SiolNET. Sportal Atletika
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski atletiki zaradi Šestakove zagotovljena medalja v Dohi

0,19

termometer

Marija Šestak
Foto: Getty Images

Slovenska rekorderka v troskoku Marija Šestak, ki je bila na svetovnem prvenstvu v atletiki v Osaki na Japonskem leta 2007 peta, a je nato zaradi dopinških prekrškov tekmic pridobila dve mesti, bo konec meseca na SP v Dohi prejela bronasto medaljo, osvojeno pred 12 leti.

"To so mešani občutki, vesela sem, da se bo vendarle poplačal moj trud, obenem pa je tudi malo razočaranja, saj ne vem, kako bi se odvijala moja kariera, če bi medaljo dobila tedaj v Osaki. Gotovo drugače, verjetno tudi finančno. Toda o tem ni smiselno razglabljati. V Doho grem tudi zato, ker bom lahko sproščeno spremljala tekmo in navijala ter spodbujala naše na tribuni," je pojasnila Šestakova.

Odličje bo 28. septembra prejela zaradi dveh pozitivnih primerov tekmic po naknadnem testiranju njunih vzorcev z novimi metodami. Dopinški suspenz ruske atletinje Ane Pjatih je začel veljati 15. decembra 2016, ker so ji dokazali uporabo anaboličnih steroidov in je tako izgubila tudi vse naslove in dosežke  med 6. julijem 2013 in 15. decembrom 2016.

To je bil že drugi odkriti primer dopinga v tej disciplini na omenjenem tekmovanju. Rusinja je sprva na SP končala na četrtem mestu, tik pred Šestakovo, a je bronasto kolajno osvojila za zeleno mizo po tem, ko je bilo odličje zaradi dopinga pred tem odvzeto Grkinji Hrysopiyi Devetzi.

Šestakova je na tekmovališčih po Osaki sicer osvojila še dve medalji na velikih tekmovanjih, tretje mesto na dvoranskem SP v Valencii 2008 in drugo na dvoranskem EP v Torinu 2009. Na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu je v izjemnem finalu skočila 15,03 metra in osvojila šesto mesto, zaradi dopinškega prekrška dveh tekmic pa je tudi tam kasneje pridobila dve mesti.

Že 4. marca lani je na dvoranskem SP v Birminghamu dobila srebro namesto brona, ki ga je osvojila leta 2008, ker so prav tako ujeli eno izmed tekmic po naknadno opravljenem testu vzorca.

Štiridesetletna Šestakova, ki ima v dvorani s 15,08 metra še vedno četrti izid vseh časov na svetu, je zdaj zaposlena na Atletski zvezi Slovenije kot strokovna sodelavka za atletsko stroko.

Z dekliškim priimkom Martinović je tekmovala za Srbijo, po poroki pa se je preselila v Slovenijo in zanjo dosegla svoje največje uspehe. Z možem in nekdanjim atletom Matijo Šestakom ima hčerki.

Diamantna liga zmagovalci 2019 Sportal V finalu diamantne lige v Bruslju Lyes kljub potrebi v zadnji minuti do zmage

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin