Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2020,
18.47

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Jani Dvoršak SLOADO doping

Torek, 21. 4. 2020, 18.47

3 leta, 12 mesecev

Dopinških kontrol v času koronavirusa ni

Dopinške kontrole v Sloveniji takoj, ko se bodo začeli prvi treningi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
doping | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Dopinške kontrole v Sloveniji se bodo začele takoj, ko se bodo spet začeli prvi pravi treningi v športu, ki je zaradi pandemije novega koronavirusa ta čas še ustavljen, je povedal direktor Slovenske protidopinške organizacije agencija (Sloado) Jani Dvoršak. Poudaril je, da Sloado ni v zaostanku glede testiranj.

"Tisti trenutek, ko bodo oživela športna prizorišča za treninge, bodo zaživele tudi naše aktivnosti in bomo ponovno začeli testiranja. Čutimo veliko odgovornost, da ne bi imela začasna ustavitev naše dejavnosti kakšne posledice. Podobno kot mi se na nadaljevanja dela pripravljajo tudi druge protidopinške organizacije v Evropi in svetu," je v pogovoru za STA pojasnil Dvoršak.

doping
Sportal Wada: Čas pandemije ni trenutek za doping, imamo skrivna orožja

V začetku aprila ustavili testiranja

Jani Dvoršak: Kljub zaustavitvi Sloado statistično ne zaostaja za predvidenim načrtom testiranj. | Foto: Vid Ponikvar Jani Dvoršak: Kljub zaustavitvi Sloado statistično ne zaostaja za predvidenim načrtom testiranj. Foto: Vid Ponikvar Sloado prek videokonferenc sodeluje s sorodnimi organizacijami, regionalno, na stari celini in globalno. Tedensko si izmenjujejo tudi informacije, kar je v teh nenavadnih časih zelo pomembno, je izpostavil Dvoršak.

"Tako kot večina drugih protidopinških organizacij po Evropi smo v začetku aprila praktično ustavili vsa testiranja, opravljali bi jih le v primeru utemeljenega suma zlorabe. Kljub zaustavitvi pa Sloado statistično ne zaostaja za predvidenim načrtom testiranj, saj smo jih kar 136 naredili januarja in februarja, ko smo se osredotočili na kandidate za olimpijske igre, ki pa so sedaj prestavljene na naslednje leto," je pojasnil Dvoršak.

doping
Sportal Tudi v Sloveniji ustavili dopinške teste

Kriza izbruhnila kmalu po seminarju

Sloado je v začetku marca pripravil seminar za protidopinške uradnike in jih seznanil z ukrepi pri odvzemih vzorcev zaradi novega koronavirusa. A je bila že kmalu nato razglašena epidemija v Sloveniji in pandemija globalno, kar je zaustavilo praktično vse družbene aktivnosti.

"Mi smo se na to prilagodili in v dogovoru z ostalimi v regiji in Evropi zaustavili naše aktivnosti pri testiranjih, praktično vsi so podobno reagirali. Spremljamo pa še vedno slovenske športnike in razmere v svetu. Zaradi prvotno načrtovanih OI v tem letu smo v prvih dveh mesecih opravili zelo veliko testov in jih bomo nadaljevali ter stopnjevali glede na to, v kakšnem obsegu se bo sproščanje športnih aktivnosti odvijalo," je še dodal Dvoršak.

Preberite še:

Foksi OKS
Sportal Slovenski olimpijci nadaljujejo z virtualnimi kampi za Tokio 2020
Nicolas Jarry
Sportal Čilskemu teniškemu igralcu 11-mesečni suspenz
Ne spreglejte