Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2017,
11.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Agrokor Mercator Ante Ramljak Hrvaška Gregor Planteu

Četrtek, 7. 9. 2017, 11.49

6 let, 7 mesecev

Kaj manjka poročilu vladnega človeka v Mercatorju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Gregor Planteu | Foto STA

Foto: STA

Gregor Planteu, izredni član uprave Mercatorja, ki ga je sodišče na ta položaj maja imenovalo na predlog vlade, je danes predstavil prvo poročilo o delu. Kaj novega smo v njem izvedeli in kaj v poročilu manjka?

"Poseben zakon, ki ga je država sprejela glede Mercatorja, se je izkazal za pozitivnega. V nekaj primerih nam je pomagal, da smo lahko zavzeli konkretno stališče in izborili boljše pogoje," je na današnji novinarski konferenci dejal Planteu. Agrokor je pozval k pospešitvi postopkov za prodajo Mercatorja.

Na vprašanje, v čem je njegova moč večja od zavez, ki jih je Mercator dal v sporazumih z bankami, pa je odgovoril: "Gre za učinek pritiska, prikritega ali neprikritega, ki se je z zakonom razvodenil. Zdaj se posli pripravijo in gredo na upravo, ki o njih odloča soglasno. Ni bilo veliko predlogov slabih poslov za Mercator, ki bi jih moral zavrniti, saj so po mojem imenovanju nehali prihajati na dnevni red."

Video: Planet TV


"To, da se po nastopu mandata izrednega člana uprave niso dogajale stvari, ki bi bile na škodo Mercatorja, ne pomeni, da teh stvari v preteklosti ni bilo," je danes dogajanje v Mercatorju komentiral minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Zdravko Počivalšek | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Pristojen je za nadzor nad delom izrednega pooblaščenca v Mercatorju, ki mu je tudi predstavil svoje prvo poročilo. Po njegovih besedah je Gregor Planteu preprečil dodatno obremenjevanje družbe. Učinek Lex Mercator se je po ministrovih besedah pokazal prav pri načrtih v BiH, o čemer smo danes že poročali.

Poročilo, ki ga je Mercator objavil na spletni strani Ljubljanske borze, razkriva denarne in poslovne tokove med največjim slovenskim trgovcem in družbami iz skupine Agrokor:

  • Mercator je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta pri družbah iz koncerna Agrokor nabavil za 18,6 milijonov evrov blaga. To predstavlja skoraj tri odstotke celotne nabave Mercatorja. Čeprav je ta delež v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji, se je obseg nabave v mesecih po začetku veljavnosti "Lex Agrokorja" povečal. To je Planteu pripisal "sezonskim razlogom".
  • med dobavitelji Mercatorja iz skupine Agrokor prednjači mesno-predelovalna družba PIK Vrbovec. V prvih sedmih mesecih je dobavila za 8,3 milijona evrov blaga ali skoraj polovico celotnega blaga, ki ga je v tem času Mercator kupil pri Agrokorju. Sledijo Ledo (3,6 milijona evrov), Zvijezda (2,2 milijona evrov) in Jamnica (1,3 milijona evrov), ki so letos opazno povečali dobavo, nato pa Konzum (894.000 evrov) in Agrokor Trgovina (515.000 evrov).

Mercator | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

  • nabavne cene, po katerih Mercator kupuje blago od Agrokorjevih družb, so primerljive s cenami, po katerih blago kupuje od nepovezanih družb, ugotavlja Planteu.
  • v istem obdobju je Mercator družbam iz sistema Agrokor prodal za slabe štiri milijone evrov blaga, kar je skoraj 1,5 milijona evrov manj kot lani ob tem času. Marca letos je Mercator prodajo Agrokorjevim družbam ustavil. Konec maja in junija je Planteu posebej odobril prodajo blaga Konzumu in Ledu. 
  • Skupina Agrokor je Mercatorju na zadnji dan julija dolgovala dobrih osem milijonov evrov, Mercator pa v nasprotno smer skoraj enajst milijonov evrov. Kolikšen del teh terjatev bo poplačanih, Planteu ne upa napovedati.

