Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
18.06

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Charles Leclerc Christian Horner Red Bull Racing Max Verstappen Aston Martin Fernando Alonso Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton Ferrari Carlos Sainz ml. VN Bahrajna Formula 1

Petek, 1. 3. 2024, 18.06

1 mesec, 3 tedne

VN Bahrajna, tretji trening in kvalifikacije

Prvaku je lahko vroče, štiri ekipe so mu za petami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Bahrajn Max Verstappen Red Bull | Max Verstappen nadaljuje, kjer je novembra končal – v najboljšem položaju za svojo 55. zmago. | Foto Reuters

Max Verstappen nadaljuje, kjer je novembra končal – v najboljšem položaju za svojo 55. zmago.

Foto: Reuters

Uvodne kvalifikacije v novo sezono svetovnega prvenstva formule 1 v Bahrajnu je dobil svetovni prvak Max Verstappen, a očitno Red Bull nima več take premoči kot lani, saj so manj kot pol sekunde za njim dirkači ekip Ferrari, Mercedes, Aston Martin in McLaren. Ob nizozemskem dirkaču bo v soboto ob 16. uri v prvi štartni vrsti prve od 24 dirk rekordno dolge sezone Charles Leclerc (Ferrari).

VN Bahrajna Lewis Hamilton Mercedes
Sportal Morda se pa na prvi dirki le zgodi presenečenje

 Carlos Sainz je dobil tretji trening. | Foto: Reuters Carlos Sainz je dobil tretji trening. Foto: Reuters Aktualni svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull) bo 33. začel dirko formule 1 s prvega štartnega mesta. Lani je v Bahrajnu prvič zmagal, letos lahko doseže že svojo 55. zmago. Na zelo tesnih kvalifikacijah je za dobri dve desetinki premagal Charlesa Leclerca (Ferrari). Na treningih je imela Red Bullova ekipa nekaj težav, a do kvalifikacij se jim je vse sestavilo, je priznal Nizozemec. "Malo sem razočaran, a smo sezono bolje začeli kot lani. Zdaj pa moramo videti, kakšen bo naš ritem na dirki," pa je ključen podatek po prvih kvalifikacijah sezone poudaril Monačan. Ferrari je bil lani na dirki manj konkurenčen kot na kvalifikacijah.

Prvi trije na prvih kvalifikacijah sezone | Foto: Reuters Prvi trije na prvih kvalifikacijah sezone Foto: Reuters A Red Bull očitno res ni več tako dominanten kot lani, saj je bil Sergio Perez šele na petem mestu. Pred Mehičanom bosta v drugi štartni vrsti George Russell (Mercedes) in Carlos Sainz (Ferrari), ob njem pa v tretji Fernando Alonso (Aston Martin). V prvih treh vrstah torej dirkači treh ekip, nato pa v četrti še četrta - McLaren. Lando Norris in Oscar Piastri sta zaostala pol sekunde, kar potrjuje, da je konkurenca letos precej bolj izenačena. Manjše razočaranje pa zagotovo le deveto mesto za Lewisa Hamiltona (Mercedes), ki je zaostal nekaj več pol sekunde, z najboljšim časom drugega treninga v četrtek je nakazal, da bo srebrna puščica na kvalifikacijah nekaj hitrejša.

VN Bahrajna, kvalifikacije:

1. Max Verstappen (Red Bull) 1:29,179
2. Charles Leclerc (Ferrari) +0,228
3. George Russell (Mercedes) +0,306
4. Carlos Sainz (Ferrari) +0,328
5. Sergio Perez (Red Bull) +0,358
6. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,363
7. Lando Norris (McLaren) +0,435
8. Oscar Piastri (McLaren) +0,504
9. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,531
10. Nico Hülkenberg (Haas) +1,323

11. Juki Cunoda (RB)
12. Lance Stroll (Aston Martin)
13. Alex Albon (Williams)
14. Daniel Ricciardo (RB)
15. Kevin Magnussen (Haas)

16. Valtteri Bottas (Sauber)
17. Guanju Džov (Sauber)
18. Logan Sargeant (Williams)
19. Esteban Ocon (Alpine)
20. Pierre Gasly (Alpine)

Alpine z naskokom najpočasnejši

Dirkača ekipe Alpine bosta v zadnji vrsti. | Foto: Reuters Dirkača ekipe Alpine bosta v zadnji vrsti. Foto: Reuters To so bile kvalifikacije zelo majhnih razlik, saj je v prvem delu 18. Logan Sargeant (Williams) zaostal manj kot sekundo. Za najslabši dirkalnik uvoda v sezono pa se je izkazal Renaultov Alpine, saj sta Esteban Ocon in Pierre Gasly končala na zadnjih dveh mestih. Brez preboja med 15 najboljših sta ostala še oba dirkača po novem zelene ekipe Sauber. S časom 1:29,909 je bil v tem delu kvalifikacij najhitrejši Sainz, prvi, ki se je spustil pod mejo 1:30.

V drugem delu je najprej Verstappen pokazal, da je na prostih treningih skrival pravo formo. Odpeljal je 1:29,3, kar je bilo debelo sekundo hitreje kot v drugem delu lanskih kvalifikacij v Bahrajnu. Ob zaključku pa je bil še hitrejši Leclerc, in sicer s časom 1:29,165. Od lani so torej dirkalniki občutno hitrejši. S prebojem med deset najboljših je presenetil Nico Hülkenberg (Haas), konec petkovega dirkanja pa je bilo za oba voznika ekipe RB, ki si je po testiranjih obetala več. Samozavestni Daniel Ricciardo je bil samo 14.

Prva dirka sezone bo v soboto ob 16. uri po srednjeevropskem času. To bo 59. velika nagrada, ki se bo vozila v soboto. Zanimivo: prva v Silverstonu leta 1950 se je tudi v soboto.

"Mercedes se zdi močan, kar je presenečenje"

Na tretjem treningu je bil boljši od Mercedesove dvojice George Russell na šestem mestu. | Foto: Reuters Na tretjem treningu je bil boljši od Mercedesove dvojice George Russell na šestem mestu. Foto: Reuters Pred kvalifikacijami so v petek popoldne na dirkališču Sakhir opravili še tretji prosti trening. S časom 1:30,824, ki je bil sicer nekaj počasnejši od najboljšega četrtkovega dosežka, je bil najhitrejši Sainz. Na drugem mestu je končal Alonso, na tretjem pa branilec naslova Verstappen. "Ni bilo negativnih presenečenj, pozitivnih pa tudi ne. Točno tisto, kar smo pričakovali od našega dirkalnika," je po treningih dejal Leclerc, ki še tretje leto zapored začenja kot prvi izzivalec svetovnega prvaka Verstappna. Monačan je bil na zadnjem prostem treningu četrti. Ga je pa presenetil eden od tekmecev - Mercedes. V četrtek je namreč Hamilton odpeljal najhitrejši čas vseh treh prostih treningov. "Mercedes se zdi zelo močan, kar je malo presenečenje. Ne vemo, s koliko goriva so dirkali." Na petkovem treningu sedemkratni prvak ni bil tako hiter, z zaostankom dobrih šestih desetink na 12. mestu. Kar 13 voznikov je za najhitrejšim zaostalo manj kot sekundo.

Horner med tretjim treningom na zagovoru pri predsedniku Fie
Šef Red Bullove ekipe Christian Horner je na udaru britanskih in nizozemskih medijev, zdaj so ga na zagovor pozvali še šefi ostalih ekip in predsednik Fie. | Foto: Guliverimage Šef Red Bullove ekipe Christian Horner je na udaru britanskih in nizozemskih medijev, zdaj so ga na zagovor pozvali še šefi ostalih ekip in predsednik Fie. Foto: Guliverimage Med tretjim prostim treningom je na komandnem mestu Red Bullove ekipe manjkal Christian Horner. Bil je namreč na pogovoru s predsednikom Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA). Mohammed Ben Sulayem je želel slišati, kaj se dogaja. Neodvisni preiskovalec koncerna Red Bull je šefa njihove ekipe formule 1 oprostil obtožb o neprimernem obnašanju do ene od zaposlenih, nakar so v četrtek britanski mediji dobili domnevna Hornerjeva opolzka sporočila, ki naj bi jih pošiljal ženski, ki ga je prijavila. Hornerjevi odvetniki so medijem že zagrozili s tožbo, če jih bodo objavili. Šef Red Bullove ekipe je v četrtek vse obtožbe znova zavrnil.
Bahrajn Max Verstappen
Sportal Vsi pogledujejo proti Red Bullu in se sprašujejo
Christian Horner
Sportal Po obtožbah o spolnem nadlegovanju si lahko oddahne
Bahrajn testiranja Lando Norris McLaren
Sportal Lani rekordi slave, letos rekordi, ki se jih bodo sramovali
Bahrajn testiranja Fernando Alonso Aston Martin
Sportal Brutalno iskreno: "19 nas ve, da letos ne bomo prvaki"
Bahrajn testiranja Charles Leclerc Ferrari
Sportal Veliko upanje za Ferrari in tifose
Ne spreglejte