Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 11. 2021,
16.37

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

1

Natisni članek

kazen doping SLOADO Martina Ratej

Ponedeljek, 22. 11. 2021, 16.37

2 leti, 5 mesecev

sprejela dveletni suspenz

Martina Ratej umaknila pritožbo in sprejela kazen za dopinški prekršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

1

Martina Ratej | Martina Ratej je sprejela kazen, ki obsega dveletni suspenz in izbris rezultatov iz obdobja med avgustom 2012 in avgustom 2014. | Foto Reuters

Martina Ratej je sprejela kazen, ki obsega dveletni suspenz in izbris rezultatov iz obdobja med avgustom 2012 in avgustom 2014.

Foto: Reuters

Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej je umaknila pritožbo, ki jo je vložila na Mednarodno razsodišče za šport v Lozani (Cas), in sprejela sankcije za kršitev protidopinških pravil. Te obsegajo dveletni suspenz, ki je začel teči marca 2020, in izbris rezultatov, doseženih med avgustom 2012 in avgustom 2014. Kot je pojasnila za STA, je od pritožbe odstopila, "saj nima denarja, tudi če bi lahko v postopku pritožbe kaj dosegla", ob tem je dodala, da še naprej trenira in razmišlja o nadaljevanju kariere.

Martina Ratej
Sportal Martina Ratej se je pritožila na Cas, postopek še ni končan

Ponovna analiza vzorca urina slovenske rekorderke v metu kopja Ratejeve, odvzetega med olimpijskimi igrami leta 2012 v Londonu, je pokazala, da je bil v njenem telesu metabolit klostebol (nespecificirana snov, ki je spadala in še vedno spada v skupino anabolnih androgenih steroidov s seznama prepovedanih snovi in postopkov Svetovne protidopinške agencije). Po več postopkih so sprejeli kazen - dve leti prepovedi nastopanj in črtanje rezultatov -, Ratejeva se je najprej pritožila na CAS, pozneje pa od pritožbe odstopila.

"V atletiki nisem toliko zaslužila, da bi si to lahko privoščila"

Štiridesetletna atletinja trenira in namerava nadaljevati kariero. | Foto: Peter Kastelic/ Sportida Štiridesetletna atletinja trenira in namerava nadaljevati kariero. Foto: Peter Kastelic/ Sportida "Odstopila sem zaradi finančnega stanja, samo pritožba bi me namreč stala stala 42 tisoč evrov, zagotovo bi morala še kaj dodati, pri čemer niso vključeni stroški odvetnikov. Zato sem se odločila, da končam postopek, saj nimam denarja, tudi če bi lahko s pritožbo kaj dosegla. V atletiki nisem toliko zaslužila, da bi si to lahko privoščila. Zato sem raje sprejela kazen," je vzrok, zakaj je odstopila od pritožbe, za STA pojasnila Ratejeva.

Še vedno trenira in razmišlja tudi o nadaljevanju kariere. "Še dva, tri mesece imam kazen prepovedi nastopanja. Ves ta čas, od začasnega suspenza naprej, treniram. Poskušala se bom motivirati, da bi tekmovala še eno sezono in prišla na svojo želeno raven izidov. To je odvisno tudi od tega, ali bom dosegla normo za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Eugenu v ZDA," je za STA še povedala Ratejeva.

Vnos z zdravili za zdravljenje ginekoloških težav "Po analizi vseh prehranskih dopolnil in predpisanih zdravil sem ugotovila, da je clostebol v moje telo prešel prek zdravila za zdravljenje ginekoloških težav." | Foto: Matej Krže/Planet TV "Po analizi vseh prehranskih dopolnil in predpisanih zdravil sem ugotovila, da je clostebol v moje telo prešel prek zdravila za zdravljenje ginekoloških težav." Foto: Matej Krže/Planet TV

Marca lani je na novinarski konferenci dejala, da je prepovedani klostebol prišel v njeno telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred OI.

"Obvestili so me, da so v mojem urinskem vzorcu iz leta 2012 odkrili snovi clostebol metabolita ... Kljub temu, da je bila raven snovi v mojem urinu zelo nizka, ne zanikam, da sem kršila pravila Protidopinške agencije (Wada), vendar kršitev ni enoznačna. Ker zavestno nikoli nisem kršila protidopinških pravil, sem natančno analizirala vse mogoče izvore vnosa snovi v telo. Po analizi vseh prehranskih dopolnil in predpisanih zdravil sem ugotovila, da je clostebol v moje telo prešel prek zdravila za zdravljenje ginekoloških težav, ki so me pestile v obdobju pred olimpijskimi igrami v Londonu in zaradi katerih še danes opravljam redne ginekološke preglede," je marca lani na novinarski konferenci razložila Ratejeva.

Martina Ratej
Sportal Slovenska atletinja, osumljena uporabe dopinga, pojasnila svojo plat zgodbe #video

Ponovna analiza vzorca urina Ratejeve, odvzetega med olimpijskimi igrami leta 2012 v Londonu, je pokazala, da je bil v njenem telesu metabolit klostebol. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ponovna analiza vzorca urina Ratejeve, odvzetega med olimpijskimi igrami leta 2012 v Londonu, je pokazala, da je bil v njenem telesu metabolit klostebol. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Senat predlagal 14 mesecev, DRB: "Ni dokazala, da je bila njena krivda neznatna"

Po pisanju SLOADO je disciplinski postopek v imenu Mednarodnega olimpijskega komiteja začela Mednarodna agencija za protidopinško testiranje, ki je zadevo napotila na Arbitražno sodišče za šport (CAS). Šestnajstega julija 2020 je bila športnica spoznana za krivo za dopinški prekršek v skladu s protidopinškimi pravili Mednarodnega olimpijskega komiteja. Odločitev CAS o krivdi športnice je bila dokončna in zavezujoča. Primer so nato pri Komisiji za integriteto atletike (AIU) pri mednarodni atletski zvezi (WA) 18. 12. 2020 predali Atletski zvezi Slovenije, ta pa je postopek predala v obravnavo senatu disciplinske komisije SLOADO, ki je bil v zadevi pristojen za odločitev o nadaljnjih sankcijah.

Po opravljeni ustni obravnavi je senat disciplinske komisije sklenil, da je bil iz predloženih dokazov in športničinih navedb razviden obstoj neznatne krivde športnice in posledično izjemnih okoliščin, ki bi upravičile skrajšanje standardnega obdobja izločitve. Na tej podlagi je senat predlagal, da se v primeru Martine Ratej kot sankcija določi skrajšano obdobje izločitve v trajanju 14 mesecev.

O obstoju izjemnih okoliščin je odločil Doping Review Board (DRB), ki je pristojni organ Svetovne atletike (World Athletics) za odločanje o obstoju izjemnih okoliščin v protidopinških postopkih. DRB je v odločbi z 21. 5. 2021 ugotovil, da športnica ni dokazala, na kakšen način je prepovedana snov vstopila v njeno telo, in s tem tudi ni dokazala, da je bila njena krivda v odnosu do kršitve protidopinškega pravila neznatna. 

Ratejeva se je 24. septembra pritožila na CAS, nato pa pritožbo umaknila.

Martina Ratej
Sportal Zaradi suma uporabe dopinga suspenz za slovensko rekorderko, ta vse obtožbe zanika

Sloado | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Dve leti prepovedi tekmovanja, izbris rezultatov

"Senat disciplinske komisije SLOADO je na podlagi ugotovitve Doping Review Board (DRB) izdal Odločitev o naložitvi sankcij športnici zaradi kršitev protidopinškega pravila ter športnici izrekel naslednje sankcije. Dvoletno obdobje izločitve, ki začne teči z 11. 8. 2021, pri tem pa se všteje in upošteva že prestano obdobje začasne izključitve, ki se je začelo 9. 3. 2020. Ob tem so izbrisani vsi tekmovalni rezultati športnice, doseženi v obdobju od 9. 8. 2012 do 9. 8. 2014," so še zapisali na uradni spletni strani Slovenske antidoping organizacije.

Odločitev, ki sta jo sprejela senat disciplinske komisije SLOADO in tudi športnica, je dokončna.

"AZS ohranja ničelno toleranco do uživanja nedovoljenih substanc." | Foto: Vid Ponikvar "AZS ohranja ničelno toleranco do uživanja nedovoljenih substanc." Foto: Vid Ponikvar

Dobnikar: Ničelna toleranca

"Atletska zveza Slovenije ohranja ničelno toleranco do uživanja nedovoljenih substanc, zato v zadnjih letih tudi bistveno več vlagamo v preventivno ozaveščanje mladih atletov in atletinj," je ob tem dejal predsednik AZS Roman Dobnikar.

Slovenski športniki, kaznovani zaradi kršitve protidopinških pravil

Leto  Ime in priimek  Šport      Kazen v mesecih
----------------------------------------------------------------
1996  Boris Premužič   kolesarstvo       1
1997  Sandi Papež      kolesarstvo      24
      Aleš Pagon       kolesarstvo       3
1998  Aljaž Pegan      gimnastika        1
      Barbara Berden   atletika          3
      Jana Pugelj      atletika          3
1999  Igor Majcen      plavanje         48
2000  Gorazd Štangelj  kolesarstvo       1
2003  Rusmin Dedić     nogomet           6
      Saša Prokofjev   atletika         24
      Matjaž Brumen    rokomet           4
      Primož Skerbinek alpsko smučanje  24
      Davor Durakovič  hokej na ledu     4
2004  Saša Farič       alpsko smučanje  24
2005  Sandi Dečman     atletika         24
2006 *Tomaž Nose       kolesarstvo      12
      Jure Logar       kolesarstvo       6
      Boštjan Šimunič  atletika         24
2007  Borja Jelič      kolesarstvo      12
      Miha Virčič      kolesarstvo      12
      Jolanda Čeplak   atletika         24
2008  Marko Kmetec     nogomet           9
      Helena Javornik  atletika         24
2009  Ivan Držič       košarka           3
2010  Tadej Valjavec   kolesarstvo      24
2012  Blaž Furdi       kolesarstvo      24
      Boštjan Buč      atletika         12
2013  Robert Vrečer    kolesarstvo      20
2014  Kristjan Kumar   kolesarstvo      24
      Danimir Azirović cheerleading     24
2016  Tanja Šmid       plavanje         48
      Blaža Klemenčič  kolesarstvo      24
      Igor Kopše       kolesarstvo      48
      Kristjan Fajt    kolesarstvo      45
2017  Špela Bohinc     plavanje         48
      Jure Kocjan      kolesarstvo      48
      Teja Gregorin    biatlon          24
2018  Žiga Jeglič      hokej             8
      Domen Hafner     atletika         48
      Amedej Vetrih    nogomet           6
      Luka Skukan      ameriški nogomet 48
      Janez Brajkovič  kolesarstvo      10
2019  Kristjan Kumar   kolesarstvo      96
      Goran Šišmanovič powerlifting     48
2021  Martina Ratej    atletika         24

Vir: STA

doping
Sportal Člana slovenske ekipe ujeli na dopingu, klub z njim prekinil pogodbo
Martina Ratej
Sportal Ratejeva še vedno brez odgovora o svojem dopinškem primeru
doping
Sportal Dopinške kontrole v Sloveniji takoj, ko se bodo začeli prvi treningi

 

 

Ne spreglejte