SiolNET. Novice Slovenija
2,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mesec s predlogom obvezne božičnice razjezil gospodarstvenike

2,92

termometer

Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec | Minister za delo je na torkovem dogodku delodajalcem dejal še, da bodo kljub morebitnemu nestrinjanju v njem vedno imeli sogovornika. | Foto: Ana Kovač
Minister za delo je na torkovem dogodku delodajalcem dejal še, da bodo kljub morebitnemu nestrinjanju v njem vedno imeli sogovornika. Foto: Ana Kovač

Ministrstvo za delo načrtuje spremembe delovne zakonodaje, med drugim obvezno božičnico, je na torkovem posvetu Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije povedal minister Luka Mesec. S predlogom je v gospodarstvu sprožil presenečenje in kritike. Med drugim mu ostro nasprotujejo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, kjer poudarjajo, da se obrtniki in podjetniki "v teh časih borijo za obstoj podjetij in za ohranitev delovnih mest".

"Mi smo z našega ministrstva predlagali, da se uvede obvezna božičnica, se pravi, to je dodaten regres. Če bo to sprejeto, bo zaposlenim to zimo izplačan regres v znesku minimalne plače," je po poročanju Radia Slovenija na posvetu v Ljubljani dejal minister.

Evidentiranje delovnega časa ne bi bilo obvezno za vse

Potem ko je posebej male delodajalce razburil osnutek sprememb zakonodaje s področja vodenja evidenc delovnega časa, ki so sicer predmet usklajevanj socialnih partnerjev v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je Mesec v torek pojasnil, da evidentiranje delovnega časa ne bi bilo obvezno za vse, temveč za tri skupine – za kršitelje, za tista podjetja, kjer je to zahteva delodajalcev ali delavskega kolektiva, in za tiste, ki jim to naloži delovni inšpektorat "za leto ali dve po ugotovljenih nepravilnostih".

Poleg tega, tako pravi minister, pripravljajo tudi zakonodajo za vključevanje delavcev v lastništvo podjetja. "Naj vas hitro pomirim, nič ne nameravamo delati prisilno. Vse to bo temeljilo na spodbudah in dobrih praksah iz tujine," je povedal.

Spremembe pri vodenju inšpektorata za delo

Pričakovati je še spremembe pri vodenju inšpektorata za delo – v načrtu je razširjeno, tričlansko vodstvo. Podrobnosti Mesec ni predstavil, izpostavil je le, da "bistvo ne bo več v širokih pregledih in navajanju statistik, temveč v targetiranju najbolj problematičnih podjetij". Avgusta je sicer po razkritju novih primerov izkoriščanja delavcev odstopil glavni inšpektor Jadranko Grlić, novega inšpektorja pa vlada še ni imenovala.

Viroza, bolezen, vročina Posel danes GZS proti možnosti tridnevne bolniške brez potrdila zdravnika

Minister za delo je na torkovem dogodku delodajalcem dejal še, da bodo kljub morebitnemu nestrinjanju v njem vedno imeli sogovornika. O morebitnih ukrepih za zimo, kot sta čakanje na delo ali skrajšani delovni čas, pa je dejal, da je, kar zadeva vlado, vse na mizi. "Pogovarjamo se lahko o vsem, za zdaj pa skrbimo predvsem za to, da draginja ljudi ne bi potiskala v revščino," je navedel.

Gospodarstveniki skočili v zrak

Predlog Mesca v zvezi z obvezno božičnico je v gospodarstvu sprožil presenečenje in kritike. Med drugim mu ostro nasprotujejo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer poudarjajo, da se obrtniki in podjetniki "v teh časih borijo za obstoj podjetij in za ohranitev delovnih mest".

"Glede na izjemno težko situacijo zaradi energetske krize v OZS ostro nasprotujemo predlogu za uvedbo obvezne božičnice. Obrtniki in podjetniki se namreč v teh časih borijo za obstoj podjetij in za ohranitev delovnih mest. Obvezne božičnice pa predstavljajo dodatno obremenitev, ki si je v tem trenutku številni ne morejo privoščiti," se je na predlog odzval predsednik OZS Blaž Cvar.

Kot je dejal, v zbornici zagovarjajo dostojne plače, a menijo, da bi moralo biti izplačilo božičnice prostovoljno, ne obvezno. "Prepričani smo, da bodo tisti delodajalci, ki si to lahko privoščijo, svoje delavce zagotovo nagradili in jim izplačali tudi božičnico," je Cvar zapisal v sporočilu za javnost.

Matjaž Han, Robert Golob in Tibor Šimonka Posel danes Golob: Za pomoč gospodarstvu ob energetski draginji vsaj 1,5 milijarde evrov

Nad predlagano uvedbo obvezne božičnice so presenečeni tudi predstavniki živilskih podjetij. Po besedah predsednika uprave podjetja Mlinotest Danila Kobala je ta zahteva v danem trenutku nepotrebna. Kot je dejal pred današnjo sejo upravnega odbora Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, v njihovem podjetju božičnico sicer redno izplačujejo. Če bo predlog ministra Mesca sprejet, bodo morali znesek popraviti.

Predsednik uprave podjetja Pivka perutninarstvo Janez Rebec pa verjame, da vsak takšen predlog poveča apetite po določenih ugodnostih, za katere "ni pravi trenutek, da se pogovarjamo o njih". Živilska industrija bo namreč imela težave z zagotavljanjem likvidnosti podjetij. "Vsekakor mislim, da vsak po svojih najboljših močeh že danes razdeli, kar lahko. Sicer pa v naši industriji pretiranih dobičkov ni, donosi so precej skromni, saj je dodana vrednost precej nizka, in sicer 40.000 evrov," je poudaril in se pri sprejemanju takšnih predlogov zavzel za socialni dialog.

Po besedah direktorja Celjskih Mesnin Izidorja Krivca gre pri predlogu o obvezni božičnici za "populistično izjavo". Če so dobički, je prav, da se delavce nagradi, a letos bo večina podjetij v njihovem sektorju utrpela izgube, je zatrdil. "Če bomo morali dati iz tega, je to dodaten žebelj v krsto živilski industriji," je še ocenil Krivec.

Glede na to, da je delavce danes težko dobiti, bi bilo bolj pametno razmisliti o preučitvi možnosti, da bi bilo delo manj obremenjeno in da bi iz tega naslova delavci dobili več, pa je ocenil član Panvitine uprave Branko Virag.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin