SiolNET. Sportal Atletika
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ratejeva še vedno brez odgovora o svojem dopinškem primeru

0,26

termometer

Martina Ratej
Martina Ratej še vedno čaka na razplet svojega dopinškega primera. Foto: Reuters

Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej, ki je bila 10. marca letos zaradi suma jemanja dopinga začasno suspendirana, še ni dobila odgovora o razpletu. "Mednarodni olimpijski komite oziroma njegov pooblaščenec je sporočil le, da reševanje primera še poteka," je povedala Ratejeva takoj po treningu na stadionu celjskega Kladivarja.

"Treniram še vedno, a se mi pozna, da nimam take motivacije, kot sem jo imela prej. A me vadba psihično nekoliko razbremeni," je pojasnila Ratejeva.

Še vedno upa, da bo primer rešen v korist njej. Ob objavi pozitivnega rezultata dopinga pa je povedala, da je sredstvo, ki so ga našli v njenem vzorcu, v telo prišlo pri zdravljenju in je zato zaprosila tudi za zdravniško izjemo, kot določajo pravila.

Ratejeva je na novinarski konferenci 10. marca predstavila svoj primer. Ratejeva je na novinarski konferenci 10. marca predstavila svoj primer. Foto: Matej Krže/Planet TV

"Čakam na končni odgovor in glede na skopo obvestilo, da je primer v postopku, ne morem niti približno vedeti, kdaj se bo to zgodilo. V tej sezoni zaradi pandemije novega koronavirusa ni nobenega velikega atletskega tekmovanja, tudi ni mogoče doseči olimpijske norme. Sama jo že imam in bom nastopila naslednje leto v Tokiu, če bo moj primer rešen tako kot pričakujem," je pojasnila Ratejeva.

"Čeprav treniram že odtlej, ko so bili dovoljeni prvi treningi in kakšnega pol meseca tudi na celjskem stadionu, pa bi gotovo potrebovala še vsaj tri tedne vadbe pred prvim nastopom. Tudi sicer ne pričakujem, da bi bili lahko letos izidi tako pri nas kot na tujem posebej dobri, saj ne bo pomembnih tekmovalnih ciljev in s tem tudi ne prave motivacije, le mogoče, da bo denarna nagrada na tekmah diamantne lige," je še menila 38-letna Ločanka.

Prepovedana snov naj bi v telo Ratejeve prišla v času zdravljenja ginekoloških težav

Mednarodna testna komisija (ITA), ki jo je ustanovil Mednarodni olimpijski komite, je v analizi vzorca Ratejeve odkril prisotnost prepovedanega clostebol metabolita. To so ugotovili v ponovni analizi že odvzetih vzorcev športnikov, ki so nastopili na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, kjer je bila Ratejeva sedma, kar je njen najboljši olimpijski dosežek.

Clostebol pa naj bi po zdravstveni dokumentaciji, ki jo je pridobila, prišel v njeno telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred OI. Vse skupaj je trajalo od začetka leta 2012, v tistem času je imela tudi več operativnih posegov.

Ratejeva je pristojnim že 10. marca poslala več centimetrov visok sveženj zdravstvene dokumentacije iz tistega obdobja, za katero upa, da bo zadostovala za preklic prepovedi nastopanja.

Slovenska protidopinška organizacija o tem primeru ni dobila nobenega obvestila, ker tudi ni stranka v postopku. Je pa bilo nekaj primerov iz obdobja, ko je bila začasno suspendirana tudi Ratejeva, pred časom že končanih s prepovedjo nastopanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin