SiolNET. Posel danes Novice
1,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Novem mestu je zaživel pametni sistem Sitium

1,11

termometer

sitium
Z leve proti desni: minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič, župan Novega mesta Gregor Macedoni in predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen Foto: Mestna občina Novo mesto

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je skupaj z ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem in predsednikom uprave Telekoma Slovenije Cvetkom Sršenom otvoril pametni sistem Sitium v Novem mestu. Pametni sistem Sitium je na voljo kot aplikacija za mobilne telefone in kot fizična kartica, predstavlja pa nadgradnjo obstoječih javnih storitev s pametnimi rešitvami, ki bodo uporabnikom omogočale lažje, bolj fleksibilno in udobno koriščenje programov ter storitev javnih ponudnikov. Med prvimi storitvami, ki jih Sitium v Novem mestu omogoča, je plačilo parkirnine, kmalu pa bo sistem mogoče uporabljati tudi za javni potniški promet. Župan s fizično kartico, predsednik uprave Telekoma Slovenije pa z mobilno aplikacijo sta prva preizkusila sistem v praksi in opravila prvi plačili.

Zagon pametnega sistema Sitium predstavlja pomemben korak na poti uresničevanja vizije pametne skupnosti, ki jo skupaj s partnerji razvija Mestna občina Novo mesto. Kot je na dogodku izpostavil župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, bodo občani lahko prek tega sistema na poenostavljen in lažji način uporabljali javne storitve. "Poleg uporabe in plačila parkiranja ter javnega potniškega prometa bo s Sitiumom v prihodnje mogoče tudi plačevanje različnih preostalih storitev, kot so vstopnine na dogodke in v športne objekte, knjižnične storitve, izposoja koles, občane pa bomo lahko obveščali tudi o pomembnih informacijah o razpisih, vpisih v vrtce, kakovosti zraka in podobno," je še dodal župan.

počitnice Posel danes Telekom Slovenije in Zavarovalnica Sava z rešitvijo "plačaj, kolikor gostuješ"

Aplikacija ali fizična kartica

Prednost pametnega sistema Sitium je, da lahko uporabnik za vse omenjene storitve uporablja le eno aplikacijo ali fizično kartico. Fizično kartico lahko uporabniki prevzamejo in napolnijo na eni od informacijskih točk sistema Situm, in sicer na sedežu novomeške občine in v Knjižnici Mirana Jarca, strošek izdaje kartice pa je pet evrov. Prednost mobilne aplikacije Sitium je, da je brezplačna, uporabniki pa jo napolnijo s sredstvi prek mobilne denarnice VALU. Ponuja enostaven način plačevanja na daljavo za parkiranje v izbrani parkirni coni ter vrsto koristnih novic in informacij, kar bodo v občini v prihodnje še nadgrajevali.

Poenostavljenje življenja

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen je ob tem poudaril, da je sistem Sitium, ki so ga razvili v njihovem podjetju, povezovalni projekt rešitev pametnih mest, ki ga bodo kmalu uvedli tudi v Novi Gorici. "Sistem je zasnovan tako, da se vanj lahko vključi katerakoli občina in skupaj lahko soustvarjamo digitalno prihodnost Slovenije. Tako fizično kartico kot tudi mobilno aplikacijo Sitium pa uporabniki polnijo prek VALU, to je naše pametne denarnice. Pametna mesta, pametne denarnice in preostale pametne rešitve v Telekomu Slovenije razvijamo z namenom poenostavljanja življenj. In tovrstnih rešitev, ki nam jih omogoča sodobna tehnologija, lahko v prihodnje pričakujete še veliko," je poudaril Cvetko Sršen.

Telekom Slovenije Novice Raziskava Opensignal: Telekomovo mobilno omrežje najboljše

"Pametne rešitve so blizu občanom"

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je z udeležbo na otvoritvi pametnega sistema podprl razvoj pametnih skupnosti in poudaril, da Novo mesto postaja vse bolj napredno mesto. "Pametne rešitve so blizu občanom, in Sitium je odličen dokaz, kako lahko tehnologija služi ljudem in jim olajša bivanje v mestu, zato pozdravljam pobudo župana Gregorja Macedonija, da uvaja tovrstne tehnološke rešitve," je dodal minister, ki se je v Novem mestu mudil na delovnem srečanju z novomeškim županom, v sklopu obiska si je v Knjižnici Mirana Jarca ogledal še pametno omaro za 24-urno izposojo naročenega knjižnega gradiva, obisk pa je po otvoritvi pametnega sistema Sitium zaključil še z otvoritvijo laboratorija za tovarne prihodnosti v Razvojnem centru Novo mesto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin