Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2023,
19.30

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Charles Leclerc Ferrari Aston Martin Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton Red Bull Racing Max Verstappen VN Kanade Formula 1

Sobota, 17. 6. 2023, 19.30

10 mesecev, 2 tedna

VN Kanade, tretji prosti trening

Žarek upanja za Ferrari, a tudi razbit dirkalnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
Montreal Max Verstappen Red Bull | Max Verstappen kot vselej v petek ni najbolj zadovoljen z dirkalnikom, a je nato v soboto vse v redu. | Foto Reuters

Max Verstappen kot vselej v petek ni najbolj zadovoljen z dirkalnikom, a je nato v soboto vse v redu.

Foto: Reuters

Kanadski Montreal gosti osmo veliko nagrado v letošnjem svetovnem prvenstvu formule 1. Na sobotnem prostem treningu je bil najhitrejši Max Verstappen, ki zaradi deževnega dne napoveduje presenečenje ali dve na kvalifikacijah, te sledijo ob 22.00. Na mokrem asfaltu v petek najhitrejši mercedes ni bil najbolj konkurenčen, edini, ki se je v soboto približal Verstappnu, je bil Charles Leclerc (Ferrari). Carlos Sainz je medtem raztreščil drugi Ferrarijev dirkalnik.

Montreal Max Verstappen Red Bull
Sportal Kaotičen petek: od odpovedi kamer do vesoljnega potopa

Carlos Sainz je razbil nos svojega ferrarija. Veliko dela za mehanike. | Foto: Reuters Carlos Sainz je razbil nos svojega ferrarija. Veliko dela za mehanike. Foto: Reuters Po tretjem prostem treningu se zdi, da sta kandidata za prvi štartni položaj v Montrealu samo dva: Max Verstappen (Red Bull) in Charles Leclerc (Ferrari). Ločile so ju slabe tri desetinke. Oba ferrarija sta bila na mokri stezi (dirkali so s pnevmatikami "intermediate") dolgo najhitrejša, nato pa je Nizozemec stopil na plin in odpeljal krog 1:23,106. Tako je bil 10 sekund počasnejši kot v petek na suhi stezi najhitrejši Lewis Hamilton (Mercedes). Mercedes pa na mokri očitno ni najboljši, saj je bil Hamilton s skoraj dvema sekundama zaostanka 10., George Russell pa še slabši, 15. Kvalifikacije bodo prav tako mokre, saj je 10 minut pred koncem treninga znova začelo močneje deževati in tako naj bi bilo celotno popoldne.

Uvod tretjega treninga je bil torej obetaven za Ferrari, razplet manj. Carlos Sainz (Ferrari), ki je dvakrat pošteno razjezil Alexa Albona (Williams), ko je v zadnji šikani na hitri liniji vozil zelo počasi, je sredi treninga razbil svoj dirkalnik. Vsi so drseli na spolzkem asfaltu, Špancu pa je v prvem zavoju odneslo zadek in s sprednjim delom je treščil v zaščitne gume. Polomil ni samo prednjega krilca, odletel mu je ves nos dirkalnika. Precej dela za mehanike do 22. ure, ko se začne bitka za štartne položaje.

VN Kanade, tretji prosti trening:

1. Max Verstappen (Red Bull) 1:23,106

2. Charles Leclerc (Ferrari) +0,291
3. Fernando Alonso (Aston Martin) +1,377
4. Kevin Magnussen (Haas) +1,606
5. Carlos Sainz (Ferrari) +1,659
6. Pierre Gasly (Alpine) +1,719
7. Lance Stroll (Aston Martin) +1,838
8. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +1,849
9. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +1,882
10. Lewis Hamilton (Mercedes) +1,981
11. Nico Hülkenberg (Haas) +2,034
12. Oscar Piastri (McLaren) +2,085
13. Lando Norris (McLaren) +2,092
14. Alex Albon (Williams) +2,273
15. George Russell (Mercedes) +2,329
16. Nyck de Vries (Alpha Tauri) +2,619
17. Sergio Perez (Red Bull) +2,751
18. Guanju Džov (Alfa Romeo) +3,644
19. Esteban Ocon (Alpine) +3,734
20. Logan Sargeant (Williams) +4,173

Verstappen napoveduje deževne kvalifikacije presenečenj

Sobota naj bi bila v Montrealu še bolj deževna kot petek. | Foto: Reuters Sobota naj bi bila v Montrealu še bolj deževna kot petek. Foto: Reuters Bil j nenavaden petek na VN Kanade v Montrealu. Najprej tehnične težave organizatorja na prvem treningu in tako so po stezi "dirkali" samo svizci, nato se je drugi trening končal z močnim nalivom, ko je Valtteri Bottas (Alfa Romeo) po radijski zvezi ekipi sporočil, da so razmere primerne kvečjemu za race. Zanimiv je bil tudi razplet drugega treninga: 13 voznikov v sekundi, na vrhu pa Mercedes in Ferrari. In zato zmagovalec petih letošnjih dirk Verstappen, ki je odpeljal šesti čas, pričakuje presenečenje ali dve tudi na sobotnih kvalifikacijah (22.00). "Imamo še nekaj dela. Dirkalnik na neravninah, prek robnikov ni najbolj stabilen." A Nizozemec  je imel za nastavitve še uro sobotnega tretjega treninga. "Najverjetneje bo kar mokro, kar lahko na kvalifikacijah prinese nekaj presenečenj."

Lewis Hamilton ostaja previden. | Foto: Reuters Lewis Hamilton ostaja previden. Foto: Reuters Čeprav je bil Hamilton s časom 1:13,718 v petek najhitrejši, v napovedih ostaja previden. "Dan ni bil najboljši, pa tudi ne najslabši. Mislim, da imamo vsi težave zaradi neravnin na stezi. Popraviti moramo stabilnost dirkalnika, še posebej v zavojih. Potem pa mislim, da bo vse v redu." Na dirkališču Gilles Villeneuve, ki je napol ulična steza, sedemkratni svetovni prvak zelo uživa. Tukaj je zmagal že sedemkrat. Še brez zmage v Kanadi je Leclerc, ki je končno spet nekoliko bolj optimističen. Po tretji dirki brez točk letos je v skupnem seštevku sezone šele sedmi. "Za nami je najboljši petek v sezoni. Z dirkalnikom sem imel zelo dober občutek. Ja, smo blizu najboljšim."

Montreal Sebastian Vettel 2011
Sportal Zid prvakov čaka neustrašne. Za piko na i bo še deževalo.
James Vowles Williams
Sportal Njihovi opremi je rok trajanja potekel pred 20 leti
Sebastian Vettel
Sportal Vettel se vrača v Red Bullov dirkalnik. In to v peklu.
Ne spreglejte