Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
17.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Ach Slaven Vuković Zvonko Ivanušič Marjan Pišljar

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 17.41

6 let, 6 mesecev

Ko je kupoval delnice državnega podjetja, je izgubil. Zdaj si je z državo to povrnil.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Marjan Pišljar | Foto STA

Foto: STA

Uprava Pozavarovalnice Sava bo morala nadzornikom v sredo pojasniti, zakaj poslovne stavbe na Baragovi 5 ni kupila neposredno od ACH, ampak od podjetnika Marjana Pišljarja. Ta je na račun pozavarovalnice v nekaj mesecih ustvaril 1,5 milijona evrov zaslužka.

Zgodba sega v začetek lanskega leta, ko je finančni holding ACH v okviru finančne sanacije objavil javni poziv za zbiranje ponudb za prodajo nepremičnine na Baragovi 5, v kateri je bil nekoč sedež ACH. Kupec je bilo podjetje Metalka Commerce. To je povezano s podjetnikom Marjanom Pišljarjem, ki je imel do začetka lanskega leta v njem aktivno vlogo, nato pa se je umaknil iz lastništva in upravljanja.  Vajeti je prepustil svojemu dolgoletnemu najtesnejšemu poslovnemu partnerju Slavenu Vukoviću.

 

Od 3,5 do pet milijonov evrov v nekaj mesecih

 

Toda že lani jeseni so se pojavile informacije, da Metalka Commerce na trgu nepremičnino že prodaja.  Kupca ji je uspelo najti.  Pred kratkim je podpisala pogodbo o prodaji s Pozavarovalnico Sava, ki jo vodi Zvonko Ivanušič. Njena največja lastnica je s tretjinskim deležem država.

 

Glede na to, da je bila Metalka Commerce lastnica objekta le nekaj mesecev, je ključen podatek, koliko znaša razlika v ceni oziroma koliko sta pri tem poslu v kratkem času zaslužila Pišljar in Vuković. Uradno podatkov ni mogoče pridobiti. Po neuradnih informacijah  naj bi Metalka Commerce za nepremičnino odštela okoli 3,5 milijona evrov in zanjo od Pozavarovalnice Sava iztržila okoli pet milijonov evrov. Metalka Commerce je torej v kratkem času s preprodajo zaslužila 1,5 milijona evrov.

 

V pozavarovalnici skopi s pojasnili

 

Vprašanj, ki se ob tem odpirajo, je več. Zakaj pozavarovalnica objekta ni kupila neposredno od ACH, s čimer bi prihranila poldrugi milijon? Je Pišljarju in Vukoviću z nakupom naredila uslugo, ker na trgu v pol leta nista uspela najti drugega kupca? Ali je bil posel, ki je podjetnikoma omogočil zaslužek, morda dogovorjen že od vsega začetka?

 

V Pozavarovalnici Sava so bili že prejšnji teden s pojasnili zelo skopi, češ da zaradi podpisanih zavez o varovanju zaupnosti posla bolj podrobno v tem trenutku ne morejo komentirati. Potrditi niso želeli niti informacij, da je bila vmesni lastnik nepremičnine Metalka Commerce. 

 

Na vprašanje, zakaj nepremičnine niso kupili neposredno od prvotnega lastnika, v pozavarovalnici niso konkretno odgovorili. Pojasnili so le, da so zaradi rasti in razvoja poslovanja ter posledično prostorske stiske na obstoječi lokaciji na področju Ljubljane zadnjih nekaj mesecev iskali ustrezno rešitev. V pozavarovalnici nepremičnine namreč niso kupili kot naložbe, ampak se nameravajo vanjo preseliti iz zdajšnjih prostorov ob Dunajski cesti.

V Pozavarovalnici Sava niso bili zgovorni, zakaj so kupili poslopje na Baragovi 5. | Foto: STA , V Pozavarovalnici Sava niso bili zgovorni, zakaj so kupili poslopje na Baragovi 5. Foto: STA ,

Naglica, plombe in zahteve
 

"Našli smo primerno nepremičnino in s strani pooblaščenega cenilca pridobili oceno vrednosti nepremičnine. Neposredno s prodajalcem oziroma nosilcem lastniške pravice smo po opravljeni cenitvi in temeljitem pregledu stavbe dogovorili končno ceno in pogoje ter podpisali pogodbo," so povedali.

 

Koliko bodo odšteli za novo poslovno stavbo, niso razkrili, prav tako ne, koliko je znašala razlika v ceni. Poudarili so le, da s pogodbo med prodajalcem in predhodnim lastnikom niso seznanjeni.

 

Toda očitno je uprava Pozavarovalnice Sava posel na vsak način želela izpeljati. Po naših podatkih je imelo več članov nadzornega sveta, potem ko so bili obveščeni o poslu, o njem nemalo pomislekov – predvsem zaradi kupovanja prek posrednika.

 

A le dan pred tem je Metalka Commerce pri sodišču zahtevala, naj ji omogoči vpis lastništva nepremičnine. To pred tem ni bilo mogoče zaradi plombe. "Če plomba ne bo hitro izbrisana in si bo kupec premislil glede nakupa nepremičnine, bo pri družbi Metalka Commerce nastala velika škoda," so sodišču sporočili iz Metalke Commerce.

Pozavarovalnica Sava, ki jo vodi Zvonko Ivanušič (na sliki) je iskala nove prostore, v katere bi se lahko preselila. | Foto: Pozavarovalnica Sava, ki jo vodi Zvonko Ivanušič (na sliki) je iskala nove prostore, v katere bi se lahko preselila.

Tesna povezanost Metalke Commerce in Save Re

 

Naši viri sicer trdijo, da je pogodba za pozavarovalnico zavezujoča in da od nje ne more zlahka odstopiti. Tudi iz pojasnil Pozavarovalnice Sava je mogoče razbrati, da do konca posla še ni prišlo. Povedali so namreč, da je bila pogodba sklenjena z odložnimi pogoji, ki še niso izpolnjeni in so še znotraj odprtega roka.

 

Poznavalci razmer ob tem poslu opozarjajo na tesno povezanost Metalke Commerce in Pozavarovalnice Sava v preteklosti. Pišljar je bil do konca leta 2014 pomemben delničar pozavarovalnice. Njegov paket delnic je bil prvotno v lasti Hypo banke. Zadnja je bila v prvi javni prodaji delnic (IPO) leta 2008 ena izmed največjih kupcev delnic Save Re, nato pa jih je hitro prodala Pišljarju. V naslednjih letih je Pišljar svoj paket delnic večkrat zamenjal s Slavenom Vukovičem, s katerim tesno sodeluje pri večini svojih poslov. Ves ta čas pa so se pojavljala ugibanja, ali sta res v celoti lastnika teh delnic oziroma ali sta vsaj del teh hranila za skrite vlagatelje.

 

Na  prodajo delnic sta se začela pripravljati oktobra 2014. Takrat je Pišljar dva odstotka delnic prodal Vukoviću, ta pa jih je kmalu prodal Pozavarovalnici Sava, ki je takrat začela odkupovati lastne delnice. Pri tem so se pojavila ugibanja, ali sta bila pri prodaji delnic v navezavi z vodstvom pozavarovalnice, kar naj bi jima omogočilo doseči maksimalni izkupiček od prodaje.

 

Obliž na Pišljarjeve izgube v delniških poslih s Savo Re

 

Teh ugibanj nikoli ni bilo mogoče preveriti. Na vprašanje, koliko delnic, kdaj in po kakšni ceni so odkupili od Pišljarja in Vukovića, nam v Pozavarovalnici Sava niso odgovorili, zato tudi ni mogoče primerjati takratne borzne cene s ceno, po kateri sta omenjena prodala delnice. V pozavarovalnici so poudarili le, da zagotavljajo javno in pregledno trgovanje z lastnimi delnicami. Pri tem upoštevajo enakovredno obravnavo vseh delničarjev, zaščito njihovih interesov in preprečevanje tveganja zlorabe trga.

