Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
10. 10. 2022,
13.50

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

6

Natisni članek

Alpine Fernando Alonso Ferrari Christian Horner Charles Leclerc Red Bull Racing Sergio Perez FIA Max Verstappen Formula 1

Ponedeljek, 10. 10. 2022, 13.50

1 leto, 7 mesecev

Zmeda po VN Japonske

Napaka v zapisu pravila in zato je Verstappen že prvak

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

6

Suzuka prvak Max Verstappen | Še Verstappnu in Perezu v cilju ni bilo povsem jasno, zakaj so podelili polne točke. | Foto Guliver Image

Še Verstappnu in Perezu v cilju ni bilo povsem jasno, zakaj so podelili polne točke.

Foto: Guliver Image

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je ena največjih svetovnih organizacij z na stotine zaposlenimi, zato je težko razumeti, kako so dogovorjena nova pravila o točkovanju skrajšanih dirk formule 1 zapisali napačno. Max Verstappen je zdaj zaradi napake v zapisu pravila svetovni prvak postal že po nedeljski dirki v Suzuki. Če bi bilo to zapisano pravilno, bi mu manjkala še ena točka.

Suzuka Max Verstappen Red Bull
Sportal Strah pred tragedijo zasenčil drugi Verstappnov naslov prvaka

Max Verstappen (Red Bull) je po VN Japonske tudi uradno prvak za sezono 2022. Saj je njegova prednost pred tekmeci, tudi najbližjima Sergiom Perezom (Red Bull) in Charlesom Leclercom (Ferrari), višja od 112 točk, kot jih je še moč osvojiti na zadnjih štirih dirkah in šprintu v Interlagosu. A gre pravzaprav za napako oziroma za napako v zapisu pravila. Nizozemčeva prednost pred prvim zasledovalcem bi morala biti 111 točk. Seveda tudi v tem primeru, bi mu ta težko vzel naslov prvaka, le odločitev bi se zamaknila še za eno dirko.

Nekoliko zapoznelo veselje ob osvojitvi drugega naslova svetovnega prvaka. | Foto: Guliverimage Nekoliko zapoznelo veselje ob osvojitvi drugega naslova svetovnega prvaka. Foto: Guliverimage Čeprav so v Suzuki odpeljali le 52-odstotkov dolžine dirke, so podelili polne točke. Ker so po lanski spremembi pravil, člen o točkovanju napačno zapisali! V tem piše, da se delne točke podeli, ko se dirka predčasno konča s prekinitvijo. Če pa se po prekinitvi nadaljuje in konča zaradi časovne omejitve, se podelijo polne točke. Še šef Red Bulla Christian Horner je bil presenečen, da so podelili polne točke: "Ja, gre za napako v pravilih. Bili smo prepričani, da je za polne točke potrebno odpeljati vsaj 75-odstotkov dolžine dirke. Tako smo mislili, da nam bo ena točka zmanjkala. Ja, vsi smo bili presenečeni. Je bilo pa to lepo presenečenje."

Skupni seštevek (18/22):

1. Max Verstappen* (Red Bull) 366 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 253
3. Charles Leclerc (Ferrari) 252
4. George Russell (Mercedes) 207
5. Carlos Sainz (Ferrari) 202
6. Lewis Hamilton (Mercedes) 180
7. Lando Norris (McLarten) 101
8. Esteban Ocon (Alpine) 78

* svetovni prvak

Do spremembe pravila o točkovanju je prišlo pozimi v odziv na lansko VN Belgije, ko so zaradi močnega dežja odpeljali le nekaj krogov za varnostnim avtomobilom, dirka pa je bila celo dvakrat prekinjena. Pa so vseeno podelili polovične točke. "Takrat se nismo dogovorili, da se točke podelijo, kot so se zdaj. Takšen ni bil namen Fie in ekip. Očitno smo spregledali to luknjo v pravilih. Torej smo vsi odgovorni. Naslednjič moramo svoje delo bolje opraviti," je dejal šef McLarnove ekipe Andreas Seidl.

A kot kaže poročilo s sestanka med Mednarodno avtomobilistično zvezo (Fia) in ekipami, ki ga je ponovno objavil angleški novinar Andrew Benson (njegova objava a Twitterju zgoraj), so sprejeli povsem jasen dogovor. "V primeru, da je odpeljanih 50 do 75-odstotkov krogov, se točke podelijo po sistemu: 19-14-12-8-8-7-6-5-4-3-2-1." Tako ni jasno, kako je lahko nekdo s tako velike mednarodne organizacije, kot je FIA, v uradna pravila dodal člen, da to velja samo, če dirka konča s prekinitvijo. 

Suzuka štart Verstappen Leclerc
Sportal Po triurni dežni dirki še zmeda s točkami: Verstappen je prvak!

Dirka končana krog prezgodaj?

Še Verstappen ni vedel, da se je dirka že končala in je dirkal naprej. | Foto: AP / Guliverimage Še Verstappen ni vedel, da se je dirka že končala in je dirkal naprej. Foto: AP / Guliverimage To pa ni edina napaka, ki se je vodstvu tekmovanja zgodila ob koncu VN Japonske. Dirka je bila pravzaprav končana krog prezgodaj. Ker je šlo za časovno omejeno dirko, bi moralo vodstvo dirke vodilnemu dirkaču, ko je po izteku časa prečkal ciljno črto, pokazati znak, da je vstopil v zadnji krog. Vsaj tako smo vsi pričakovali. Zgodilo pa se je takole: Verstappen je ciljno črto prečkal pet sekund pred iztekom časa, odpeljal še en krog in že dobil karirasto zastavo. Sam je takrat dirkal naprej. Tudi v televizijskem prenosu so prečkanje ciljne črte zamudili, niti niso pokazali kariraste zastave (fokus režiserja je sicer bil na dvoboju za drugo mesto pred Leclercom in Perezom). "Okej, Max, očitno je nekaj zmede, ali je dirke konec. Mislimo, da jo je res konec. Pripelji v bokse," je Verstappnu takrat po radijski zvezi dejal njegov inženir Gianpiero Lambiase. "Je konec?" je svojega dirkaškega inženirja po prečkanju ciljen črte vprašal Leclerc.

Tudi ekipe so tako menile, da bi morala biti dirka krog daljša. Vsaj tako piše v pravilih o običajni dveurni dirki. Pravila za triurno dirko pa so znova nekoliko nejasno zapisana in tega dodatnega kroga ne omenjajo. Tudi to bo Fia morala pozimi zapisati bolj jasno. Delno je to vplivalo na razplet dirke, saj je Fernando Alonso (Alpine) v zadnjih krogih v novimi pnevmatikami dirkal hitreje od tekmecev in prehiteval enega za drugim. Šesto mesto se mu je izmuznilo le za 11 tisočink. Če bi dobil še en krog, bi zagotovo prehitel Sebastiana Vettla (Aston Martin). 

Daniel Ricciardo McLaren
Sportal "Realnost je taka, da me v sezoni 2023 ne bo na štartni vrsti"
Monako Gasly Alpha Tauri
Sportal Gasly gre v Alpine, De Vries bo vozil za Alpha Tauri
Ne spreglejte