Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Suzana Rankov

Torek,
1. 8. 2017,
13.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,80

12

Natisni članek

Agrokor Sberbank Mercator

Torek, 1. 8. 2017, 13.12

6 let, 6 mesecev

Rusi bi izpulili Mercator iz Agrokorjevih rok

Suzana Rankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,80

12

Radi imamo domače, Mercator | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Odločitvi okrožnega sodišča, s katerim je postopek izredne uprave v Agrokorju priznalo kot tuji postopek zaradi insolventnosti tudi v Sloveniji, ne nasprotuje le vlada. Na sklep sodišča se je pritožila največja banka upnica Agrokorja.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so za Siol.net povedali, da so do danes prejeli tri pritožbe zoper omenjeni sklep:

  • Prvo je vložila Republika Slovenija. Vlada je pretekli četrtek sprejela sklep, da se bo pritožila. Meni namreč, da bi lahko postopek tuje insolventnosti ogrozil Mercator ter gospodarsko, socialno in finančno stabilnost Slovenije. 
  • Drugi dve pritožbi se nanašata na rusko Sberbank, in sicer sta pritožbo vložili tako matična banka Sberbank of Russia kot tudi Sberbank banka Ljubljana. Druga je ena od večjih upnic Mercatorja, prva pa največja bančna upnica skupine Agrokor.

Na vprašanje, kdaj bi bilo lahko odločeno o pritožbah, so na sodišču odgovorili, da je to težko oceniti. Pritožbe so bile namreč poslane v odgovor nasprotni strani, torej izredni upravi Agrokorja. 

Medtem ko so na vladi že pretekli teden pojasnili, da pričakujejo, da bo sodišče sklep odpravilo ali spremenilo tako, da bi premoženje Agrokorja v Mercatorju izvzeli iz priznanja tujega insolventnega postopka, v Sberbanki o svojih postopkih že ves čas molčijo. 

Pritožba največje ruske banke ni bila nepričakovana. Kot smo pred dnevi razkrili na Siol.net, je namreč nameravala Sberbank, ki jo je na Hrvaškem zablokiral tako imenovani "Lex Agrokor", Agrokorju zaseči delnice Mercatorja. Na ta način se je Sberbank deloma že poplačala, ko je Ivici Todoriću zasegla petino delnic našega največjega trgovca. Ruska banka je za zdaj največja osmoljenka v hrvaškem državnem reševanju Agrokorja.

Pritožbo je vložila tudi Sberbank, ena od večjih upnic Mercatorja in največja upnica Agrokroja. | Foto: Reuters Pritožbo je vložila tudi Sberbank, ena od večjih upnic Mercatorja in največja upnica Agrokroja. Foto: Reuters Kot je znano, je sodišče pred dobrima dvema tednoma s sklepom o priznanju tujega postopka zaradi insolventnosti priznalo odločitve, ki temeljijo na hrvaškem zakonu o postopku izredne uprave. Takšen sklep je veljal za vse Agrokorjevo premoženje v Sloveniji, med katerim je daleč največ vreden 70-odstotni delež Mercatorja. 

Če bo sklep postal pravnomočen, upniki Agrokorju ne bodo mogli zaseči delnic Mercatorja, saj glede na hrvaški zakon o izredni upravi nad premoženjem Agrokorja ni mogoče sprožati postopkov izvršbe ali zavarovanj. Predvsem pa bi z uveljavitvijo priznanja tujega insolventnega postopka padel še en "požarni zid" med Agrokorjem in Mercatorjem.

Spomnimo, da je državni zbor na predlog vlade konec aprila sprejel poseben zakon, tako imenovani "Lex Mercator", da bi Mercator zaščitil pred interesi Agrokorja kot večinskega lastnika. Na podlagi tega zakona je država v Mercator poslala tudi svojega pooblaščenca, ki pazi, da Agrokor ne bi izčrpaval Mercatorja, s čimer bi oškodoval njegove upnike, dobavitelje in zaposlene.

Ne spreglejte