Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2017,
9.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Natisni članek

Ivica Todorić Mercator Agrokor

Petek, 17. 3. 2017, 9.40

6 let, 6 mesecev

Todorić izgublja Mercator, kako se je odzval Počivalšek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Prezadolženi Agrokor je od Ivice Todorića na zahtevo bank odkupil pomemben del lastništva Mercatorja. Spremljamo v živo: kaj o dogajanju v Agrokorju pravi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek? Kdo vse bo moral oditi z vrha Agrokorja? Se obeta ameriško-ruski spopad za obvladovanje Agrokorja? 

Agrokor, ki se vse bolj resno maje, je od svojega prvega moža odkupil deset odstotkov delnic Mercatorja, ki so na borzi vredne okoli 40 milijonov evrov.

Delnice so bile do zdaj v rokah nizozemskega podjetja Agrokor Investments B. V., ki ga lastniško obvladuje Todorić. Trenutno ima podjetje še za dobrih 18 odstotkov delnic Mercatorja, Agrokor pa neposredno obvladuje že skoraj 70 odstotkov slovenskega trgovca.

Todorić izgublja nadzor nad Agrokorjem

Ivica Todorić, Agrokor | Foto: Po naših informacijah so prenos delnic Mercatorja izpod nadzora Todorića kot fizične osebe pod okrilje Agrokorja zahtevale banke. Te so po poročanju hrvaških medijev Agrokorju oziroma njegovim dobaviteljem zagotovile dodatno financiranje, v zameno pa zahtevale dodatna zavarovanja. Med temi naj bi bile tudi delnice Mercatorja.

Todorić je tako tik pred izgubo nadzora nad Agrokorjem. Z upniki pod vodstvom Sberbank namreč potekajo pogovori, na podlagi katerih bi moral Todorić upravljanje hrvaškega koncerna prepustiti ruski banki, je včeraj poročal Bloomberg.

Samo krovno podjetje Agrokor ima namreč za več kot 1,6 milijarde evrov dolgov do bank, daleč največ do dveh ruskih: Sberbank in VTB (skupaj 1,3 milijarde evrov).

Zakaj Rusi prevzemajo vajeti v Agrokorju

Čeprav prva posojila ruskih bank zapadejo šele v letu 2019, je pravi razlog za njuno skrb drugje. Poročali smo že, da ura resnice za Agrokor nastopi junija 2018, ko zapadejo tako imenovane obveznice PIK (ang. paid in kind). Z njimi je Agrokor leta 2014 financiral nakup Mercatorja. 

Kar je najpomembneje: če Agrokorju ne bo uspelo poplačati teh obveznic, samodejno zapadejo tudi posojila obeh ruskih bank. Temu bi sledil Agrokorjev popoln finančni zlom.

Zato so se v ruskih bankah odločili, da bodo še pred tem vajeti v Agrokorju prevzeli v svoje roke. Pri tem so se odločili uporabiti tudi vzvode političnega in diplomatskega pritiska.

Kdo bo novi lastnik Mercatorja?

Prenos delnic Mercatorja izpod nadzora Todorića pod okrilje Agrokorja so zahtevale banke.  | Foto: STA , Prenos delnic Mercatorja izpod nadzora Todorića pod okrilje Agrokorja so zahtevale banke. Foto: STA , Ob finančnem potapljanju Agrokorju vse bolj v ospredje prihaja tudi boj med različnimi upniki za njegovo premoženje. Ti si želijo pred pogajanji o sanaciji hrvaškega koncerna po različnih poteh zagotoviti čim boljša zavarovanja za posojila. 

Za zdaj sta se oblikovala dva tabora upnikov:

-  dve ruski državni banki, Sberbank in VTB, ki sta največji bančni upnici Agrokorja, in

-  skupina imetnikov tako imenovanih obveznic PIK, med katerimi so pretežno ameriški hedge-skladi in pokojninski skladi iz zahodnih držav.

Boj za Agrokor: Američani proti Rusom 

Pobudo imajo trenutno Rusi. Ti so novo likvidnostno injekcijo za Agrokor očitno zavarovali tudi z deležem v Mercatorju, ki je bil do zdaj v osebni Todorićevi lasti. 

Gre za manever, ki bi lahko razburil ameriške in druge imetnike obveznic PIK, saj bi jih lahko prikrajšal za dodatna zavarovanja, ki jih zahtevajo.

 

V njihovem taboru so, kot smo že poročali, ob strmoglavljenju vrednosti PIK obveznic začeli preigravati več scenarijev, s katerimi bi izboljšali svoj upniški položaj. Po naših informacijah Američani prav v Mercatorju vidijo zdravo jedro koncerna Agrokor, na katerega bi prenesli del njegovega premoženja, s katerim bi nato zavarovali svojo naložbo. Imetniki teh obveznic tako ne bi bili več upniki Agrokorja oziroma njegovega nizozemskega lastnika, ampak Mercatorja.


Preberite še:

Hrvaška vlada naj bi dvignila roke nad Agrokorjem: "Todorić mora oditi" 

Kako na Mercator vplivajo velike težave Agrokorja 

Preplah med upniki Agrokorja: zlom tečaja na borzi


Zahtevajo Todorićev odhod

Največji bančni upnici Agrokorja, ruski državni banki Sberbank in VTB, zdaj tudi uradno zahtevata spremembe v vrhu hrvaškega koncerna, nam je danes potrdilo več virov.

Prvi na seznamu tistih, ki bi moral oditi, je po neuradnih podatkih Ivan Crnjac, podpredsednik Agrokorja, zadolžen za strategijo in kapitalski trg. Crnjac, ki v upravi Agrokorja sedi od leta 2007, je tudi član nadzornega sveta Mercatorja, pred štirimi leti pa je imel ključno vlogo pri prevzemu slovenskega trgovca. Veljal je za prvega Todorićevega operativca v "operaciji Mercator", ki so ga v Zagrebu pred leti označevali za "posel desetletja".

Za zdaj ni jasno, ali se bo moral Todorić dejansko posloviti s položaja predsednika uprave Agrokorja, kar naj bi zahtevali Rusi, ali pa bo ostal v družbi, čemur naj bi bili naklonjeni ostali upniki, saj naj bi bil Todorić edini, ki pozna svoj koncern v drobovje.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek v zvezi z dogajanjem v Agrokorju še ni prosil hrvaške vlade za pojasnila, saj za to ni potrebe. | Foto: Ana Kovač Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek v zvezi z dogajanjem v Agrokorju še ni prosil hrvaške vlade za pojasnila, saj za to ni potrebe. Foto: Ana Kovač

Počivalšek za Siol.net: Razmere spremljamo

"Po informacijah, ki jih imam, je poslovanje Mercatorja v tem trenutku stabilno in zaradi dogajanja na Hrvaškem ni ogroženo. Pred morebitnimi težavami zaradi Agrokorja ga ščitijo sporazumi z bankami, ki onemogočajo poseg v denarni tok. Tudi sicer je družba izboljšala poslovanje in skrajšala plačilne roke," se je na zadnje dogajanje v Agrokorju za Siol.net odzval minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je bil v zadnjih letih večkrat kritičen do prodaje Mercatorja hrvaški prehrambeno-trgovski skupini.  

"Razmere na Hrvaškem sicer skrbno spremljamo in naredili bomo vse, da bo šel nadaljnji razvoj Mercatorja v pravi smeri," je dodal Počivalšek. Na vprašanje, ali bo od hrvaške vlade zahteval pojasnila o dogajanju v Agrokorju, pa je odgovoril, da "za to v tem trenutku ni potrebe".


Preberite še:

Todorićev Agrokor: začetek konca balkanskega imperija? 

Finančni trgi Agrokorju obračajo hrbet, v Mercatorju nova odpuščanja 

Ruski veleposlanik v Zagrebu: Rusija pričakuje, da bo Agrokor izpolnil svoje obveznosti


 

Ne spreglejte