Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2019,
15.44

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Luka Janežič Martina Ratej London diamantna liga Anita Horvat

Sobota, 20. 7. 2019, 15.44

4 leta, 9 mesecev

Diamantna liga, London (10/14)

Horvatova in Ratejeva sedmi na diamantni ligi v Londonu, evropski rekord Warholma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Shericka Jackson diamantna liga London | Jamajčanka Shericka Jackson je zmagovalka teka na 400 metrov na diamantni ligi v Londonu, Anita Horvat je v tem finalu zasedla sedmo mesto. | Foto Reuters

Jamajčanka Shericka Jackson je zmagovalka teka na 400 metrov na diamantni ligi v Londonu, Anita Horvat je v tem finalu zasedla sedmo mesto.

Foto: Reuters

Anita Horvat (Velenje) je prvi dan atletske diamantne lige v Londonu v teku na 400 m zasedla sedmo mesto in z izidom sezone 51,83 sekunde le za tri stotinke zgrešila normo (51,80) za svetovno prvenstvo, ki bo v Dohi med 27. septembrom in 6. oktobrom. Sedma je bila v metu kopja tudi Martina Ratej (Kladivar Celje) s 60,79 m.

Luka Janežič (Kladivar), tretji slovenski predstavnik v britanski prestolnici, bo na 400 m tekel v nedeljo ob 15.04.

Norvežan Karsten Warholm, aktualni svetovni in evropski prvak, je v teku na 400 m ovire popravil svoj evropski rekord in je zdaj s 47,12 sekunde, kar je tudi prvi čas sezone na svetu, sedmi pa je sedaj Norvežan po izidih vseh časov.

V teku na 400 m je zmagala Jamajčanka Shericka Jackson (50,69), bronasta na OI v Riu de Janeiru 2016 in SP 2015 v Pekingu, kjer je bila tudi zlata v štafeti.

V metu kopja je bila najboljša Belorusinja Tatjana Haladovič, nekdanja evropska prvakinja (2016) s 64,05 m.

Uspešen diamantni debi Horvatove

Anita Horvat: Ostaja malo grenkega priokusa zaradi teh treh stotink, ki so me ločile od norme. | Foto: Vid Ponikvar Anita Horvat: Ostaja malo grenkega priokusa zaradi teh treh stotink, ki so me ločile od norme. Foto: Vid Ponikvar Dvaindvajsetletna Horvatova je na svoji prvi tekmi na diamantni ligi, ki je bila v rednem programu tekmovanja, krepko izboljšala prejšnji dosežek sezone (52,51), a še vedno lovi normo za SP, ki je dobre pol sekunde višje od njenega slovenskega rekorda (51,22), ki ga je dosegla 20. julija lani v Monaku in se potem temu času ni več približala. Letos najbolj prav v britanski prestolnici, ko je prvič v tem letu stadionski krog pretekla pod 52 sekundami.

"Zelo dober nastop je za mano, tudi dosežen čas je dober. Ostaja malo grenkega priokusa zaradi teh treh stotink, ki so me ločile od norme. A sem dala vse od sebe. Vzdušje na polnem stadionu je bilo izjemno, dve Britanki sta bili v skupini in zato je bilo še bolj glasno. Svoje je naredil še nastop na diamantni ligi. Zaradi vsega tega sem dala še več od sebe, kot sem bila sposobna. Posebej v zadnjem delu, zadnjih 100 m, ko se res skušala prehiteti čim več tekmic. Eno mi je uspelo. A sem malo prepočasi začela, prvih 100 m, in tu imam še rezerve. Tako da se lov na normo nadaljuje," je povedala Horvatova.

Druga je bila Jamajčanka Stephenie Ann McPherson (50,74), nekdanja svetovna dvoranska podprvakinja in bronasta na SP v Moskvi 2013, ter v štafeti srebrna na OI v Riu 20916 ter zlata na SP v Pekingu 2015. Tretja je bila Laviai Nielsen (50,83), članica srebrnih britanskih štafet na SPO in dvoranskih EP v zadnjih dveh letih.

