SiolNET. Sportal Atletika
3,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zaradi dopinških prekrškov tekmic pridobila dve mesti

Marija Šestak na SP v Dohi prejela bron iz Osake 2007

3,01

termometer

Marija Šestak
Marija Šestak je prejela še drugo zapoznelo kolajno. Foto: Getty Images

Slovenska troskokašica Marija Šestak ima v dvorani s 15,08 m še vedno četrti izid vseh časov na svetu, na svetovnem prvenstvu v Dohi pa je pred drugim dnevom tekmovanj prejela bron za nastop v Osaki leta 2007. Tam je bila sprva peta, če bi že tedaj stopila na zmagovalni oder, pa bi bila lahko njena kariera povsem drugačna.

"Škoda, da nisem bila na podelitvi medalj že pred 12 leti, to je bilo prvo, kar me je prešinilo na današnji razglasitvi, ko sem bila sama na zmagovalnem odru. Če bi dobila medaljo v Osaki, ko sem prvič tekmovala za Slovenijo, bi bila moja športna pot gotovo drugačna," je najprej povedala nekdanja šampionka.

Marija Šestak Sportal Slovenska rekorderka, ki ji bodo pred očmi svetovne javnosti poplačali krivico

Z dekliškim priimkom Martinović je tekmovala za Srbijo, po poroki z nekdanjim tekačem Matijo Šestakom pa se je preselila v Slovenijo in zanjo dosegla svoje največje uspehe.

Težko je reči, kako bi se odvijala njena kariera z bronom iz Osake 

"Z bronom iz Osake bi bila pozneje v karieri bolj sproščena, ne bi lovila rezultatov. Imela bi že odličje s svetovnega prvenstva in bi bila gotovo drugače obravnavana tako v svetu kot v novi domovini. Težko je sicer reči, kako bi se odvijala moja kariera, ali bi bila res tudi boljša, a gotovo bi bila drugačna. Bila bi bolj samozavestna na naslednjih tekmah."

Med svetovnim dvoranskim prvenstvom v Birminghamu so ji 3. marca lani slovesno izročili srebrno medaljo z dvoranskega SP leta 2008 v Valencii. Prvotno ji je pripadel bron, vendar so pozneje odkrili, da je bila ena izmed tekmic pozitivna na dopinškem testu. Tudi tokrat sta ji dve odkriti dopinški grešnici prinesli napredovanje na lestvici iz Osake.

Marija Šestak Foto: Getty Images

Tokratna podelitev je bila lepša

"Če primerjam obe podelitvi, tisto lani v Birminghamu in tokratno, je bila ta lepša. Lepše je dobiti medaljo na takem velikem stadionu kot v dvorani. Poleg tega sem tokrat dobila res pravo medaljo, repliko tistih, ki so jih podeljevali v Osaki. Lanska ni bila podobna tisti s tekmovanja, imela je le obeležje mednarodne zveze."

Osaka je bila najboljše slovensko atletsko svetovno prvenstvo, kar se dosežkov tiče, zdaj je še žlahtnejše. "Škoda, da odličja nisem dobila pred 12 leti, kot sem že rekla. A kaj hočem, tako je. Vesela sem, da sem kljub vsemu dobila medaljo. In to ne po pošti."

Poleg izgubljenega denarja, ki bi ji ga prinesel bron, tudi ni imela pristnih občutkov, ki jih doživijo športniki na zmagovalnem odru takoj po tekmi.

"Vsak športnik kakšnih 20 let dela za to, da doživi občutke, ko dobi kolajno, teh nekaj minut podelitve je vrednih dveh desetletij dela. Sama jih ne bom nikoli doživela, a je bolje, da sedaj odličje vendarle imam. Poleg tega pa verjetno danes v Dohi ne bi bila, tako pa bom imela priložnost še za spremljanje nastopov naših športnikov."

Doha 2019 maraton Sportal Sijajen dan za Slovenki in nehuman polnočni maraton, ki buri duhove

Zdaj 40-letna mamica dveh hčerk je zaposlena za pomoč strokovnemu delu na Atletski zvezi Slovenije in je tako skrbela za številne, tudi logistične podrobnosti nastopa, kot so prevozi in namestitve.

V Doho je prišla šele dan pred podelitvijo, vendar je takoj poprijela za delo in pomagala reprezentanci, četudi ni formalno vodja ekipe, kot je bila na lanskem evropskem prvenstvu v Berlinu.

Toda tudi tokratni reprezentanti so z veseljem pozdravili njen prihod in vsestransko poznavanje atletike, ki ji pomaga pri reševanju težav, ki jih prinaša tako tekmovanje.

Marija Šestak (dekliški priimek Martinović)

- rojena: 17. april 1979, Kragujevac
- prebivališče: Ljubljana
- klub, nekdanji: MASS Ljubljana
- trener, nekdanji: Matija Šestak

- osebni rekord:
na prostem 15,03 m (državni rekord, 17. avgusta 2008 Peking)
v dvorani 15,08 m in je še vedno četrti izid vseh časov na svetu

Največji uspehi:

- OI:
4. mesto OI Peking (2008)
11. mesto OI London (2012)

- SP:
2. mesto dvoransko SP Valencia (2008)
3. mesto SP, Osaka (2007)
21. mesto SP Daegu (2011)
25. mesto SP Berlin (2009)

- EP:
2. mesto dvoransko EP Torino (2009)
10. mesto EP Helsinki (2012)

- ostali uspehi: 5. mesto svetovno atletsko finale IAAF (2006), 5. mesto svetovno atletsko finale IAAF (2007)

- za Jugoslavijo ali Srbijo:
- OI:
22. mesto OI Sydney, 2000

- SP:
3. mesto mladinsko SP Annecy (1998)

- EP:
2. mesto mladinsko EP Ljubljana (1997)
2. mesto EP za mlajše člane Amsterdam (2001)
6. mesto dvoransko EP, Dunaj (2002)
8. mesto EP za ml. člane Göteborg (1999)

- opomba:
- po poroki z Matijo Šestakom je 13. julija 2002 dobila slovensko državljanstvo in je za Slovenijo nastopala na velikih tekmah od leta 2007;

- 25. maja 2016 je uradno objavila konec športne poti.

Preberite še:

Tomas Walsh Sportal Novozelandski orjak s kroglo v rokah, za katerega je vegetarijanstvo pekel Dabo & Busby Doha 2019 Sportal Atlet navdušil z nesebično športno gesto #video Marija Šestak Sportal Slovesen dan za Marijo Šestak Marija Šestak Sportal Slovenski atletiki zaradi Šestakove zagotovljena medalja v Dohi Marija Šestak Sportal Marija Šestak: Čeprav ni bilo pike na i, smo lahko zelo zadovoljni Marija Šestak Sportal Epilog Pekinga 2008: Marija Šestak dva centimetra od medalje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin