Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
23. 6. 2024,
16.35

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Natisni članek

Carlos Sainz ml. Charles Leclerc Ferrari Alpine Lewis Hamilton George Russell Mercedes-AMG F1 Red Bull Racing Sergio Perez Max Verstappen McLaren Oscar Piastri Lando Norris VN Španije Formula 1

Nedelja, 23. 6. 2024, 16.35

3 mesece

VN Španije

Raketa Russell, a samo za dva kroga. Verstappen premagal Britance.

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,43
Barcelona štart George Russell Max Verstappen Lando Norris | George Russell se je v prvem zavoju kot raketa izstrelil mimo Verstappna in Norrisa. | Foto Reuters

George Russell se je v prvem zavoju kot raketa izstrelil mimo Verstappna in Norrisa.

Foto: Reuters

Četveroboj treh britanskih dirkačev in Maxa Verstappna se je po Montrealu nadaljeval tudi v Barceloni in znova ga je dobil dirkač Red Bulla. Drugo mesto je osvojil Lando Norris, tretje pa za svoje prve stopničke letos Lewis Hamilton. George Russell je bil po raketnem štartu na koncu le četrti. Ferrarija šele na petem in šestem mestu.

Barcelona Lando Norris McLaren
Sportal Norris dirkal na meji, da je Verstappnu ukradel "pole position"

Premoč Maxa Verstappna se nadaljuje: deseta dirka in sedma zmaga. | Foto: Reuters Premoč Maxa Verstappna se nadaljuje: deseta dirka in sedma zmaga. Foto: Reuters Na veliki nagradi Španije v Barceloni že tradicionalno zmaguje najboljši dirkač z najhitrejšim dirkalnikom, ki nato postane tudi svetovni prvak, in očitno se to potrjuje tudi letos, pa čeprav je konkurenca na zadnjih dirkah precej bolj izenačena, kot je bila na uvodnih dirkah. Drugo sezono zapored je dirko dobil Max Verstappen (Red Bull), kar je njegova 61. zmaga v kraljici avtomotošporta. "Odločil je prvi del dirke, ko sem naredil nekaj razlike, nato pa sem vozil bolj obrambno. Lando in McLaren sta bila zelo hitra," je v prvi izjavi povedal trikratni svetovni prvak.

Lando Norris je že devetnajstič na zmagovalnem balkonu, a ima eno samo zmago. | Foto: Reuters Lando Norris je že devetnajstič na zmagovalnem balkonu, a ima eno samo zmago. Foto: Reuters Tako kot pred dvema tednoma v Montrealu so bili Nizozemcu najbližje trije britanski dirkači. George Russell (Mercedes) je navdušil na štartu, saj se je v prvem zavoju s četrtega kot raketa prebil na prvo. Norris je namreč pred prvim zavojem na notranji liniji zapiral Verstappna (neuspešno), mimo obeh je tako po zunanji prišel Russell. A dirkač Mercedesa je v vodstvu zdržal le dva kroga, ko ga je v prvem zavoju tretjega prehitel Verstappen. In aktualni prvak vodstva ni več predal. Norris je nato poskušal z nekaj krogov poznejšima postankoma. Sicer je prišel pred Russlla, Verstappnu pa ni prišel bližje kot na štiri sekunde. "Škoda za štart. Zaslužili bi si več. Dirkalnik je bil odličen," z drugim mestom ni bil zadovoljen Norris. Kisel nasmešek zanj tudi na zmagovalnem balkonu, je pa v skupnem seštevku sezone skočil na drugo mesto.

VN Španije, končni vrstni red:

1. Max Verstappen (Red Bull)

2. Lando Norris (McLaren) +2,2
3. Lewis Hamilton (Mercedes) +17,8
4. George Russell (Mercedes) +22,3
5. Carlos Sainz (Ferrari) +22,7
6. Charles Leclerc (Ferrari) +31,0
7. Oscar Piastri (McLaren) +33,7
8. Sergio Perez (Red Bull) +59,5
9. Pierre Gasly (Alpine) +62,0
10. Esteban Ocon (Alpine) +71,8
11. Nico Hülkenberg (Haas) +79,2
12. Fernando Alonso (Aston Martin) +1 krog
13. Guanju Džov (Sauber) +1 krog
14. Lance Stroll (Aston Martin) +1 krog
15. Daniel Ricciardo (RB) +1 krog
16. Valtteri Bottas (Sauber) +1 krog
17. Kevin Magnussen (Haas) +1 krog
18. Alex Albon (Williams) +1 krog
19. Juki Cunoda (RB) +1 krog
20. Logan Sargeant (Williams) +2 kroga

Skupni seštevek (10/24):

1. Max Verstappen (Red Bull) 219 točk

2. Lando Norris (McLaren) 150
3. Charles Leclerc (Ferrari) 148
4. Carlos Sainz (Ferrari) 116
5. Sergio Perez (Red Bull) 111
6. Oscar Piastri (McLaren) 87
7. George Russell (Mercedes) 81
8. Lewis Hamilton (Mercedes) 70
9. Fernando Alonso (Aston Martin) 41
10. Juki Cunoda (RB) 19

1. Red Bull Honda 330 točk
2. Ferrari 270
3. McLaren Mercedes 237
4. Mercedes 151
5. Aston Martin Mercedes 58
6. RB Honda 28

Lewis Hamilton se je po 12 dirkah vrnil na zmagovalni balkon. | Foto: Reuters Lewis Hamilton se je po 12 dirkah vrnil na zmagovalni balkon. Foto: Reuters V zaključku dirke je s hitrejšimi rdečimi gumami Lewis Hamilton (Mercedes) prehitel ekipnega kolega, ki je bil na trših belih gumah. Tako prva četverica le ni bila enaka kot na veliki nagradi Kanade, Russell je tretje mesto predal Hamiltonu. Zmagovalec 103 dirk formule 1 je tako prišel do prvega zmagovalnega balkona letos (prvič po lanski veliki nagradi Mehike). Sredi dirke je navdušil z agresivnim prehitevalnim manevrom proti Carlosu Sainzu (Ferrari). "Dober dan, dober konec tedna. Velika hvala celotni ekipi. Taktika in postanki so bili pravi."

Charles Leclerc (Ferrari) in Sainz sta se v zadnjih krogih sicer približala Russllu, prej pa prvi četverici nista bila konkurenčna, prehitevala sta se celo z Alpinoma. Novo razočaranje za ekipo iz Maranella. Nedavno v Monaku zmaga Leclerca, zdaj za peto mesto 22 sekund zaostanka. Še precej bolj pa so nazadovale ekipe Aston Martin, RB in Williams, ki niso imele nobenih možnosti za točke, ki so jih letos že osvajale.

Prvenstvo se z dirko na avstrijskem Štajerskem nadaljuje že prihodnji konec tedna, čez dva tedna pa sledi preizkušnja v Silverstonu.

Kako se je razpletala VN Španije

CILJ. Verstappen do svoje 61. zmage v formuli 1. Znova je zadržal za sabo vse tri hitre britanske dirkače.


Zadnji krog. Leclerc je ujel Russlla, ki je s trdimi gumami zdaj povsem nekonkurenčen.

Še štirje krogi: 1. Verstappen, 2. Norris, +4,4, 3. Hamilton +16,1, 4. Russell, 5. Leclerc, 6. Sainz, 7. Piastri, 8. Gasly, 9. Perez, 10. Ocon

Še šest krogov: Tudi Verstappen je pospešil in Norris ne pride bližje kot na štiri sekunde. Hamilton ima tri sekunde prednosti pred Russllom.

Še 12 krogov: 1. Verstappen, 2. Norris, +5,5, 3. Hamilton +13,2, 4. Russell, 5. Leclerc, 6. Sainz, 7. Piastri, 8. Gasly, 9. Perez, 10. Ocon

Še 15 krogov: Najhitrejši krog za Norrisa, ki dirka na polno. Manj kot šest sekund zaostanka za vodilnim. Hamilton pa z rdečimi gumami mimo Russlla (Bele) na tretje mesto.

Še 16 krogov: 1. Verstappen, 2. Norris, +6,8, 3. Russell, 4. Hamilton, 5. Sainz, 6. Leclerc, 7. Piastri, 8. Perez, 9. Gasly, 10. Ocon

Še 18 krogov: Postanek za Norrisa, ki se je na stezo vrnil za Verstappnom, a tik pred Russllom. Tudi postanki niso ogrozili zmage prvaka.

