Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 9. 2019,
1.45

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

4

Natisni članek

Barbara Špiler Tina Šutej Maruša Černjul Maruša Mišmaš Doha 2019

Sobota, 28. 9. 2019, 1.45

4 leta, 7 mesecev

Atletsko SP v Dohi 2019, 1. dan

Sijajen dan za Slovenki in nehuman polnočni maraton, ki buri duhove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

4

Ruth Chepngetic | Svetovna prvakinja v maratonu je postala Kenijka Ruth Chepngetich, ki je prišla do prve medalje na velikih tekmovanjih. | Foto Reuters

Svetovna prvakinja v maratonu je postala Kenijka Ruth Chepngetich, ki je prišla do prve medalje na velikih tekmovanjih.

Foto: Reuters

Prvi dan atletskega svetovnega prvenstva v Katarju so podelili en komplet medalj. Kenijka Ruth Chepngetic je postala svetovna prvakinja v maratonu, ki je potekal v nemogočih pogojih. Za odlično voljo v slovenskem taboru sta poskrbeli Maruša Mišmaš in Tina Šutej, ki sta se uvrstila v finale teka na 3.000 metrov z zaprekami oziroma skoku s palico. Maruša Černjul v skoku v višino in Barbara Špiler pri metu kladiva sta izpadli v kvalifikacijah.

Prvi vrhunec 17. atletskega svetovnega prvenstva je bil na sporedu pravzaprav drugi dan, saj so maratonke na dobrih 42 kilometrov dolgo pot krenile opolnoči. Čeprav tako pozno, so bile razmere še vedno nemogoče, saj je bilo kar 33 stopinj Celzija, v zraku pa je bila več kot 70-odstotna vlažnost, zato ne čudi, da so maratonke odpadale druga za drugo. Kraljevsko razdaljo je preteklo le 40 od 68 tekmovalk, ki so startale na 42.195 kilometrov dolgi poti. Mnoge so potrebovale medicinsko pomoč, nekatere so morali celo odnesti na nosilih, nekatere pa so odpeljali v invalidskih vozičkih.

V kaotičnih razmerah, ki so naletele na hude kritike in očitke o tem, da Katar ne bi smel gostiti atletskega svetovnega prvenstva, je najhitreje v cilj pritekla Kenijka Ruth Chepngetich. Njen zmagovalni čas  2;32:43 je z naskokom najslabši zmagovalni čas v zgodovini svetovnih prvenstev, a je bila vseeno več kot minuto hitrejša od drugouvrščene. Da so bile razmere res peklenske, potrjuje tudi dejstvo, da so odstopile prav vse tekmovalke iz Etiopije.

Številne maratonke so v nehumanih razmerah povsem omagale. | Foto: Reuters Številne maratonke so v nehumanih razmerah povsem omagale. Foto: Reuters

Sijajen dan za Slovenki

Že prvi dan svetovnega prvenstva smo videli tudi štiri slovenske nastope.

Tina Šutej je v kvalifikacijah skoka s palico v tretjem poizkusu preskočila kvalifikacijsko normo 460 centimetrov, s tem pa se avtomatično uvrstila v finale. Uspešen skok je slovenski rekorderki uspel v zadnjem poizkusu, pred tem pa je, podobno kot na 455 centimetrih, letvico dvakrat podrla.

Maruša Mišmaš se je uvrstila v ponedeljkov finale teka na 3.000 metrov z zaprekami. | Foto: Reuters Maruša Mišmaš se je uvrstila v ponedeljkov finale teka na 3.000 metrov z zaprekami. Foto: Reuters

Za njo je odličen nastop uspel tudi Maruši Mišmaš, ki je v tretji kvalifikacijski skupini v teku na 3.000 metrov z zaprekami zasedla tretje mesto in se po mestu uvrstila v ponedeljkov finale. V cilj je pritekla v času 9:29,68.

Maruša Mišmaš
Sportal Sramežljiva rekorderka s spuščenimi lasmi, ki je danes natanko to, kar ni hotela postati

Barbara Špiler je v metu kladiva v prvi kvalifikacijski skupini zasedla 13. mesto in precej zaostala za finalom. Z rezultatom 65,75 metra je prehitela dve tekmovalki v skupini in precej zaostala za kvalifikacijsko normo 72 metrov.

Tina Šutej si je v zadnjem poizkusu zagotovila nastop v finalu. | Foto: Reuters Tina Šutej si je v zadnjem poizkusu zagotovila nastop v finalu. Foto: Reuters

V kvalifikacijah ženskega skoka v višino je nastopila še Maruša Černjul, preskočila 1,89 metra in s skupno 16. izidom izpadla.

Končna odločitev, 1. dan:

Ženske:

Maraton:
1. Ruth Chepngetich (Kenija) 2:32:43
2. Rose Chelimo (Katar) 2:33:46
3. Helalia Johannes (Namibija) 2:34,15

O letošnjem atletskem svetovnem prvenstvu v Dohi:

  • Prizorišče:

štadion Khalifa International
Sportal Največja klimatska naprava na svetu, ki bo prižgana v teh dneh
  • Slovenska reprezentanca:

slovenska reprezentanca za Doho 2019
Sportal Slovenija v vročem Katarju: sedem deklet in dva fanta, ki sta vskočila tik pred zdajci.
  • Zvezdniki:

Sportal Osmerica, ki ji bodo katarski šejki ploskali najmočneje
Ne spreglejte