Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2021,
12.07

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

2

Natisni članek

SLOADO suspenz doping Martina Ratej

Petek, 1. 10. 2021, 12.07

2 leti, 6 mesecev

atletinja se je pritožila

Martina Ratej se je pritožila na Cas, postopek še ni končan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

2

Martina Ratej | Sloado je Martini Ratej izrekel dveletni suspenz, a so jih po objavi suspenza odvetniki Ratejeve obvestili, da se je pred tednom dni pritožila na Cas, tako da postopek še ni zaključen | Foto Getty Images

Sloado je Martini Ratej izrekel dveletni suspenz, a so jih po objavi suspenza odvetniki Ratejeve obvestili, da se je pred tednom dni pritožila na Cas, tako da postopek še ni zaključen

Foto: Getty Images

Slovenska protidopinška agencija Sloado je sporočila sankcije za kršitev protidopinških pravil slovenske atletinje Martine Ratej. Vnovična analiza vzorca urina z olimpijskih iger 2012 v Londonu je pokazala, da je imela Ratejeva v telesu prepovedan steroid klostebol. Sloado ji je izrekel dveletni suspenz, a pred izrekom suspenza ni bil seznanjen, da se je Ratejeva pred tednom pritožila na Cas, tako da postopek še ni zaključen.

Martina Ratej
Sportal Slovenska atletinja, osumljena uporabe dopinga, pojasnila svojo plat zgodbe #video

Ponovna analiza vzorca urina slovenske rekorderke v metu kopja Ratejeve, odvzetega med OI 2012, je pokazala, da je v njenem telesu metabolit klostebol, so zapisali pri slovenski organizaciji za boj proti prepovedanim poživilom. Prav na OI 2012 je Ratejeva s sedmim mestom dosegla svoj najboljši izid (v Riu 2016 je bila 18., v Pekingu 2008 pa 37.).

Kaj je klostebol?

Klostebol je nespecificirana snov, ki je in še vedno spada v skupino anaboličnih androgenih steroidov z Liste prepovedanih snovi in postopkov Svetovne protidopinške agencije, so zapisali pri Sloado.

Disciplinski postopek je v imenu Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) že pred časom začela Mednarodna agencija za protidopinško testiranje, ki je zadevo napotila na mednarodno arbitražo za šport (Cas) v Lozani. 16. julija lani so Ratejevo spoznali za krivo za dopinški prekršek v skladu s protidopinškimi pravili Moka. Odločitev Casa glede krivde športnice je bila dokončna in zavezujoča.

Komisija za integriteto atletike pri mednarodni atletski zvezi je 18. decembra lani primer predala Atletski zvezi Slovenije, ta pa ga je posredovala v obravnavo senatu disciplinske komisije Sloada, ki je bil v zadevi pristojen za odločitev o nadaljnjih sankcijah. | Foto: Vid Ponikvar Komisija za integriteto atletike pri mednarodni atletski zvezi je 18. decembra lani primer predala Atletski zvezi Slovenije, ta pa ga je posredovala v obravnavo senatu disciplinske komisije Sloada, ki je bil v zadevi pristojen za odločitev o nadaljnjih sankcijah. Foto: Vid Ponikvar

Nato je komisija za integriteto atletike (AIU) pri mednarodni atletski zvezi (WA) 18. decembra lani primer predala Atletski zvezi Slovenije, ta pa ga je posredovala v obravnavo senatu disciplinske komisije Sloada, ki je bil v zadevi pristojen za odločitev o nadaljnjih sankcijah.

Kaj pravi Ratejeva?

Ratejeva je marca lani dejala, da bi klostebol v njeno telo lahko prišel le z zdravilom za zdravljenje ginekoloških težav. | Foto: Matej Krže/Planet TV Ratejeva je marca lani dejala, da bi klostebol v njeno telo lahko prišel le z zdravilom za zdravljenje ginekoloških težav. Foto: Matej Krže/Planet TV "Vse od dneva, ko sem prejela informacijo, da poteka disciplinski postopek v zvezi z domnevno kršitvijo protidopinških pravil Svetovne protidopinške agencije (WADA), v njem aktivno sodelujem z namenom, da dokažem okoliščine tega nenamernega primera. Vsem organom, ki so sodelovali v postopku, smo predali obširne dokaze, da je do vnosa snovi metabolit klostebol v neznatnih količinah v telo prišlo kot posledica uporabe kreme za zdravljenja ginekoloških težav, ki sem jih premagovala med kariero," je v pojasnilu primera zapisala Ratejeva in dodala: "To je prepoznal tudi senat Slovenske antidopinške organizacije, svetovna atletika (WA) pa se z omenjeno odločitvijo ni strinjala. Milejšo kazen je nadomestila z dvoletnim suspenzom. Ker menimo, da je bilo dovolj podrobno dokazano, da je bil vnos snovi v telo nenameren, smo 24. septembra 2021 vložili pritožbo na Cas. Na odločitev Cas še čakamo, kar pomeni, da disciplinski postopek še ni zaključen."