Še 21 krogov: Norris je zdaj 18 sekund pred Verstappnom, a bi moral v naslednjih krogih dobiti še štiri, pet sekund, da bi po postanku ostal pred Maxom. To se zdi nemogoče, saj bo Verstappen z novimi gumami hitrejši.

Še 22 krogov: Verstappen v bokse, po rdeče gume. Tudi zanj drugi, zadnji postanek.

Še 25 krogov: 1. Verstappen, 2. Norris, +6,2, 3. Hamilton, 4. Leclerc, 5. Piastri, 6. Russell, 7. Sainz, 8. Perez, 9. Džov, 10. Gasly

Še 26 krogov: Norris, ki je prehitel tudi Russlla, je zaostanek za vodilnim Verstappnom zmanjšal na sedem sekund.

37. krog: Russell in Sainz sta odprla drugo serijo postankov. Oba na trde bele gume, kar kaže, da morda pa vendarle samo dva postanka.

32. krog: Norris je prehitel Hamiltona. Z novejšimi gumami nazaj na tretje mesto.

30. krog: Verstappen je sedem sekund pred Mercedesoma in devet pred Norrisom.

26. krog: 1. Verstappen, 2. Russell +5,5, 3. Hamilton +6,9, 4. Sainz, 5. Norris, 6. Gasly, 7. Leclerc, 8. Ocon, 9. Perez, 10. Paistri

25. krog: V bokse še Leclerc, ki se vrača na sedmo mesto. Norris je s poznim postankom izgubil dve mesti, zdaj je peti.

24. krog: Postanek za Norrisa, devet krogov za Verstappnom. Na prvo mesto Leclerc, ki je še edini brez prve menjave pnevmatik.

22. krog: Verstappen in oba Mercedesa se približujejo Norrisu in Leclercu. Bosta poskusila s postankom manj?

20. krog: Norris, Leclerc in Piastri prvi trije, a brez postanka. Četrti Verstappen.

19. krog: Kakšen prehitevalni manever Hamiltona za šesto mesto! Agresivno, na meji trčenja v prvi zavoj mimo Sainza. Manjši dotik je bil.

18. krog: Postanek za vodilnega Verstappna, Norris dirka naprej. Za najhitrejšimi pa boj med Sainzom in Hamiltonom.

17. krog: Norris ni pokril Russllovega postanka, saj želi loviti Verstappna.

16. krog: Tudi najboljši na postanke. Najprej na menjavo pnevmatik Russell in Sainz. Težave pri Mercedesu z zadnjo desno gumo, tri sekunde izgube. Russell je komaj ostal pred Sainzom.

15. krog: 1. Verstappen, 2. Russell +4,4, 3. Norris, 4. Hamilton, 5. Sainz, 6. Leclerc, 7. Piastri, 8. Stroll, 9. Alonso, 10. Ricciardo

14. krog: Verstappen je dobre tri sekunde pred Russllom, Norris pa sekundo za njim. Pri McLarnu načrtujejo, da bi lahko prišli na drugo mesto med prvimi postanki.

10. krog: 1. Verstappen, 2. Russell +2,4, 3. Norris, 4. Hamilton, 5. Sainz, 6. Leclerc, 7. Gasly, 8. Piastri, 9. Ocon, 10. Hülkenberg, 11. Perez, 12. Stroll

6. krog: Verstappen ima že dve sekundi prednosti, preostali tik za Russllom.

4. krog: 1. Verstappen, 2. Russell, 3. Norris, 4. Hamilton, 5. Sainz, 6. Leclerc, 7. Gasly, 8. Piastri, 9. Ocon, 10. Hülkenberg, 11. Perez, 12. Alonso

3. krog: Konec veselja za Verstappnove tekmece in njihove navijače. Russell je že premagan, Max s prehitevanjem na prvo mesto. V prvi zavoj po zunanji strani, ki je precej hitrejša od notranje linije.

1. krog: 1. Russell, 2. Verstappen, 3. Norris, 4. Hamilton, 5. Sainz, 6. Leclerc, 7. Gasly, 8. Piastri, 9. Ocon, 10. Hülkenberg

Štart! Noro. Norris je na notranji strani zapiral Verstappna, a ga je Nizozemec vseeno prehitel. Medtem je mimo obeh po zunanji strani v prvi zavoj oba prehitel Russell. Pa je bil dirkač Mercedesa na četrtem štartnem mestu.

Krog za ogrevanje.

Štartna mesta (66 krogov)
. 1. Norris, 2. Verstappen, 3. Hamilton, 4. Russell, 5. Leclerc, 6. Sainz, 7. Gasly, 8. Ocon, 9. Piastri, 10. Alonso, 11. Perez.

Še deset minut: Sončen dan v Barceloni (ponoči je deževalo, a je steza suha). Štiri izenačene ekipe. 30 od zadnjih 33 dirk v Španiji je dobil dirkač iz prve štartne vrste.

Po kvalifikacijah dober obet za zanimivo dirko

Max Verstappen vseeno ostaja prvi favorit Barcelone. | Foto: Guliverimage Max Verstappen vseeno ostaja prvi favorit Barcelone. Foto: Guliverimage Štart desete od 24 letošnjih dirk formule 1 bo ob 15. uri. Že od leta 1991 dirkališče v Montmelu pri Barceloni gosti veliko nagrado Španije. A napovedati zmagovalca tako težko kot letos ni bilo že leta. Na kvalifikacijah je najhitrejša Landa Norrisa (McLaren) in Maxa Verstappna (Red Bull) ločilo le 20 tisočink. Vsaj še Mercedesova voznika ter Ferrarijeva, ki so v drugi in tretji štartni vrstni, so konkurenčni za zmagovalni balkon. Nekoliko težje delo čaka Oscarja Piastrija (McLaren) z devetega štartnega položaja in Sergia Pereza (Red Bull), ki se je po kazni še s prejšnje dirke moral z osmega prestaviti na 11. Vsaka točka bo lep dosežek za ekipo Alpine, ki je bila na uvodnih dirkah daleč zadaj, zdaj pa sta Pierre Gasly in Esteban Ocon na sedmem oziroma osmem štartnem položaju. 

Ferrari ima nekaj težav

Carlos Sainz je tarnal nad poskakovanjem v hitrih zavojih. | Foto: Guliverimage Carlos Sainz je tarnal nad poskakovanjem v hitrih zavojih. Foto: Guliverimage V Barceloni prvi štartni položaj mogoče sploh ni tako velika prednost. Takole pravi Norris, ki bo šele drugič štartal s tako imenovanega "pole positiona": "Do prvega zavoja je daleč. To je ena tistih dirk, ko niti nočeš štartati s prvega mesta. Je pa to vseeno lepa priložnost za nas, da zmagamo dirko." Za mladega Britanca bi bila to druga zmaga v formuli 1, potem ko je prvo dosegel pred mesecem in pol v Miamiju. Dirkač McLarna je bil letos še štirikrat na zmagovalnem balkonu, skupaj pa ima že 18 uvrstitev med najboljše tri. V seštevku sezone je trenutno tretji, sedem točk za Charlesom Leclercom (Ferrari) in 63 za vodilnim Verstappnom. "Za dirko ne moremo reči, da je ta dirkalnik hitrejši od tistega. Mislim, da bi bil lahko kdorkoli med nami osmimi – mi, Mercedes, Red Bull ali Ferrari – na prvem štartnem mestu in ima tudi možnost za zmago na dirki. Odločilo bo, kdo bo naredil najmanj napak." Pri Ferrariju se z Norrisom najverjetneje ne strinjajo, saj imajo, kot je potrdil Carlos Sainz, precej težav s poskakovanjem dirkalnika v hitrih zavojih, ki jih na tem dirkališču ne manjka.

Barcelona Lewis Hamilton Mercedes
Sportal Prvi trije v razmiku 55 tisočink, med njimi ni Verstappna
Silverstone
Sportal Silverstone dva tedna pred dirko še ni razprodan
Max Verstappen
Sportal Od junaka do bedaka je nova normalnost formule 1
Ne spreglejte