Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

8

Natisni članek

Agrokor Mercator Hrvaška Slovenija Ante Ramljak

Četrtek, 7. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kako je Ramljak lomil roke Mercatorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

8

Ante Ramljak | Foto STA

Foto: STA

Razkrivamo, kako je želel izredni upravitelj Agrokorja Ante Ramljak na Mercator prevaliti obveznosti trgovske verige Konzum, s čimer bi kršil "Lex Mercator". Poročilo izrednega člana uprave Gregorja Planteua, ki ga bo danes objavil Mercator, po naših podatkih kaže, da mu to ni uspelo.

Mercator se vrača na trg Bosne in Hercegovine. To je končni razplet več mesecev trajajočih pogajanj med Agrokorjem, njegovimi finančnimi svetovalci in Mercatorjem, ki tečejo že od spomladi. 

Po načrtu bo Mercator do sredine oktobra prevzel 83 prodajaln Agrokorjevih trgovskih verig Konzum in Velpro v BiH – sedem jih je v njegovi lasti, 76 pa jih ima v najemu. Kar je najpomembneje, Mercator bo prevzel le trgovine, ki so bile že do leta 2014 v njegovem upravljanju, nato pa jih je prevzel Konzum. 

S poslom naj bi že soglašal tudi Gregor Planteu, ki bo danes ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku in javnosti predstavil poročilo o prvih treh mesecih dela.

Mercator | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Kaj predvideva dogovor o vrnitvi v BiH

Konzum bo še naprej deloval v 176 trgovinah v BiH. To pomeni, da bo po novem na tem trgu tekmoval z Mercatorjem. 

Še pred izpeljavo te transakcije je moral Agrokor povečati kapital Konzuma v BiH. To je storil tako, da sta se Ledo iz Čitluka in Sarajevski kiseljak, odvisni družbi Leda in Jamnice v lasti Agrokorja, odločili v lastniški delež pretvoriti za skoraj 35 milijonov evrov terjatev, ki jih imata do Konzuma v BiH. 

S tem je Agrokor izpolnil ključni pogoj, ki ga je Mercator postavil za vstop v BiH – da mora biti Konzum BiH ob izpeljavi transakcije delujoče podjetje. Mercator bo s prevzemom trgovin pobotal terjatve, ki jih ima do Konzuma BiH, te pa skupaj z obrestmi znašajo 18 milijonov evrov. Prekinil je tudi lizinške pogodbe, ki so bile neugodne za Mercator.


Preberite še:

Agrokor izgubil bitko v Srbiji, bo sodba padla tudi v Sloveniji? In kaj pravi Ramljak? 

Rusi bi izpulili Mercator iz Agrokorjevih rok 

Prihaja ura resnice za Mercator v Agrokorjevem breznu


Ko "Lex Agrokor" trči v "Lex Mercator"

Iz podatkov, ki smo jih na Siol.net pridobili v zadnjih tednih, je mogoče sklepati, da je bil Mercator v času "operacije BiH" pod velikim pritiskom izrednega upravitelja Agrokorja Anteja Ramljaka in njegovega svetovalca – družbe Alix Partners iz New Yorka.

Hrvaški premier Andrej Plenković in izredni pooblaščenec v Agrokorju Ante Ramljak  | Foto: STA , Hrvaški premier Andrej Plenković in izredni pooblaščenec v Agrokorju Ante Ramljak Foto: STA , Slovenska država je za zaščito Mercatorja v procesu finančne sanacije Agrokorja sprejela poseben zakon, tako imenovani Lex Mercator, ki:

  • prepoveduje, da bi večinski lastnik, torej Agrokor, dajal Mercatorju škodljiva navodila, tudi v primeru, če bi s tem nadomestil prikrajšanja zaradi nastale škode.
  • Onemogoča odobravanje poroštev, jamstev, novih posojil ali drugih zavez. Prav tako tudi posredno dajanje posojil, blagovna posojila in prevzemanje dolgov.
  • Določa, da so lahko morebitne transakcije izvedene le po tržnih cenah in ne smejo zniževati osnovnega kapitala Mercatorja, ker so v tem primeru pravni posli nični.

A nekatere zahteve, ki jih je Agrokor dal Mercatorju, bi v celoti povozile "Lex Mercator". 


Preberite še:

Slovenija se bo pritožila na sklep sodišča o priznanju postopka nad Agrokorjem 

Kdo bo lastnik Mercatorja? Od petka imajo Hrvati zadnjo besedo. #video


Zakaj so se v Mercatorju upirali …

Poročali smo že, da so v Agrokorju sprva želeli, da Mercator prevzame vse trgovine Konzuma v BiH. Temu so se v Mercatorju upirali zaradi dveh razlogov: 

  • ker so bile te trgovine v bistveno slabšem položaju kot leta 2014 in
  • ker bi moral Mercator po Ramljakovem načrtu prevzeti tudi obveznosti Konzuma do lokalnih dobaviteljev, čemur so nasprotovale tudi banke upnice Mercatorja.

Agrokor. | Foto: STA , Foto: STA , Julija je nato začel Ramljak pripravljati teren za izpeljavo načrta. Najprej je na okrožno sodišče v Ljubljani vložil zahtevo za priznanje tujega insolvenčnega postopka v Sloveniji. Nato je z upravo Mercatorja, ki jo vodi Tomislav Čizmić, dosegel načelni dogovor, v katerem je Agrokor popustil Mercatorjevim zahtevam.

… in kaj je zahteval Ramljak

Še v začetku avgusta se je zdelo, da pri dogovoru ne bo težav, nakar se je zapletlo. Najprej Ramljak predloga, ki so ga pripravili v Mercatorju, ni uvrstil na dnevni red seje začasnega upniškega odbora Agrokorja. Rdečo luč naj bi mu prižgali v Alix Partners – neuradno prav zaradi varovalk, ki jih je ob vrnitvi v BiH želel Mercator. 

V prvi polovici avgusta je tako Ramljak poslal svoje pogoje transakcije. V Agrokorju so želeli, da Mercator:

Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja | Foto: STA , Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja Foto: STA , 1. prevzame morebitne zahtevke dobaviteljev Konzuma iz BiH, ki jim ta dolguje med 50 in 60 milijonov evrov.

2. Nase prenese večje število zaposlenih, odkupi zaloge po več kot desetodstotni marži (tudi tiste, jih največji slovenski trgovec ne bi potreboval), in plača višje cene najemnin za centre v lasti Konzuma. 

Tudi cenitve premoženja, ki bi ga prevzel Mercator, bi bile opravljene po metodah in vrednostih, ki bi šle na roke Agrokorju. Vse to bi pomenilo kršitev "Lex Mercatorja", ki prepoveduje denarne tokove med Agrokorjem in Mercatorjem. 

Kaj je bil Ramljakov končni cilj

Hkrati je Ramljak želel, da bi bila transakcija končana v avgustu. To bi se zaradi velikega pritiska iz Zagreba zelo verjetno tudi zgodilo, če ne bi Mercatorju (ne)hote na pomoč priskočili v Konzumu BiH. 

Njegovo vodstvo je namreč Agrokor obvestilo, da ima družba iz Sarajeva negativni kapital, kar je eden od pogojev za razglasitev bankrota. Temu scenariju so se želeli v Zagrebu na vsak način izogniti, saj bi stečaj Konzuma v BiH za sabo potegnil tudi stečaj matičnega Konzuma. 

Ramljakov končni cilj je bil torej v celoti prenesti breme morebitnega stečaja Konzuma BiH na Mercator.

Konzum hira – kljub cvetočemu turizmu

Zakaj, ni težko uganiti. Matični Konzum posluje zelo slabo. V prvi polovici leta je – kljub juniju in juliju, ko so na Hrvaškem beležili najboljšo turistično sezono doslej - ustvaril le slabih 570 milijonov evrov prihodkov in celo deset milijonov evrov negativnega denarnega toka. 

Konzum | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović Ne samo da Konzum kot ključna družba v poslovnem sistemu Agrokor v tem trenutku ne more pomagati pri vračanju njegovih posojil. Kot je v rednem mesečnem poročilu razkril Ramljak, je imel tudi sam Konzum velike težave z likvidnostjo in solventnostjo, kar je pripisal padcu prodaje, pomanjkanju zalog in negativnim odzivom javnosti. 

Ker bi propad Konzuma pokopal vse upe za ohranitev in sanacijo koncerna Agrokor, Ramljak ni imel izbire. Bremena, imenovanega Konzum BiH, se je moral čim prej rešiti. 

Kaj so "sprejemljivi pogoji" za Mercator

S soglasjem začasnega upniškega odbora je Agrokor povečal kapital Konzuma v BiH. To pa je hkrati tlakovalo pot Mercatorjevi vrnitvi v BiH pod precej bolj sprejemljivimi pogoji. 

Eden od teh je, da Mercator približno tisoč zaposlenih iz Konzumovih trgovin ne bo neposredno prevzel, ampak jih bo po lastnih pogojih zaposlil šele po prekinitvi delovnega razmerja. S tem se bo obranil morebitnih tožbenih zahtevkov do njihovega prejšnjega delodajalca. Tudi logistične storitve lahko Mercator pri Konzumu najema le pod tržnimi pogoji. 

Gregor Planteu bo danes ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku in javnosti predstavil poročilo o prvih treh mesecih dela. | Foto: STA , Gregor Planteu bo danes ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku in javnosti predstavil poročilo o prvih treh mesecih dela. Foto: STA , "Pogoje smo utemeljili tudi na podlagi svojih preteklih izkušenj na tem trgu in na podlagi podrobnih analiz, ki smo jih opravili. Po scenariju, na katerega je Mercator pripravljen, gre za dogovor, po katerem Mercator ne prevzema obveznosti ali terjatev iz poslovanja Konzuma BiH, ampak ponovno vzpostavlja poslovanje," so že pred dobrim mesecem dni zatrdili v Mercatorju.

Agrokor zastavil več kot 50 nepremičnin

Konzorcij financerjev Agrokorja na čelu s skladom Knighthead Capital Management je 480 milijonov evrov posojila, ki so ga pred časom odobrili hrvaškemu koncernu, zavaroval s hipoteko na več kot petdesetih nepremičninah. 

Na nepremičnine v lasti Leda, Jamnice, Zvijezde, PIK Belje in PIK Vinkovci jo je vpisala ameriška investicijska družba Madison Pacific Trust Company, ki je zavarovalni zastopnik konzorcija upnikov. Ti so posojilo odobrili ob štiriodstotni letni obrestni meri, ki se pripisuje glavnici.

Med zastavljenimi nepremičninami sta tudi upravni stavbi Jamnice in Zvijezde, dve polnilnici vode, skladišča in več drugih zemljišč. S posojilom, ki ga mora Agrokor vrniti do konca leta 2018, so si zagotovili, da ima njihova terjatev status prednostne. Če Agrokor torej denarja ne bo vrnil, posojilo pa ne bo podaljšano, bo skupina upnikov postala lastnica omenjenih nepremičnin.

Ne spreglejte