 

V letu 2015 in 2016 so delnice kupovali samo na borzi, zato jim tudi  do vpisa sprememb v delniško knjigo ni znano, kdo je prodajalec delnic, so še pojasnili v Savi Re. Mimo borze so delnice kupili le enkrat in to v letu 2014, ko sta jih prodajala Pišljar in Vuković, po neuradnih informacijah po ceni 15 evrov za delnico. To je 12 evrov manj od cene, po katerih sta jih prek Hypa kupovala med prvo javno prodajo delnic.

 

V vsakem primeru bo Pišljar z dobičkom, ki ga je prejel s preprodajo nepremičnine na račun Pozavarovalnice Sava, precej lažje prebolel izgubo, ki jo je utrpel v poslih z delnicami iste družbe. Pišljar, s katerim smo že pred dvema tednoma skušali priti v stik prek odvetnika in sina Erika Pišljarja, za pojasnila ni bil dosegljiv.

Marjan Pišljar je bil v javnosti poznan po tem, da je Juretu Jankoviću (na sliki) posodil denar. | Foto: Marjan Pišljar je bil v javnosti poznan po tem, da je Juretu Jankoviću (na sliki) posodil denar.

Kdo je Marjan Pišljar

Marjan Pišljar je javnosti najbolj znan kot poslovnež, ki je posodil denar Juretu Jankoviću. Ker mu sin ljubljanskega župana ni pravočasno vrnil treh milijonov evrov, mu je zablokiral polovico podjetja Electa Holding. V hiši v Grosuplju je novembra 2012 pred televizijskimi kamerami potekal rubež premičnih predmetov, s katerimi si je Pišljar deloma poplačal dolg. Maja 2013 pa je Pišljar dobil kar ključe te stanovanjske hiše. S tem se je delno poplačal dolg, preostanek – šlo naj bi za okoli dva milijona evrov –  pa naj bi družina Janković Pišljarju vrnila poleti 2013.

Čeprav ga uvrščajo med najbogatejše Slovence, se Pišljar izogiba medijski pozornosti. Doma je v bližini Logatca, prvi poslovni uspeh pa je doživel z družinskim podjetjem Les, ki ga je pozneje prodal, na koncu pa je pristalo v stečaju. Kot je razbrati iz časopisne dokumentacije, se Pišljar že dolga leta ukvarja s posojanjem denarja, po namigih nekaterih po oderuških obrestih. O njegovi spretnosti priča tudi podatek, da je pred dvajsetimi leti kot eden redkih uspel dobiti denar celo iz Dadasa, potem ko je Danilu Sadarju posodil denar.

Leta 2007 je od državne DSU za 4 milijone evrov odkupil 76-odstotni delež podjetja Metalka Commerce. Nekaj mesecev po nakupu je večinski delež podjetja  preprodal hrvaškemu državljanu Slavenu Vukoviću, s katerim sta že pred tem poslovno sodelovala. Metalka Trgovina Franca Gajška je prek sodišč želela dokazati, da je DSU v tem primeru ravnal nezakonito, vendar ni uspela. Leta 2010 sta Pišljar in Vuković kupila še Metalko Trgovino. Leta 2012 sta med drugim sodelovala pri verižnih poslih, s katerimi se je Dragan Marjanovič  financiral nakup kamniške Ete. Leto dni pozneje je Metalka Commerce vstopila tudi v lastništvo Rimskih term. Bila je pripravljena sodelovati pri dokapitalizaciji, vendar so bili pogoji, ki sta jih postavila Pišljar in Vuković, za vlado nesprejemljivi.

Pišljarjevo sodelovanje z Zoranom Jankovićem in njegovim sinom je še vedno zavito v tančico skrivnosti. Znano je recimo, da je Pišljar odkupil zemljišče iz stečaja Litostroja in zanj odštel drobiž. Ko so mestni svetniki leta 2007, ko je občino že vodil Zoran  Janković, za to zemljišče spremenili namembnost, se je njegova vrednost čez noč dvignila na nekaj milijonov evrov. Na drugi strani je podjetje Les, ko je bilo še v Pišljarjevi lasti, istega leta ljubljanski občini doniralo sto tisoč evrov za obnovo ljubljanskega gradu.

Ne spreglejte