Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2023,
19.00

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Mercedes-AMG F1 Formula 1 Williams James Vowles

Četrtek, 15. 6. 2023, 19.00

10 mesecev, 3 tedne

Zakaj je Williams iz najboljše postal najslabša ekipa F1

Njihovi opremi je rok trajanja potekel pred 20 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
James Vowles Williams | James Vowles razkriva, da v Williamsovi tovarni v tehnologijo niso vlagali že 20 let. | Foto Guliverimage

James Vowles razkriva, da v Williamsovi tovarni v tehnologijo niso vlagali že 20 let.

Foto: Guliverimage

"Marsikaj v tovarni je staro 20 let in več. Naložb v tehnologijo ni bilo 20 let," stanje v Williamsovi tovarni formule 1 v Grovu v Veliki Britaniji razkriva njihov novi šef ekipe James Vowles, ki je bil v Brackleyju pri Mercedesu vajen povsem drugačnih pogojev za delo. In zato je nekoč šampionska ekipa potonila na samo dno.

Sebastian Vettel
Sportal Vettel se vrača v Red Bullov dirkalnik. In to v peklu.

Pred 26 leti je Williamsu zadnji naslov prvaka pridirkal Kanadčan Jacques Villeneuve. | Foto: Reuters Pred 26 leti je Williamsu zadnji naslov prvaka pridirkal Kanadčan Jacques Villeneuve. Foto: Reuters Mlajšim ljubiteljem formule 1 se zdi kar nekoliko nenavadno, ko rečemo, da je Williams ena od najuspešnejših ekip vseh časov. V zadnjih 20 sezonah ima namreč vsega dve zmagi: Juan Pablo Montoya leta 2004 in Pastor Maldonado leta 2012. A Williams ima v svoji bogati zgodovini kar 114 zmag! Več jih imajo samo Ferrari (242), McLaren (183) in Mercedes (125), ta jih je prehitel pred tremi leti. Če ne letos, pa jih bo prihodnje leto še Red Bull (99 zmag). Nekdanja ekipa pokojnega Franka Williamsa ima tudi devet konstruktorskih in sedem dirkaških naslovov. A zadnja dva sta iz leta 1997, ko je lovoriko dvignil Jacques Villeneuve

Lani je Williams osvojil osem točk in bil zadnji. Letos je po sedmih dirkah prav tako zadnji. Imajo eno samo točko. | Foto: Guliverimage/dpa Lani je Williams osvojil osem točk in bil zadnji. Letos je po sedmih dirkah prav tako zadnji. Imajo eno samo točko. Foto: Guliverimage/dpa Zdaj je zgodba povsem drugačna. Po sedmih dirkah te sezone so z eno točko zadnji, deseti v konstruktorskem seštevku. Zadnji so bili že lani. Kaj se je zgodilo? Denar je sveta vladar in tako je tudi v formuli 1. Brez njega ni tehnološkega napredka, ki je v tem športu najpomembnejši. In zdaj novi vodja Williamsove ekipe James Vowles, ki je bil vrsto let eden od ključnih inženirjev šampionske Mercedesove ekipe, razkriva dejansko stanje v njihovi tovarni. "Marsikaj v tovarni je staro 20 let in več. Naložb v tehnologijo ni bilo 20 let. V tovarni je skoraj tako, kot je bilo pred 20 leti. Sam sem bil take opreme vajen pred 20 leti." Dodaja, da pa ne gre samo za opremo in tehnologijo, temveč da s svojim znanjem ni napredovalo niti osebje.

Vowles bo z znanjem, ki ga prinaša iz Mercedesa, stvari poskušal postaviti na nove temelje. Pri tem ga sicer čaka finančni izziv, a ne samo zato, ker denarja ni veliko, ampak ker ga zaradi omejitve proračuna, ki je bil pred tremi leti sprejet za ekipe formule 1, toliko, kot bi ga morali, naenkrat sploh ne smejo vložiti. Vowles je zato med najaktivnejšimi pri pogajanjih z Mednarodno avtomobilistično zvezo, da bi spremenili pravila pri proračunu, da bi vendarle lahko več vlagali v infrastrukturne projekte. In ta sprememba bi se lahko zgodila še letos poleti. Saj bodo samo tako manjše in manj uspešne ekipe lahko dohitele ali se vsaj približale najboljšim in tehnološko najnaprednejšim tekmecem.

Lewis Hamilton
Sportal Vodja ekipe: Hamilton z novo pogodbo še ta teden
Ne spreglejte