Preberite: Poročilo o poslih Mercatorja z Agrokorjem

Danes smo na Siol.net razkrili, da je bila uprava Mercatorja v času pogajanj o vrnitvi družbe v Bosno in Hercegovino pod velikim pritiskom izrednega upravitelja Agrokorja Anteja Ramljaka, čigar zahteve so bile v nasprotju z "Lex Mercatorjem".

Izčrpavanja ni bilo – v Sloveniji. Kaj pa drugje?

Planteu v prvih treh mesecih svojega dela ni zaznal nobenih novih poroštev, garancij ali jamstev, ki bi jih Mercator odobril Agrokorju. Velja tudi obratno: edino posojilo, ki ga je Mercator prejel od Agrokorja, izhaja še iz časa tik po prevzemu najboljšega soseda v letu 2014.

Ante Ramljak, začasni prvi mož Agrokorja
  | Foto: STA , Ante Ramljak, začasni prvi mož Agrokorja Foto: STA , Toda v 23 strani dolgem dokumentu manjka ključna stvar – razkritja denarnih tokov in poslov Mercatorjevih odvisnih družb v nekdanji Jugoslaviji. Za to sicer nista kriva ne Planteu ne država, ampak "naravna" omejenost "Lex Mercator," ki lahko velja le za sistemsko družbo na območju Republike Slovenije. 

Za spremljanje denarnih tokov bi namreč morala vsaka država nekdanje Jugoslavije sprejeti poseben zakon za tamkajšnji Mercator. Planteu, z njim pa vlada, tako po zakonu nimajo natančnega pregleda nad Mercatorjevimi podjetji v Srbiji, Črni Gori, na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, ki so lani ustvarila več kot milijardo evrov prihodkov.


Preberite še:

Agrokor izgubil bitko v Srbiji, bo sodba padla tudi v Sloveniji? In kaj pravi Ramljak? 

Rusi bi izpulili Mercator iz Agrokorjevih rok 

Prihaja ura resnice za Mercator v Agrokorjevem breznu


Kje ima Planteu zvezane roke?

Mercatorju tako ni treba poročati o podrobnosti poslovnih denarnih tokov med temi podjetji in družbami iz skupine Agrokor. Planteu lahko presoja le škodljivost teh poslov za matični, torej slovenski Mercator, kar je pokazal pri prevzemanju Konzumovih trgovin v Bosni in Hercegovini. "Koliko je terjatev, ki jim ima Skupina Mercator do Agrokorjevih družb, Planteu na novinarski konferenci ni želel govoriti.

Mercator | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Za zdaj ni veliko možnosti, da bi se to spremenilo. Kot sistemsko bi lahko opredelili le družbo Mercator-S, saj je ta lani ustvarila 871 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 64 milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja pred najemninami, kar je več kot Mercator v Sloveniji. Mercator-S je ob koncu leta 2016 zaposloval 8.800 ljudi, od tega 70 odstotkov za nedoločen čas.

Glavobol za srbsko vlado

Trgovsko sodišče v Srbiji sicer minuli teden ni priznalo veljavnosti Lex Agrokorja na območju te države. Mercator-S je trenutno v ugodnem položaju. Ima za 100 milijonov evrov obveznosti do bank, za 60 milijonov evrov do dobaviteljev in za 300 milijonov evrov premoženja. 

V Srbiji poslujejo tudi pomembne Agrokorjeve družbe Frikom, Dijamant in Nivela, v katerih je zaposleno 3000 ljudi. Trenutno srbski vladi povzročajo precej več glavobola kot Mercator.


Preberite še:

Slovenija se bo pritožila na sklep sodišča o priznanju postopka nad Agrokorjem 

Kdo bo lastnik Mercatorja? Od petka imajo Hrvati zadnjo besedo. #video

Ne spreglejte