Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2023,
23.15

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

VN Kanade Alpine Fernando Alonso Sergio Perez Max Verstappen Lewis Hamilton Carlos Sainz ml. Charles Leclerc Red Bull Racing Aston Martin Mercedes-AMG F1 Ferrari Formula 1

Sobota, 17. 6. 2023, 23.15

10 mesecev, 2 tedna

VN Kanade, kvalifikacije

Deževna loterija: na drugem mestu Haas, Ferrari spet pogorel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Montreal Max Verstappen Red Bull | Max Verstappen bo v nedeljo skušal pridirkati 41. zmago, s katero se bo izenačil z Ayrtonom Senno. | Foto Reuters

Max Verstappen bo v nedeljo skušal pridirkati 41. zmago, s katero se bo izenačil z Ayrtonom Senno.

Foto: Reuters

Kvalifikacije za VN Kanade so na dirkališču Gilles Villeneuve potekale v spremenljivih vremenskih pogojih: mokra steza, suha steza, mokra steza. Na prvem mestu vseeno ni bilo presenečenj: Max Verstappen (Red Bull), ki bo v nedeljo dirkal za 41. zmago. Drugi čas kvalifikacij pa je dosegel Nico Hülkenberg (Haas). Znova razočaranje za Charlesa Leclerca (Ferrari) in Sergia Pereza (Red Bull), ki sta si pridirkala šele šesto štartno vrsto. Osma dirka sezone bo v nedeljo ob 22. uri.

Montreal Max Verstappen Red Bull
Sportal Žarek upanja za Ferrari, a tudi razbit dirkalnik

Nico Hülkenberg | Foto: Reuters Nico Hülkenberg Foto: Reuters Dramatične kvalifikacije, kakršne smo ob spremenljivem vremenu tudi pričakovali. Na začetku tretjega dela je spet začelo deževati. Na gumah za delno mokro stezo ("intermediate") je Max Verstappen takoj odpeljal dober čas 1:25,858, kar je na koncu tudi zadostovalo za najboljši štartni položaj. Sredi tega dela kvalifikacij je namreč v zaščitno ogrado trčil Oscar Piastri (McLaren) in izobesili so rdečo zastavo, da so varnostniki lahko umaknili njegov dirkalnik. Tik pred prekinitvijo je drugi čas odpeljal veteran Nico Hülkenberg (Haas).

Prvi trije na kvalifikacijah | Foto: Reuters Prvi trije na kvalifikacijah Foto: Reuters V nadaljevanju kvalifikacij je začelo vse bolj deževati in asfalt je bil asfalt že tako moker, da z gumami "intermediate" ni bilo več več mogoče dirkati hitreje. In nihče več ni mogel popraviti svojega časa. In tako senzacionalno drugo mesto za Hülkenberga. V drugi štartni vrsti bosta Fernando Alonso (Aston Martin) in Lewis Hamilton (Mercedes), ki sta najverjetneje edina, ki lahko na nedeljski osmi dirki sezone ogrozita šesto letošnjo zmago Maxa Verstappna. V nedeljo v času dirke obstaja manjša verjetnost dežja. Najboljši Ferrari − na treningih so se zdeli zelo hitri − pa je na kvalifikacijah Carlos Sainz, in to šele na osmem mestu. 

Zaradi oviranja enega od tekmecev je Sainz pozneje dobil tri mesta kazenskega pribitka, zaradi kršitve po rdečo zastavo enako kazen Hülkenberg.

VN Kanade, kvalifikacije:

1. Max Verstappen (Red Bull) 1:25,858
2. Nico Hülkenberg (Haas) +1,244*
3. Fernando Alonso (Aston Martin) +1,428
4. Lewis Hamilton (Mercedes) +1,769
5. George Russell (Mercedes) +2,035
6. Esteban Ocon (Alpine) +2,087
7. Lando Norris (McLaren) +2,188
8. Carlos Sainz (Ferrari) +3,436*
9. Oscar Piastri (McLaren) +5,491
10. Alex Albon (Williams) brez časa

11. Charles Leclerc (Ferrari)
12. Sergio Perez (Red Bull)
13. Lance Stroll (Aston Martin)
14. Kevin Magnussen (Haas)
15. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)

16. Juki Cunoda (Alpha Tauri)
17. Pierre Gasly (Alpine)
18. Nyck de Vries (Alpha Tauri)
19. Logan Sargeant (Williams)
20. Gunaju Džov (Alfa Romeo)

*zaradi kazni se bo na štartu premaknil tri mesta nižje 

Ferrari z Leclercem prepozno na mehke gume

Charles Leclerc | Foto: Reuters Charles Leclerc Foto: Reuters Deževna sobota v Montrealu. Pred začetkom prvega dela kvalifikacij je tudi nehalo padati in steza se je sušila iz kroga v krog. Dirkači so tako nizali kroge in ves čas izboljševali svoje čase. V vodstvu sta se izmenjavala Verstappen in Alonso. Po 18 minutah dirkanja je bil s časom 1:20,851 najhitrejši aktualni svetovni prvak. A pomembno je bilo samo, da se uvrsti med 15. Posamezni odseki so bili že skoraj suhi, določeni zavoji še povsem mokri, tako so vsi s pnevmatikami "intermediate" lovili zadek svojega dirkalnika. Pa vseeno ni bilo nobene nesreče. In tudi ne večjega presenečenja. Morda je še najbolj razočaran 17. Pierre Gasly (Alpine), ki je pred na prejšnjih dveh dirkah bolj konkurenčen. Je bilo pa na stezi veliko gneče in dirkači so si bili napoto. Predvsem na račun Sainza in Jukija Cunode (Alpha Tauri) je bilo slišati veliko pritoževanj.

Navdušil Albon z Williamsom

Alex Albon | Foto: Reuters Alex Albon Foto: Reuters Drugi del kvalifikacij je bil največja loterija. Steza je bila skoraj suha, nekaj voznikov je zato takoj začelo dirkati z gumami za suho stezo, favoriti so najprej naredili nekaj krogov s pnevmatikami "intermediate". Lance Stroll (Aston Martin) se je z gumami za suho stezo zavrtel, a se z veliko sreče rešil pred trčenjem. Alex Albon (Williams) pa je dirkal neustrašno, dobro ogrel pnevmatike in z rezultatom 1:18,725 odpeljal najboljši čas tega dela kvalifikacij. Je pa nato znova začelo deževati in nekaj favoritov je tako prepozno z gumami za suho stezo odpeljalo dovolj hiter čas. In ni treba dvakrat ugibati, da sta, kot že nekajkrat letos, pogorela Charles Leclerc (Ferrari) in Sergio Perez (Red Bull). Na štartu bosta v šesti vrsti. Monačan je bil besen kot ris, ker so šli prepozno na mehke gume. 

James Vowles Williams
Sportal Njihovi opremi je rok trajanja potekel pred 20 leti
Montreal Sebastian Vettel 2011
Sportal Zid prvakov čaka neustrašne. Za piko na i bo še deževalo.
Montreal Max Verstappen Red Bull
Sportal Kaotičen petek: od odpovedi kamer do vesoljnega potopa
Ne spreglejte