Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 10. 2022,
8.01

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

3

Natisni članek

podjetje podjetnik globa Inšpektorat za delo inšpekcija delavci

Sreda, 5. 10. 2022, 8.01

1 leto, 6 mesecev

Za toliko milijonov evrov glob je izrekel inšpektorat za delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

3

delavci kriza | Inšpektorji so največ kršitev našteli v dejavnosti gradbeništva, sledili sta predelovalna dejavnost in dejavnost gostinstva. | Foto Reuters

Inšpektorji so največ kršitev našteli v dejavnosti gradbeništva, sledili sta predelovalna dejavnost in dejavnost gostinstva.

Foto: Reuters

Inšpektorat za delo je lani opravil 38.624 inšpekcijskih pregledov, leta 2020 denimo 14.118. Na področju delovnih razmerij je izvedel 23.639 pregledov, na področju varnosti in zdravja pri delu 4.549 in na področju socialnih zadev 436. Ob tem je izrekel za 3,5 milijona evrov glob, kar je 600 tisoč evrov manj kot v predhodnem letu.

Inšpektorji so v minulem letu prejeli 6.797 prijav, leta 2020 7.215. "Prijave so v veliki meri odražale epidemiološke razmere − tako z vidika zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu, kar je bil ob spoprijemanju z epidemijo covid-19 za delodajalce dodaten izziv kot z vidika delovnih razmerij," so zapisali na inšpektoratu.

Boris Šuštar
Novice Pri Šuštarjevih izkoriščanje delavcev in stalni videonadzor za mizerno plačilo #video

Kot so spomnili, so zaradi širjenja koronavirusne bolezni dobili dodatne pristojnosti, in sicer za nadzor glede zakona o nalezljivih boleznih in odlokov, ki jih je vlada sprejemala za zajezitev in obvladovanje bolezni, pomemben del pristojnosti za nadzor so dobili tudi na račun posebnih protikoronskih zakonov. "Ob nespremenjenem številu inšpektorjev in ob dodatnih pristojnostih je moral inšpektorat v letu 2021 pomembno prilagoditi svoje delo," so poudarili.

Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec
Novice Izkoriščanje delavcev: odstopil glavni inšpektor, s prstom kaže na Luko Mesca

Konec lanskega leta je bilo v poslovni register vpisanih 228.795 poslovnih subjektov, so spomnili. "Število poslovnih subjektov se vsako leto povečuje, število zaposlenih inšpektorjev pa kljub kadrovskim okrepitvam v zadnjih letih temu ne sledi v zadostni meri," so ponovili vztrajno zagato. Konec lanskega leta je bilo skupno zaposlenih 121 uslužbencev, od tega poleg glavnega inšpektorja še 92 inšpektorjev.

Največ kršitev v gradbeništvu, predelovalni dejavnosti in gostinstvu

Lani so ugotovili 18.343 različnih kršitev, izdali so 9.736 upravnih in prekrškovnih ukrepov ter podali 36 naznanil sumov storitve kaznivega dejanja oziroma kazenskih ovadb, je razvidno iz letnega poročila inšpektorata za delo, pod katerim se je podpisal zdaj že nekdanji glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić.

Podjetje Marinblu
Novice Nove umazane podrobnosti iz podjetja Marinblu #video

Levji delež kršitev, 9.886, so zaznali na področju delovnih razmerij. Najpogosteje je šlo za kršitve na področju plačila za delo in drugih prejemkov iz delovnega razmerja (6.012). Sledile so kršitve v zvezi z zaposlovanjem v širšem smislu (711) ter nepravilnosti v zvezi z evidencami na področju dela in socialne varnosti (632). Ugotovili so tudi 337 kršitev zvezi z delovnim časom ter zagotavljanjem odmorov in počitkov ter 350 kršitev v zvezi s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi.

Največ kršitev so našteli v dejavnosti gradbeništva, sledili sta predelovalna dejavnost in dejavnost gostinstva.

Na področju varnosti in zdravja pri delu so inšpektorji ugotovili 8.384 kršitev, največ v zvezi z ocenjevanjem tveganj in izdelavo izjave o varnosti z oceno tveganja (2.702 kršitev), sledile so kršitve glede urejenosti in varnosti delovnih mest na prostem (1.332 kršitev), glede zagotavljanja zdravstvenega varstva delavcev (1.007 kršitev), glede ustreznosti delovne opreme (638), glede zagotavljanja osebne varovalne opreme (594 kršitev) ter glede usposabljanja delavcev za varno opravljanje dela (559 kršitev).

Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec
Novice Mesec s predlogom obvezne božičnice razjezil gospodarstvenike

Na področju socialnih zadev pa se je največ inšpekcijskih nadzorov, 62 odstotkov, pričakovano nanašalo na ravnanja centrov za socialno delo, in sicer na urejanje razmerij med starši in otroki po razpadu družinske skupnosti (34 odstotkov), na izvajanje socialnovarstvenih storitev (18 odstotkov), na zaščito ogroženih otrok ter rejništvo (17 odstotkov), na obravnavo nasilja v družini (15 odstotkov), na izvajanje nalog, povezanih z uveljavljanjem pravic iz javnih sredstev (14 odstotkov), ter na naloge, povezane s postavitvijo skrbnika in izvajanjem skrbniških nalog (devet odstotkov).

V lanskem letu je inšpektorat izvedel sedem usmerjenih akcij nadzora oziroma poostrenih celoletnih usmerjenih nadzorov.

Poročilo inšpektorata bo v petek obravnaval odbor DZ za delo.

Ne spreglejte