Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2023,
8.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Planet na obisku Planet TV

Četrtek, 14. 12. 2023, 8.00

3 mesece, 3 tedne

Planet na obisku

V Kranj na najbolj prešerni december

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Na Planetu se vsak četrtek ob 18.30 z rubriko Planet na obisku potepamo po Sloveniji. V njej Eva Cimbola odkriva najlepše kotičke Slovenije in nabira ideje za aktivni večdnevni oddih. Tokrat bomo obiskali Kranj.

Ko okoliške vršace pobeli sneg, se Kranj prelevi v prestolnico slovenske zime. Obkroženo z zimsko pokrajino, ki ponuja raznolike možnosti za aktivnosti na prostem in razvajanje, mesto vabi na kulturno bogata doživetja in prireditve ter prijazno ponudbo v lokalnih gostilnicah in trgovinicah. V svoji skrbi za naravo in kulturno dediščino je Kranj ponosni nosilec platinastega znaka Zelene sheme slovenskega turizma in naziva evropska destinacija odličnosti 2023. Mesto prežemata pravi alpski mik in mestni šik!

Najbolj prešerno razvajanje na Posestvu Brdo

Le nekaj minut iz Kranja je posestvo s 500-letno zgodovino, ki je eno najpomembnejših protokolarnih območij v Sloveniji, odprto pa je tudi za obiskovalce. Ob obisku vam zaigra srce! Brezhibno urejen park svoja vrata odpira za sprehode in različna doživetja. Park Brdo v vsakem letnem času obiskovalcem kaže drugačen obraz.

Planet na obisku Kranj | Foto: JGZ Brdo Foto: JGZ Brdo

Tam je tudi hotel Elegans, ki je poimenovan po modrem kresničarju (Ischnura Elegans), enem izmed 32 vrst kačjega pastirja, ki živijo na posestvu Brdo. Ker stoji v osrčju narave, je hotelska ponudba trajnostno naravnana, kar dokazujejo s certifikatom zeleni ključ. Z okusno kakovostjo in certifikatom Slovenia Green Cuisine se lahko pohvali tudi hotelska restavracija. Po hladnem zimskem sprehodu in okusnem grižljaju prija obisk wellnesa. Turške in finske savne, aromaterapije, doživljajska prha, solna in snežna soba zagotavljajo prešerno decembrsko počutje.

Najbolj prešerna doživetja nad in pod mestom

Iz narave pa v mesto. V prazničnem času je Kranj eno izmed najlepše okrašenih mest v Sloveniji, s prešerno ponudbo doživetij, daril in dogodkov. Zvonik cerkve sv. Kancijana se dviga 60 metrov nad mesto. Od tam se odpira najbolj romantičen zimski razgled. 30 metrov pod mestom se vijejo Rovi pod starim Kranjem.

Planet na obisku Kranj | Foto: www.visitkranj.com Foto: www.visitkranj.com

Tu domuje Info center SOS proteus, ki se uvršča med sto najboljših trajnostnih zgodb na svetu. Na ogled so rešene človeške ribice, ki so jih poplave iz globin naplavile na površje, kjer sicer ne bi preživele. Te zanimive jamske živali spadajo med ogrožene vrste, njihovo naravno okolje pa so podzemne vode, ki so tudi najpomembnejši vir pitne vode za nas ljudi.

Planet na obisku Kranj | Foto: www.visitkranj.com Foto: www.visitkranj.com

Namen Info centra SOS proteus je najbolj znamenito jamsko žival predstaviti širši javnosti in ob tem prispevati k njenemu varstvu. Center izpostavlja tudi pomen ohranjanja podzemnih virov pitne vode. Vsak obiskovalec centra postane podpornik raziskovanja in varstva človeške ribice, saj se vsa sredstva od vstopnin vlagajo v ta namen. V Kranju je še veliko zanimivosti, ki so vredne ogleda, vsak naj izbere po svoji meri. S praznično ponudbo vabijo tudi kranjski gostinci.

Najbolj prešerni decembrski program

Eno izmed najlepše okrašenih mest je v praznične luči odet vse od 3. decembra, ko v Kranju z občinskim praznikom obeležujejo rojstni dan največjega pesnika Franceta Prešerna, pa do 8. februarja, ko se s Prešernovim smenjem mesto ponovno pokloni pesniku.

Planet na obisku | Foto: Jošt Gantar Foto: Jošt Gantar

Verzi dr. Franceta Prešerna so osrednji motiv praznične okrasitve mesta: Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo in Kozarce zase vzdignimo. Praznično razsvetljavo dopolnjujeta dve novoletni smreki. Vsakoletna kranjska posebnost so unikatne lesene skulpture kranjskega florista Matjaža Beguša, ki je tudi avtor lesenih jaslic v kanjonu reke Kokre. Pravljični gozdiček na Glavnem trgu in čarobno okrašen vrt gradu Khislstein se zapišeta v srce otrokom in odraslim. Fototočke po mestu obljubljajo nepozabne praznične fotografije.

Planet na obisku Kranj | Foto: www.visitkranj.com Foto: www.visitkranj.com

Na Glavnem trgu, ki je osrednje koncertno prizorišče Prešernega decembra, bo do konca leta še devet koncertov. Otroci se bodo razveselili obiska Dedka Mraza. Če so bili prvi decembrski tedni namenjeni skupinam s kranjskimi izvajalci, bodo v zadnjem tednu leta na prazničnem odru nastopila uveljavljena domača in tuja imena, kot so HELP! A Beatles Tribute, Petar Grašo ter Miran Rudan InDesign, ki bo Kranj tudi popeljal v novo leto. Glasbeni program dopolnjuje najbolj prešerni praznični sejem, ki svoje dobrote ponuja na Poštni ulici. V ponudbi so sladki okusi, darila lokalnih rokodelcev in dišeče zimske pijače.

Po prijetnem obisku mesta je vsak utrujen kilometer odveč. Ostanite v Kranju! Preverite celoten seznam nastanitev. V času Prešernega decembra za vsa doživetja v organizaciji Zavoda za turizem in kulturo Kranj velja 20-odstotni popust.

Več o Kranju najdete tudi na spletni strani https://www.visitkranj.com/.

Kam v Kranju nas bo v oddaji Planet na obisku tokrat odpeljala Eva Cimbola, pa is poglejte v spodnjem videu.

Oddaje nastajajo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo v sklopu nacionalne kampanje Moja Slovenija. Na pristajalni strani poiščite ideje, brezplačni načrtovalnik poti, top doživetja turističnih destinacij in zgodbe iz Slovenije.

 Vzemi si čas. Za aktivno raziskovanje. Moja Slovenija.

Planet na obisku Idrija
Planet TV Obiskali smo kraj, kjer so doma rudarstvo, čipka in žlikrofi #video
Planet na obisku
Planet TV Štajerska: kjer se srečata urbano in naravno
Planet na obisku
Planet TV Ljubljano smo spoznali nekoliko drugače
Planet na obisku
Planet TV Odkrijte jesenski raj v Savinjski dolini: slikovita Solčavska panoramska cesta in avanturistične Golte
Planet na obisku
Planet TV Popeljali smo vas v svet zidanic
Planet na obisku
Planet TV Svet vrhunskih termalnih razvajanj in priljubljenih izletniških točk ob reki Sotli
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.  
Ne spreglejte