SiolNET. Sportal Atletika
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Diamantna liga, Monako (9/14)

Janežič četrti v Monaku s svojim najboljšim časom sezone, rekord Nizozemke

0,65

termometer

Luka Janežič
Luka Janežič: "Norma za SP je vse bližje. Naslednji teden bom tekel na diamantni ligi v Londonu. Tam mislim, da bi že lahko šlo." Foto: Vid Ponikvar

Luka Janežič (Kladivar Celje) je bil na atletski diamantni ligi v Monaku četrti v teku na 400 m s 45,76 sekunde in se s svojim najboljšim izidom sezone zelo približal normi (45,30 sekunde) za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo v Dohi med 27. septembrom in 6. oktobrom. Zmagal je Steven Gardiner (44,51), aktualni svetovni podprvak z Bahamov.

Pred Janežičem sta bila le še Abderrahman Samba iz Katarja (45,00) azijski prvak na 400 m ovire, in Nathan Strother iz ZDA (45,54), letošnji zmagovalec svetovne dvoranske serije Iaaf. Zaostala sta Američan Kahmari Montgomery (46,02) in Italijan Davide Re (46,21).

Janežič je tekel na prvi progi in dohiteval Stroterja, vendar mu ga v zaključku ni uspelo prehiteti, da si se uvrstil med prve tri. Kljub temu je dosegel odmevno uvrstitev, po kateri je sedaj na šestem mestu v skupni razvrstitvi discipline v diamantni seriji.

"Norma za SP je vse bližje"

Prvi start je bil razveljavljen, ker je pobegnil Američan Kahmari Momntgomery, ki pa ga niso diskvalificirali. Kolumbijec Anthony Jose Zambrano je nato pretekel ves stadionski krog in v ponovljenem startu ni nastopil, kot tudi ne Jonathan Jones iz Barbadosa, ki je tudi odtekel velik del predvidene razdalje, preden se je ustavil.

"Zadovoljen sem, dosegel sem četrto mesto in dober čas. Cilj je bil izid sezone in to mi je uspelo doseči. Bilo je precej zmede, nihče izmed nas na tekmovališču ni vedel, kaj se dogaja pred ponovljenim startom. Bilo je malo živčnosti pred drugim startom, imel pa sem tudi neugodno prvo progo. Ker sem velik, je na njej zame še težje teči. Mogoče bi bil na kakšni drugi danes še hitrejši," je menil Janežič.

Vodičan je slovenski rekord 44,84 sekunde tekel prav v monaški kneževini pred dvema letoma. Letos prvega cilja, zahtevne norme za SP, še ni dosegel. "Norma za SP je vse bližje. Naslednji teden bom tekel na diamantni ligi v Londonu. Tam mislim, da bi že lahko šlo. Vsako tekmo grem bolje. Sem kar dobro treniral po tekmi v Franciji pred Monakom in sem dobro odtekel vso progo," je še povedal Janežič.

Svetovni rekord Sifan Hasan na miljo

Sifan Hassan iz Nizozemske je s časom 4:12,33 postavila svetovni rekord na eno miljo. Šestindvajsetletna tekmovalka, po rodu iz Etiopije, je s tem izboljšala 23 let star najboljši dosežek, ki ga je imela v lasti Rusinja Svetlana Masterkova, ko je avgusta 1996 v Zürichu tekla 4:12,56.

Sifan Hassan Foto: Reuters

"Vedela sem, da lahko tečem hitro, toda začetek teka, prvih 800 m, je bilo tokrat relativno počasnih, zato o svetovnem rekordu nisem razmišljala. Ko sem prešla ciljno črto in videla izid, sem bila zato presenečena. Po takem začetku je bilo zadnjih 400 m zelo hitrih in to mi daje še več samozavesti za teke na 5000 m. Na tej razdalji bom tekla tudi na SP v Dohi, ob tem pa tudi na 1500 m," je povedala Hassanova.

Štirje najboljši izidi sezone

Devetnajstletna Američanka Sydney McLaughlin je na 400 m ovire s 53,32 sekunde postavila najboljši izid sezone na svetu, kar je nato uspelo še Nijelu Amosu iz Bocvane na 800 m (1:41,89), Poljaku Piotru Liseku v skoku s palico (6,02 m) in na 3000 m zapreke, zadnji tekaški disciplini mitinga, tudi Maročanu Soufianeju El Bakkaliju (8:04,82).

Preberite še:

Tina Šutej Sportal Tina Šutej izenačila državni rekord Noah Lyles Lozana Sportal Cheruiyot in Lyles v Lozani do izida sezone

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin