Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 9. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

14

Natisni članek

Ach Janez Kocijančič Zoran Janković Sava Re Marjan Pišljar Zvonko Ivanušič portret

Sobota, 3. 9. 2016, 4.01

6 let, 6 mesecev

Marjan Pišljar, portret

Zgodba o Trumpu iz Rovt: od mark s Kosova do milijonov iz državnih podjetij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

14

Marjan Pišljar | Foto STA

Foto: STA

Kdo je Marjan Pišljar, osrednji lik sporne preprodaje poslovne zgradbe ACH, ki mu je v nekaj mesecih prinesla 1,5 milijona evrov dobička, s položaja pa odnesla predsednika uprave Save Re Zvonka Ivanušiča?

V hribih nad Logatcem, ob robu nekdanje furmanske poti do Idrije in rapalske meje z Italijo, ležijo Rovtarske Žibrše. Idilično naselje z dvesto prebivalci ima cerkev, podružnično osnovno šolo, turistično društvo in enega najbogatejših Slovencev, obdanega z avro skrivnostnosti.

O poslovni poti Marjana Pišljarja (letnik 1961), še posebej o njegovih povezavah na domači politično-gospodarski sceni, v javnosti ni veliko znanega.

Domačija Marjana Pišljarja v Rovtarskih Žibršah. Vas ima dvesto prebivalcev. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Domačija Marjana Pišljarja v Rovtarskih Žibršah. Vas ima dvesto prebivalcev. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Od mark s Kosova do trgovanja z lesom

Tranzicijo je dočakal v svojih dvajsetih in v njej takoj zaznal priložnost. Najprej v devizah, s katerimi se je v zadnjih letih Jugoslavije dalo lepo služiti. "Okoli 25 let je bil star, ko se je začel ukvarjati z menjalništvom," se spominjajo domačini iz Rovt.

Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja se je tako s svojim golfom vsaj enkrat na teden odpravil na Kosovo. Tam je kupil nemške marke, ki jih je nato preprodajal v Sloveniji. Že leta 1990 je skupaj s soprogo na naslovu družinske kmetije ustanovil podjetje Les. Trgovanje z največjim naravnim bogastvom Slovenije mu je prineslo prvi večji kapital.

Mnogo pozneje, leta 2007, je revija Manager vrednost podjetja Les ocenila na dobrih osem milijonov evrov. Pišljarja je v času največjih borznih balonov uvrstila na 75. mesto lestvice najbogatejših Slovencev. Danes bi bil zagotovo uvrščen višje.


Marjan Pišljar zaslužil 1,5 milijona pri Savi Re, zdaj bi kupil Vinakoper


Pogled na domačijo Marjana Pišljarja:

"Pri njem ni nič brezplačno"

Njegov poslovni model, če mu lahko tako rečemo, je imel že v devetdesetih letih tri stebre: les, nepremičnine in denar. Pišljar ga je že v prvih letih nove države posojal – najraje po obrestih, ki po običajnih kriterijev veljajo za oderuške, in strankam, ki bi ob obisku banke naletele na zaprta vrata.

Celo v domačem okolju ni delal izjem. "Pri njem nič ni brezplačno. V vsaki stvari vidi možnost zaslužka. Pred leti je znanki posodil približno dvajset tisoč evrov, mesečna obrestna mera je bila desetodstotna," nam pove domačin.

Tudi Jure Janković je sodeloval s Pišljarjem. Ob vrnitvi dolga mu je moral dodati milijon evrov obresti. | Foto: Tudi Jure Janković je sodeloval s Pišljarjem. Ob vrnitvi dolga mu je moral dodati milijon evrov obresti.


Ko je kupoval delnice državnega podjetja, je izgubil. Zdaj si je z državo to povrnil. 


Denar posojal Sadarju in mlajšemu Jankoviću

Danes pokojnemu Davorinu Sadarju je Pišljar še leta 1996, le nekaj mesecev pred dokončnim propadom Dadasa, posodil 62.000 evrov. Denar si je pozneje čudežno povrnil s prodajo Dadasovih delnic. Petnajst let pozneje je bila njegova izterjava dolga od Jureta Jankovića, ki je ob dveh milijonih evrov glavnice dobil še milijon evrov obresti, najbolj gledan slovenski "reality show". Pišljar je spet večino denarja dobil nazaj.

Kdo je Jankovićev dolg v resnici poravnal, še danes ni jasno. Zgodba je še enkrat več potrdila Pišljarjev sloves trdega in brezkompromisnega igralca v poslih. "Ko si z Marjanom enkrat sežeš v roke, poti nazaj več ni. Je pravi hribovec," smo izvedeli od domačinov v Rovtah.

Mestna občina Ljubljana, ki jo vodi Zoran Janković, je v prostorskem načrtu dovolila gradnjo na območju Litostroja. Lastnik zemljišča je bil prav Pišljar. | Foto: Ana Kovač Mestna občina Ljubljana, ki jo vodi Zoran Janković, je v prostorskem načrtu dovolila gradnjo na območju Litostroja. Lastnik zemljišča je bil prav Pišljar. Foto: Ana Kovač

Pišljar in Janković - naveza, stara skoraj dve desetletji

Še bolj je rubež razgalil globino Pišljarjeve povezanosti z družino Janković.

Z Electo je sodeloval pri gradnji vrstnih hiš na Vrhniki. Po zatrjevanju ljubljanskega mestnega svetnika sta Pišljar in Zoran Janković na veliko poslovno sodelovala še v času, ko je aktualni ljubljanski župan še na čelu Mercatorja. Le nekaj mesecev po tem, ko je bil Janković leta 2006 prvič izvoljen za župana, je Mestna občina Ljubljana s prostorskim načrtom na 5.600 kvadratnih metrov velikem zemljišču na območju Litostroja dovolila gradnjo treh blokov z 200 stanovanji.

To zemljišče je Pišljar pred tem iz stečajne mase kupil za 30.000 evrov. Kmalu zatem ga je prodal Gradbenemu podjetju Grosuplje (GPG). Izklicna cena, ki jo je stečajni upravitelj GPG postavil več let pozneje, je znašala 3,84 milijona evrov, kar pomeni, da je Pišljar z njeno prodajo zaslužil milijone. "Ko gre za nepremičnine, je genij. Dovolj je, da vidi zgradbo in v mislih že naredi izračun, komu in za koliko jo bo prodal," ga opisuje dolgoletni poslovni partner.

Zaradi posla z Pišljarjem je stolček na čelu pozavarovalnice Sava Re izgubil Zvonko Ivanušič. | Foto: STA , Zaradi posla z Pišljarjem je stolček na čelu pozavarovalnice Sava Re izgubil Zvonko Ivanušič. Foto: STA ,

Eden od glavnih igralcev v zgodbi o Savi Re

Seveda pomaga tudi, da Pišljar očitno zelo dobro pozna "specifike" slovenskega poslovnega okolja. V istem obdobju je namreč Pišljarjevo podjetje Les občini doniralo 10.000 evrov za obnovo gradu. "Pobudnik donacije je bil Janković. Z njim sem se sestal le enkrat," je pozneje mrtvo hladno v državnem zboru zatrjeval Pišljar.

A stiki so morali biti precej intenzivnejši. Le kako si drugače razlagati, da je bil skoraj desetletje pozneje eden najaktivnejših branilcev Zvonka Ivanušiča, ki se je z vrha Save Re moral posloviti, ker je z nakupom poslovne stavbe ACH Pišljarju samo v nekaj mesecih omogočil 1,5-milijonski zaslužek, prav Zoran Janković?

Nasploh Pišljar v zgodbi o Savi Re še zdaleč ni (bil) stranski igralec. Ne gre le za to, da si je s preprodajo zgradbe deloma pokril izgubo, ki jo je pridelal z nakupom novih delnic Save Re, ki jih je leta 2008 med domačimi premožneži najbolj oglaševal Ivanušič.

Hrvaški Adris Grupi pri prevzemu Save Re med drugimi pomaga tudi dolgoletni prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič. | Foto: Vid Ponikvar Hrvaški Adris Grupi pri prevzemu Save Re med drugimi pomaga tudi dolgoletni prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič. Foto: Vid Ponikvar

Povezave do "stare" levice

V Savi Re že nekaj časa prevzemnih ambicij ne skriva Adris Grupa, ključna in v javnosti povsem prezrta konstanta enačbe dogajanj okrog Save Re. Hrvaški skupini vrata v Sloveniji pomagajo odpirati ljudje iz miljeja "stare" levice. Najbolj Janez Kocijančič in Zoran Janković, ki ju je Ivanušičev padec tudi najbolj vznejevoljil. Zadnjo skupščino Save Re je vodil odvetnik Bojan Pečenko, dolgoletni Pišljarjev odvetnik in nekoč zaupnik Franca Križaniča, nekdanjega ministra za finance iz vrst SD.

In ključno: Pišljar je prek enega od svojih podjetij še vedno lastnik enega odstotka delnic Save Re, ki ji bo rade volje prodal. Morda že kmalu.

Slamnate osebe za obvladovanje podjetij

Zanimivo je, da so Pišljarjeve poslovne aktivnosti na Hrvaškem v pomembni meri vezane na Rovinj, kjer je sedež Adris Grupe. Tam je vrsto let domovalo eno od njegovih podjetij, ki se je pred kratkim preselilo v poštni nabiralnik na območju Knina. Tudi v nadzornem svetu Pišljarjevega nepremičninskega podjetja Metalka Commerce sedi človek iz Rovinja - Daniel Pauletić, ki mu na Hrvaškem sodijo zaradi domnevne nezakonite posesti orožja.

Gre verjetno še za eno v vrsti slamnatih oseb in "parkirišč", prek katere Pišljar skupaj s člani svoje družine obvladuje vse niti v svoji mreži podjetij.

"Zrasel je na kmetiji, tako kot njegov oče je tudi Marjan izredno delavna oseba," dodaja eden izmed sogovornikov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Zrasel je na kmetiji, tako kot njegov oče je tudi Marjan izredno delavna oseba," dodaja eden izmed sogovornikov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zemljišča, betonarne, kamnolomi in - zelenjava

V zadnjih letih je vsem njegovim poslom in načrtom težko slediti. Na veliko gradi in prodaja, kupuje nepremičnine in delnice. Njegova Metalka Commerce, ki jo je v času prve vlade Janeza Janše pred nosom Franca Gajška in Bojana Petana kupil od državne družbe DSU, ima v lasti skladišča v Šentvidu in 15 hektarjev veliko območje propadlega Novolesa.

Pišljar je bil kratek čas pomembni solastnik Gozdnega gospodarstva Bled in Rimskih term, ki jih je verjetno kupoval za nekoga tretjega. Zanimalo so ga betonarne, kamnolomi, gradbena podjetja, premoženje iz stečaja SCT, celo pridelava zelenjave  … Zdaj je oko vrgel še na Adriafin, večinskega lastnika Vinakoper, ki ima v lasti več privlačnih zemljišč na Obali.

Že od leta 2010 pod lupo Fursa

"Najraje v neko naložbo vstopi z nogo med vrata, večinskemu lastniku ali drugemu kupcu prekriža načrte, potem pa svoj izstop dobro unovči," nam je dejal neimenovani slovenski poslovnež.

Koliko je "težek" Pišljarjev imperij, je že leta 2010 ugotavljal tudi Furs, ki je lani na njegovem premoženju vpisal začasno prepoved prodaje in obremenitve. Še manj jasne so podrobnosti njegovih poslov na območju nekdanje Jugoslavije, kjer je v zadnjih letih trčil tudi v nekatera imena iz domnevnega podzemlja (o nekaterih poslih pišemo v okvirju).

Denar ga ni spremenil, pravijo domačini

Domačini ga še vedno skoraj vsako nedeljo videvajo v lokalni cerkvi, v drugih društvih ni dejaven. "Zrasel je na kmetiji, tako kot njegov oče je tudi Marjan izredno delavna oseba," dodaja eden izmed sogovornikov. Družina se ukvarja z ekološkim kmetovanjem, imajo pa tudi dva ducata glav živine. "Izključno bike," pripomni sogovornik.

O svojem sovaščanu pravijo, da ima neverjeten nos za posel. Eden izmed njih ga celo primerja z ameriškim poslovnežem in predsedniškim kandidatom republikancev Donaldom Trumpom. Ob 1,5-milijonskem zaslužku pri Savi Re se domačini samo nasmehnejo.

Denar ga, kot pravijo, ni spremenil. In še vedno ga bo posojal po visokih obrestih.

Eden od domačinov Pišljarja primerja z ameriškim kandidatom za predsednika Donaldom Trumpom. | Foto: Reuters Eden od domačinov Pišljarja primerja z ameriškim kandidatom za predsednika Donaldom Trumpom. Foto: Reuters

Pišljarjevi posli na Balkanu: kupil podjetje nekdanjega partnerja Severine

​Od hercegovskega poslovneža Milana Lučića, v Sloveniji najbolj znanega kot spremljevalca hrvaške pevke Severine, je prevzel nepremičninsko podjetje Simplum z zemljiščem v Zagrebu, ki ga je z osmimi milijoni evrov financirala Nova KBM. Lučić se je pozneje znašel v preiskavi avstrijskih oblasti v zadevi Hypo.

V Sarajevu je izgubil okrog 700.000 evrov v nepremičninskem projektu, pri katerem je sodeloval Esed Radeljaš, poznejši minister za gospodarstvo kantonalne vlade. Pišljarja je kot partner nasledil Alija Delimustafić, nekdanji notranji minister v vladi BiH, ki je bil leta 2014 aretiran zaradi domnevnih povezav z organiziranim kriminalom.
Ne spreglejte