Sledili so Anastasia Le-Roy (51,46), članica zlate jamajške štafete na SP 2015 v Pekingu, Poljakinja Justyna Swiety Ersetic (51,58), aktualna evropska prvakinja, ki je s štafetami osvojila bronasto medaljo na prejšnjem SP v Londonu in srebrni na zadnjih dveh dvoranskih SP, in Britanka Emily Diamond (51,69), srebrna in bronasta v štafetah na zadnjih OI (2016) in SP (2017). Horvatova je bila v cilju po zelo hitrem zaključku pred Francozinjo Amandine Brossier (52,03), predlansko evropsko mladinsko podprvakinjo, letos četrto na članskem dvoranskem EP.

Ratejeva še enkrat potrdila normo za SP

Martina Ratej: V izmetu se zakrčim in odmaknem levo stran telesa, kar me stane teh nekaj metrov. | Foto: Getty Images Martina Ratej: V izmetu se zakrčim in odmaknem levo stran telesa, kar me stane teh nekaj metrov. Foto: Getty Images Sedemintridesetletna Ratejeva je v Celju 9. julija, prejšnjem mitingu pred Londonom, z 61,85 m ponovno potrdila normo za SP (61,50 m). To imata izmed slovenskih predstavnikov le še Maruša Mišmaš na 3000 m zapreke in Tina Šutej v skoku s palico.

"Tokrat sem tekmo zelo dobro začela, prvi met je bilo zelo soliden. Za uvrstitev med prvih osem. Moram reči, da je bil cilj norma za olimpijske igre. A mi meta ni uspelo sestaviti za daljave okrog 65 m. Sposobna sem ta izid doseči, to čutim, vendar se v izmetu zakrčim in odmaknem levo stran telesa, kar me stane teh nekaj metrov. Na treningih mi gre že veliko bolje in sem tudi na tej tekmi pričakovala 64 m, kolikor mečem med vadbo," je povedala Ratejeva, ki bo naslednjo soboto naslednjič tekmovala na državnem prvenstvu v Celju.

Začela je s 60,79 m in bila s tem po prvi seriji tretja, za Nemko Christin Hussong (65,73), aktualno evropsko prvakinjo, in svetovno rekorderko Barboro Špotakovo iz Češke (61,22), dvakratno olimpijsko zmagovalko in trikratno svetovno prvakinjo. Za Ratejevo je bila četrta aktualna olimpijska zmagovalka Sara Kolak (60,30 m), ki se vrača po enoletnem premoru zaradi poškodbe.

Čehinja Nikola Ogrodníkova, aktualna evropska podprvakinja, se je takoj na začetku druge serije s 61,70 m povzpela na drugo mesto, Ratejeva pa je krepko zaostala za svojim uvodnim dosežkom s 57,86 m, na drugo mesto se je zavihtela Haladovičeva (64,05 m), Špotakova pa je bila po 61,82 m tretja, peta pa Ratejeva.

Haladovičeva je bila po 66,10 m po polovici tekme v vodstvu, Avstralka Kelsey Lee Barber (64,31 m), tretja je bila Ogrodnikova. Slednja je v četrti seriji še popravila svoj izid (63,05 m), Kolakova, ki je že v prejšnji seriji napredovala na peto mesto, je vrgla še 62,54 m, sledili sta Špotakova in Ratejeva.

Slednja je po neveljavnem tretjem poskusu v četrtem vrgla 58,57 m. Ratejeva je tudi v predzadnji seriji ostala brez veljavnega meta, v zadnjem pa je imela celo svoj najslabši izid (55,85 m). Kolakova je s 63,80 m napredovala na četrto mesto, Barberjevi pa 65,85 m ni pomagalo, da bi izboljšala drugo mesto.

Preberite še:

Anita Horvat
Sportal Anita Horvat zmagala v Barceloni in dobila povabilo za diamantno ligo
Tina Šutej
Sportal Nov slovenski rekord Tine Šutej: Približujem se najboljšim, svetovni špici
Martina Ratej
Sportal Poleg Janežiča na diamanti ligi v Londonu tudi Ratejeva
Kristjan Čeh
Sportal Nasmejani štajerski hrust, ki bi si ga za zeta želela vsaka mama
Luka Janežič
Sportal Janežič četrti v Monaku s svojim najboljšim časom sezone, rekord Nizozemke
Ne spreglejte