Alonso, 10. Cunoda.

18. krog: Na menjavo gum še vodilni Verstappen. Vrača se šest sekund pred Perezom. Sainz z najhitrejšim krogom na dirki pa napada še Russlla in Španec je že tretji. Leclerc medtem tarna nad zavorami (pri zaviranju ga vleče na desno).

17. krog: V bokse še Alonso in Albon, Verstappen brez menjave gum vodi 30 sekund pred Perezom. Huda bitka Leclerca in Sainza za četrto mesto. Špancu je po nekaj zavojih le uspelo. Razen za prvo mesto na dirki veliko akcije.

16. krog: 1. Verstappen*, 2. Alonso*, 3. Perez, 4. Russell, 5. Albon*, 6. Leclerc, 7. Sainz, 8. Norris, 9. Piastri, 10. Hamilton (*brez postanka).

14. krog: Postanki si sledijo, od prve deseterice brez samo Verstappen, Sainz in Alonso. Perez po postanku z lepim prehitevalnim manevrom mimo Russlla.

12. krog: Russell in Leclerc na prvo menjavo pnevmatik. Iz mehkih na trde. Vodilni Verstappen ima zdaj 10 sekund prednosti pred Perezom.

11. krog: Še Sainz mimo Leclerca, ki je izgubil že tri mesta. Očitno gume na Ferrariju delajo slabše. V ozadju že prvi postanki.

10. krog: 1. Verstappen, 2. Russell, 3. Perez, 4. Leclerc, 5. Sainz, 6. Norris, 7. Piastri, 8. Hamilton, 9. Alonso, 10. Cunoda.

8. krog: Slab začetek za Ferrari, Leclerc znova s težavami v 10. zavoju in prehitel ga je še Perez. Monačan zdaj četrti, Sainz je peti.

7. krog: Vodilni Verstappen ima dobre štiri sekunde prednosti, Russell, Leclerc, Perez in Sainz so nato drug za drugim. Deveti Hamilton ne more napasti Piastrija pred sabo.

5. krog: 1. Verstappen, 2. Russell, 3. Leclerc, 4. Perez, 5. Sainz, 6. Norris, 7. Alonso, 8. Piastri, 9. Hamilton, 10. Cunoda.

3. krog: Prva akcija. Norris je prehitel Alonsa, Russell pa Leclerca za drugo mesto!

1. krog: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Russell, 4. Perez, 5. Sainz, 6. Alonso, 7. Norris, 8. Piastri, 9. Hamilton, 10. Cunoda.

Štart! Dober štart Verstappna, Leclerc je šel v prvi zavoj po zunanji strani, a mu ga ni uspelo ogroziti. Russell je ostal tretji, Perez se je prebil na četrto mesto. Hülkenberg in Stroll zunaj steze, nazadovala sta na zadnji dve mesti.

Krog za ogrevanje.

Še deset minut do štarta:
Žarometi so prižgani, ob štirih popoldne se začenja prva od 24 dirk letos. Verstappen dirka za 55. zmago v formuli 1. Aktualni prvak je prvi favorit tekme. Že lani so mu bili tekmeci bližje na kvalifikacijah kot na dirki.

Štartna vrsta (57 krogov): 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Russell, 4. Sainz, 5. Perez, 6. Alonso, 7. Norris, 8. Piastri, 9. Hamilton, 10. Hülkenberg
Bahrajn testiranja Charles Leclerc Ferrari
Sportal Veliko upanje za Ferrari in tifose
Bahrajn testiranja Fernando Alonso Aston Martin
Sportal Brutalno iskreno: "19 nas ve, da letos ne bomo prvaki"
Bahrajn testiranja Lando Norris McLaren
Sportal Lani rekordi slave, letos rekordi, ki se jih bodo sramovali
Bahrajn Max Verstappen
Sportal Vsi pogledujejo proti Red Bullu in se sprašujejo
VN Bahrajna Lewis Hamilton Mercedes
Sportal Morda se pa na prvi dirki le zgodi presenečenje
Ne spreglejte