SiolNET. Sportal Atletika
1,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Svoj dosežek izboljšala za dva centimetra

Nov slovenski rekord Tine Šutej: Približujem se najboljšim, svetovni špici

1,49

termometer

Tina Šutej
Tina Šutej že ima normo za letošnje svetovno prvenstvo v Dohi. Foto: STA

Ljubljančanka Tina Šutej (Kladivar Celje) je na atletskem mitingu v nemškem kraju Jockgrim v skoku s palico preskočila 4,63 m in izboljšala svoj prejšnji slovenski rekord na prostem. Skupno je bila četrta. Zmagala je Kanadčanka Alysha Newman, prvakinja britanske skupnosti narodov Commonwealth (4,77 m).

Tridesetletna Šutejeva je v kraju, ki je 80 km oddaljen od Stuttgarta, izboljšala svoj najboljši slovenski dosežek na prostem; 9. julija letos je v Luzernu v Švici zasedla drugo mesto in s 4,61 m izenačila rekord, ki ga je dosegla 14. maja 2011 v ameriškem mestu Athens. Tina Šutej, ki ima že normo za letošnje svetovno prvenstvo v Dohi, je absolutni slovenski rekord, 4,71 m, postavila 2. januarja 2014 v dvorani v Moskvi.

Dve tekmi zapored "povezala na res vrhunski ravni"

"Približujem se najboljšim, svetovni špici. Zelo sem zadovoljna. Tekma je bila super, počutje je bilo dobro, tudi pogoje sem imela solidne. Bila sem dobro pripravljena in res dobro skakala. A imam še vedno veliko rezerve, a se počasi približujem stabilnim in konstantnim skokom na višinah okrog 4,60 m. Norma za olimpijske igre v Tokiu je bila tokrat blizu, malo je manjkalo. Sedaj sem dve tekmi zapored povezala na res vrhunski ravni, prvič po dvoranski sezoni pred petimi leti, in tako si želim tudi nadaljevati," je povedala Šutejeva.

Naslednjo sredo jo bodo lahko pozdravili slovenski gledalci, tekmovala bo v Novem mestu ter konec naslednjega tedna na državnem prvenstvu v Celju.

"Upamo, da bo kmalu uspešna tudi na 4,70 m"

"Po letu 2011 pa je letos prvič na prostem preskočila 4,61 m in to je res spodbudno." "Po letu 2011 pa je letos prvič na prostem preskočila 4,61 m in to je res spodbudno." Foto: Sportida "Njena forma ta čas je res zelo dobra, tri tekme zapored je opravila z dobrimi izidi in upamo, da bo kmalu uspešna tudi na 4,70 m. Na tej višini je bila tokrat dvakrat blizu, sploh v zadnjem poskusu, a je bila globina malo premajhna. Zaveda se, da lahko dobro nastopa, čaka še kakšno pravo tekmo in boljše pogoje, danes ji veter ni kaj posebej pomagal. Po letu 2011 pa je letos prvič na prostem preskočila 4,61 m in to je res spodbudno," je dodal njen trener Milan Kranjc.

Šutejeva je v Nemčiji prvih poskusih preskočila 4,21 in 4,36 m, 4,46 v drugem, 4,56 pa znova v prvem. Nato so lestvico postavili na 4,63 m, ki jo je slovenska rekorderka prvič podrla, drugič pa je obstala na stojalu. Sledila je višina 4,70 m, le centimeter nižja od absolutnega slovenskega rekorda.

Na tej višini je Šutejeva s tremi x v izidih končala tekmovanje, v igri pa so bile še naprej tri tekmovalke. Alysha Newman je bila nato edina, ki je skočila še 4,77 m, na 4,70 pa sta ostali dve atletinji.

Druga je bila Britanka Holly Bradshaw, finalistka skoraj vseh velikih tekmovanj v zadnjem obdobju. Na evropskem dvoranske prvenstvu leta 2013 v Goteborgu je bila zlata, marca letos v Glasgowu pa srebrna. Bronasti medalji je osvojila na dvoranskem svetovnem prvenstvu leta 2012 v Istanbulu ter na EP na prostem lani v Berlinu. Tretje mesto je presenetljivo zasedla Kitajka Xu Huiqin, azijska podprvakinja.

Že debelo desetletje ena najboljših slovenskih atletinj

"Približujem se najboljšim, svetovni špici. Zelo sem zadovoljna." "Približujem se najboljšim, svetovni špici. Zelo sem zadovoljna." Foto: Vid Ponikvar Tina Šutej je že več kot desetletje ena izmed najboljših slovenskih atletinj. Bila je edina slovenska atletska finalistka olimpijskih iger leta 2016 v Riu de Janeiru (11.) in je nekdanja mladinska svetovna podprvakinja (Peking 2006).

V Glasgowu je bila 2. marca letos na dvoranskem EP z 4,50 m v kvalifikacijah deseta in je za dve mesti zgrešila finale. Avgusta je na EP na prostem v Berlinu v kvalifikacijah preskočila 4,20 metra in se ni uvrstila v četrtkov finale; delila je skupno 25. izid. Lanska sezona zaradi poškodbe ni potekla po načrtih je je tudi izpustila zimsko sezono.

Njenega trenerja Slavca Černeta, ki se je upokojil, je leta 2017 nasledil celjski strokovnjak Kranjc. Šutejeva se je zato tudi začasno preselila v knežje mesto. Na prvem velikem tekmovanju pod novim strokovnim vodstvom je 5. marca 2017 Šutejeva na evropskem dvoranskem prvenstvu v Beogradu v finalu skoka s palico preskočila 4,40 metra in delila osmo mesto.

Leta 2016 je bila že finalistka EP v Amsterdamu, na OI v Londonu leta 2012 pa je osvojila 19. mesto. Na velikih članskih tekmovanjih je nekajkrat osvojila deseto mesto, tudi na dvoranskem svetovnem prvenstvu 2014 na Poljskem, z desetim izidom je leta 2015 izpadla v kvalifikacijah na dvoranskem EP v Pragi.

Černjulova delila drugo mesto v Belgiji

Maruša Černjul (Kladivar Celje) je na atletskem mitingu v belgijskem mestu Liege v skoku v višino delila drugo mesto, preskočila pa je 1,81 m. Zmagala je Levern Spencer iz Svete Lucije z 1,86 m.

Skupaj s Černjulovo sta bili drugi Uzbekistanka Svetlana Radživil ter druga tekmovalka iz Svete Lucije Jeanelle Scheper. Černjulova je precej zaostala za normo (1,94 m) za svetovno prvenstvo v Dohi.

"Spet slab nastop. Ne vem, kaj bi povedala, muči me zalet. Sem zelo razočarana, ker sem pripravljena za višje skoke, vendar se mi kar nizajo slabe tekme," je bila kratka Černjulova, udeleženka velikih tekem v zadnjih letih.

Preberite še:

Martina Ratej Sportal Poleg Janežiča na diamanti ligi v Londonu tudi Ratejeva Kristjan Čeh Sportal Nasmejani štajerski hrust, ki bi si ga za zeta želela vsaka mama Maja Mihalinec Sportal Maja Mihalinec zaostala le za dvakratno olimpijsko zmagovalko Tina Šutej Sportal Tina Šutej izenačila državni rekord

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin