Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2017,
19.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Hrvaška Agrokor Mercator

Petek, 10. 2. 2017, 19.42

7 let, 2 meseca

Ruski veleposlanik v Zagrebu: Rusija pričakuje, da bo Agrokor izpolnil svoje obveznosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Agrokor | Foto STA

Foto: STA

Ruski veleposlanik na Hrvaškem Anvar Azimov je danes v Zagrebu dejal, da ruske banke ne obravnavajo novih posojil hrvaškem koncernu Agrokor. Azimov pričakuje, da bo Agrokor izpolnil svoje obveznosti do ruskih bankirjev. Poudaril je tudi, da Rusije ne zanima vstop v lastniško strukturo družbe.

"Večkrat smo finančno pomagali Agrokorju s posojili, ker smo menili, da bomo pripomogli k stabilizaciji poslovanja družbe. Ne obravnavamo novih posojil Agrokorju. Želimo, da bi Agrokor izpolnil vse svoje obveznosti," je povedal Anvar ​Azimov na novinarski konferenci v Zagrebu ob ruskem dnevu diplomacije.

Agrokor išče rešitve pred bankrotom

Skoraj polovica Agrokorjevih obveznosti, ki znašajo 3,4 milijarde evrov, odpade na ruski banki Sberbank in VTB. Tako ruska država posredno od Agrokorja terja približno 1,3 milijarde evrov. Kot smo poročali na Siol.net, Agrokor mrzlično poskuša refinancirati svoje obveznosti do pomladi leta 2018, ko bo zapadlo 485 milijonov evrov dolgov.

Rusije Agrokor ne zanima

"Če bo Agrokor znova zahteval posojilo od Sberbank, se bomo o tem pogovarjali, a bo to v kontekstu finančnih težav, v katerih je trenutno ta družba", je povedal Azimov. Pojasnil je, da so nova posojila mogoča le v primeru, če bodo z njimi refinancirali dolgove do ruskih bank. Poudaril je, da Agrokor v resnici ne sodeluje z Rusijo. Po njegovih besedah Rusije ne zanima lastniški delež v Agrokorju, prav tako tudi ne razmišlja o prevzemu posameznih podjetij.

Azimov je kot ruski interes navedel razvoj rusko-hrvaških odnosov ter željo pomagati hrvaškim podjetjem, ki sodelujejo z Rusijo. Omenil je nekatera podjetja, kot so Prvo plinarsko društvo (PPD), Agroplast in Podravka, ter nekatere ladjedelnice in farmacevtska podjetja, ki uspešno poslujejo na ruskem trgu ne glede na sankcije proti Rusiji.

Ruski diplomat je še dejal, da je bila lanska blagovna menjava med Rusijo in Hrvaško manj kot milijardo evrov, kar je za 50 odstotkov manj kot v letu pred tem. Menil je, da potencialna letna blagovna menjava med državama presega tri milijarde evrov.

Ne spreglejte