Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2020,
15.51

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

10

Natisni članek

met kopja doping Martina Ratej

Torek, 10. 3. 2020, 15.51

4 leta, 1 mesec

Slovenska atletinja, osumljena uporabe dopinga, pojasnila svojo plat zgodbe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

10

Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej je po dopoldanski informaciji, da je na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 oddala pozitiven dopinški test, kar so pokazali naknadni izboljšani testi, popoldne pojasnila svojo plat zgodbe. Osemintridesetletna atletinja je zavrnila očitke o zavestni kršitvi protidopinških pravil in poudarila, da je, kot kaže, prepovedano snov clostebol v telo vnesla z zdravili, s katerimi je zdravila ginekološke težave.  

Spomnimo: z Atletske zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije so danes dopoldne sporočili, da je slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej zaradi suma zlorabe dopinških pravil začasno suspendirana.

"Kriv" je bil urinski vzorec, ki ga je Ratejeva oddala na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, kjer je zasedla 7. mesto, kar je njena najboljša uvrstitev v treh olimpijskih poskusih.

Ratejeva obtožbe o namernem vnosu prepovedane snovi clostebol v telo odločno zanika.

Oglejte si posnetek novinarske konference Martine Ratej:

"Nikoli nisem počela nič spornega"

Povedala je, da je novico o sumu zlorabe dopinških pravil izvedela 13. januarja letos in bila ob tem šokirana. "Sprva sem mislila, da gre za šalo. Nikoli nisem počela ničesar spornega, spoštujem čistost športa," je zagotovila atletinja, ki jo je na konferenci spremljal njen trener Andrej Hajnšek.

"Obveščena sem bila, da so v mojem urinskem vzorcu iz leta 2012 odkrili snovi clostebol metabolita, ki je bil v letu 2012 in je še danes na seznamu prepovedanih snovi Mednarodne protidopinške agencije. Kljub temu, da je bila raven snovi v mojem urinu zelo nizka, ne zanikam, da sem kršila pravila Protidopinške agencije (Wada), vendar kršitev ni enoznačna," je v prostorih celjskega Kladivarja v popoldanskih urah poudarila 38-letna atletinja iz Loč.

"Snov je v moje telo lahko prešla edino z zdravljenjem"

"Ker zavestno nikoli nisem kršila protidopinških pravil, sem natančno analizirala vse mogoče izvore vnosa snovi v telo. Po analizi vseh prehranskih dopolnil in predpisanih zdravil sem ugotovila, da je clostebol v moje telo prešel prek zdravila za zdravljenje ginekoloških težav, ki so me pestile v obdobju pred olimpijskimi igrami v Londonu in zaradi katerih še danes opravljam redne ginekološke preglede," je razložila Ratejeva.

Zagotovila je, da vseskozi sodeluje z Wado in da je agenciji posredovala vso zdravniško dokumentacijo, ki pa jo je bilo zaradi časovne oddaljenosti izredno težko zbrati. Ratejeva je povedala, da je v začetku leta 2012 zaprosila tudi za zdravstveno izjemo, ki je zdaj del dokumentacije, ko jo je posredovala Wadi.

Martina Ratej | Foto: Matej Krže/Planet TV Foto: Matej Krže/Planet TV

Do nadaljnjega suspendirana

Ratejeva, ki ji je Mednarodna atletska zveza danes do nadaljnjega izrekla začasen suspenz na vseh tekmovanjih, je prepričana, da je dovolj dobro razložila pojav prepovedane snovi v svojem telesu, in je optimistična glede nadaljnjega razpleta dogodkov.

Ker priznava prisotnost prepovedane snovi v telesu, se je odrekla analizi B-vzorca.

Dva dni premora, potem bo spet zagrizla v trening

"Želim si le, da Wada čim prej odloči o mojem primeru, da lahko nemoteno nadaljujem priprave na olimpijske igre v Tokiu," si je zaželela Ratejeva, ki se bo prihodnja dva dni umaknila od javnosti, saj sta bila zadnja dva meseca zanjo izredno stresna in naporna.

Če ji bo odločitev Wade naklonjena, bo nadaljevala s pripravami na olimpijske igre v Tokiu, normo že ima zagotovljeno, sicer pa bo morala sprejeti kakšno drugo odločitev.

O morebitnem negativnem scenariju s trenerjem za zdaj še ne razmišljata.

Ne spreglejte