Ratejeva je še sporočila, da ta dogodek obžaluje, saj je celotno kariero vestno sodelovala pri vseh aktivnostih, povezanih z bojem proti uporabi nedovoljenih snovi in vestno izpolnjevala vse zahteve ter bila del sistema rednega izvajanja nenapovedanih testiranj. "Svojo zavezanost čistemu športu spoštujem vso svojo kariero športnice. Želim si, da se postopek čim hitreje zaključi, da lahko nadaljujem s trenažnim procesom in pripravami na nadaljnja tekmovanja, a hkrati uporabiti vse predvidene poti, s katerimi bi lahko dokazala svoje navedbe v tem primeru," je še zapisala Ratejeva.

Martina Ratej
Sportal Ratejeva še vedno brez odgovora o svojem dopinškem primeru

Senat predlagal 14 mesecev, DRB: "Ni dokazala, da je bila njena krivda neznatna"

Po opravljeni ustni obravnavi je senat disciplinske komisije sklenil, da je bil iz predloženih dokazov in navedb Ratejeve razviden obstoj neznatne krivde športnice in posledično izjemnih okoliščin, ki bi upravičile skrajšanje standardnega obdobja izločitve. Zato je senat predlagal, da se v primeru Ratejeve kot sankcija določi skrajšano obdobje izločitve v trajanju 14 mesecev.

O obstoju izjemnih okoliščin je odločal tudi tako imenovani Doping Review Board (DRB), ki je pristojni organ WA. Ta pa je v odločbi 21. maja letos ugotovil, da Ratejeva ni dokazala, na kakšen način je prepovedana snov vstopila v njeno telo, ter posledično niti ni dokazala, da je bila njena krivda v odnosu do kršitve protidopinškega pravila neznatna.

Dveletni suspenz začne teči 11. avgusta 2021 (pri tem pa se všteje in upošteva že prestano obdobje začasne izključitve, ki je začelo teči 9. marca lani), ob tem se brišejo vsi njeni dosežki med 9. avgustom 2012 in 9. avgustom 2014. | Foto: Reuters Dveletni suspenz začne teči 11. avgusta 2021 (pri tem pa se všteje in upošteva že prestano obdobje začasne izključitve, ki je začelo teči 9. marca lani), ob tem se brišejo vsi njeni dosežki med 9. avgustom 2012 in 9. avgustom 2014. Foto: Reuters

Sloado izrekel suspenz, nato prejel obvestilo odvetnikov Ratejeve, da se je pritožila, tako da postopek še traja

Senat disciplinske komisije Sloado je na podlagi te ugotovitve izdal odločitev o sankcijah Ratejevi zaradi kršitev protidopinških pravil in jo kaznoval z dveletnim suspenzom, ki začne teči 11. avgusta 2021 (pri tem pa se všteje in upošteva že prestano obdobje začasne izključitve, ki je začelo teči 9. marca lani), poleg tega naj bi se razveljavljavili tudi vsi njeni tekmovalni dosežki od 9. avgusta 2012 do 9. avgusta 2014, so sprva sporočili iz Sloade.

Pozneje pa je direktor Sloada Jani Dvoršak sporočil, da so jih odvetniki Ratejeve šele po razkritju prekrška in objavi teh sankcij obvestili, da je slovenska atletinja 24. septembra vložila pritožbo na Cas, zato bodo pri Sloadu iz previdnosti novico umaknili s svoje spletne strani, saj postopek še ni zaključen.

AZS: do zaključka primera stvari ne moremo komentirati

Oglasili so se tudi Zato bi na Atletski zvezi Slovenije radi poudarili, da postopek še ni zaključen, kazen ni dokončna, primera pa do takrat ne moremo komentirati. Vsekakor pa ima Atletska zveza Slovenije ničelno toleranco do uporabe nedovoljenih poživil in vsako leto več sredstev vlaga v aktivnosti za boj proti dopingu.

skandali
Sportal Škandali, ki so zaznamovali leto 2020
Ne spreglejte