Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2023,
10.22

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Ljubljana Planet na obisku

Četrtek, 5. 10. 2023, 10.22

6 mesecev, 3 tedne

Ljubljano smo spoznali nekoliko drugače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Na Planetu se vsak četrtek ob 18.30 z rubriko Planet na obisku potepamo po Sloveniji. V njej Eva Cimbola odkriva najlepše kotičke Slovenije in nabira ideje za aktivni večdnevni oddih. Tokrat smo na nekoliko drugačen način lahko spoznali Ljubljano.

V glavnem mestu Slovenije se ljudje srečujejo, študirajo, sklepajo posle ali živijo. 50 tisoč študentov Ljubljani daje mladosten utrip, bogata ponudba kulturnih in športnih dogodkov ter množice doživetij pa so zagotovilo, da vam tu preprosto ne more biti dolgčas.

Planet na obisku | Foto: www.slovenia.info/sl Foto: www.slovenia.info/sl

V tokratni oddaji se je Eva Cimbola najprej odpravila po novi kolesarski poti Od brvi do brvi po Medvodah. Nezahtevna krožna pot je primerna za treking in gorska kolesa, ni pa prezahtevna niti za mlajše otroke. Pot se začne in konča na Tržnici Medvode in nas vodi skozi več medvoških naselij, zavije pa tudi v sosednjo ljubljansko občino. Pelje nas čez tri kolesarske brvi v Medvodah, čez Sniško brv, pokrito leseno brv na Vikrčah in najnovejšo brv na kolesarski povezavi Medvode–Pirniče–Vikrče. Traso poti si lahko podrobneje ogledate tukaj

Planet na obisku | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Po kolesarjenju smo vam pokazali še eno izletniško točko, kjer boste lahko kaj dobrega pojedli, hkrati pa vas čaka lepa narava, ki ponuja številne možnosti za sprehode. Ker je tam tudi gostilna Belšak na Slavkovem domu, smo pokukali tudi v kuhinjo. Gostilna se lahko pohvali z znakom Ljubljanska kakovost – LQ, ki meščanom, domačim in tujim obiskovalcem daje strokovno utemeljeno informacijo o tem, kdo so najboljši ponudniki v mestu. Pri tem se ne naslanja zgolj na kriterije kakovosti za gostinstvo, temveč izpostavlja ponudnike, ki udejanjajo trajnostno zgodbo destinacije Ljubljana in to počnejo na kakovosten način.

Planet na obisku | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Ste vedeli, da ima Ljubljana tudi računalniški muzej? V oddaji Planet na obisku ste ga lahko pobližje spoznali. V tem muzeju se lahko podate na pot odkrivanja prvih računalnikov, računalniških igric, prve podobe svetovnega spleta in drugih nenavadnih postavitev, ki so se takrat zdele izjemno visokotehnološke. 

Planet na obisku | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Podali se bomo na pot po največji galeriji v mestu – ljubljanskih ulicah

V Ljubljani obiskovalce vedno očara tudi središče mesta. Tam lahko obiščete muzeje, galerije, razstave ter tudi trgovine in prijetne lokale ob Ljubljanici. V oddaji bomo preverili živahen utrip mesta, nato pa se podali še do Šiške, kjer lahko opazujete prav posebne umetnine. Tukaj se je poleti odvijal Street Art Festival, prvi festival ulične umetnosti v Sloveniji, ki od leta 2019 povezuje ulično, umetniško in akademsko sceno ter na edinstven način promovira eno izmed najpomembnejših sodobnih umetniških gibanj 21. stoletja.

Planet na obisku | Foto: Andrej Tarfila (Turizem Ljubljana) Foto: Andrej Tarfila (Turizem Ljubljana)

Po šišenskem kvartu boste iskali ulične stvaritve izpod prstov domače grafitarske scene in tudi mednarodnih uličnih ustvarjalcev, kot sta Invader in Escif. Vodeni ogled Šiška Graffiti Tour bo na edinstven način predstavil pisano stran Ljubljane ter prikazal njeno zgodovino skozi medij grafitov in ulične umetnosti.

Kaj še lahko doživite v Ljubljani?

Poleg zanimivosti, ki jih bomo predstavili v tokratni oddaji, Ljubljana ponuja še več doživetij, ki so primerna tako za posameznike kot za večje skupine in družine. Nekaj vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Kreativne rokodelske delavnice omogočajo odkrivanje Ljubljane, za kakršno bi mogoče domnevali, da je ni več, a je še kako živa. Na njih spoznate edinstvene, pristne, lokalne in trajnostne zgodbe prestolnice. Ohranjajo jih mojstri, ki jim je skupna ljubezen do tradicije in ročnega dela, ob tem pa uspešno kljubujejo množični potrošnji. Ko jih boste obiskali v njihovih delavnicah in ateljejih, se boste njihovega navdušenja nad starimi obrtmi naglo navzeli tudi sami, saj se boste na delavnicah tudi vi prelevili v rokodelce ter ustvarili neizbrisen spomin na Ljubljano in doživetje. Obiščete lahko edino dežnikarico v Ljubljani, tkalko, tiskarja, edinega zlatarja in srebrokovača v Sloveniji ter lončarko. Poskrbeli bodo, da se boste ob učenju in usvajanju tradicionalnih obrti, med njimi najstarejših na Slovenskem, tudi izjemno zabavali.

Zmajčkovo nenavadno popotovanje je zabavna družinska igra v slogu sobe pobega, pri kateri s pomočjo ugank in rekvizitov odkrivate mestno zgodovino na nov in razburljiv način, pri tem pa pomagate zmajčku Ljubu, da obdrži svoj naziv simbola Ljubljane. Igra poteka v ožjem mestnem jedru in je za reševanje nalog s pomočjo staršev primerna za otroke, stare od pet do deset let. Otroci od 11. leta lahko naloge rešujejo samostojno. Na doživetje se podate sami, opremljeni z vsemi pomembnimi pripomočki (knjižico in rekviziti), ki jih dobite v TIC, potek igre pa prilagajate lastnemu ritmu in željam.

Turistična kartica Ljubljane omogoča brezplačen obisk več kot 20 znamenitosti v Ljubljani in regiji, med drugim voden ogled Ljubljane, obisk živalskega vrta v Ljubljani, Term Snovik, Arboretuma Volčji Potok in Polhovega doživljajskega parka, vstop v številne muzeje v Ljubljani in regiji, izposojo koles, vožnjo z ladjico po Ljubljanici, turističnim vlakcem Urbanom, prevoze z mestnimi avtobusi in še marsikaj. Na voljo je v treh različicah oziroma za 24, 48 in 72 ur in tudi v digitalni obliki (prek aplikacije Urbana).

Več namigov, kaj obiskati v naši prestolnici, najdete tudi TUKAJ.

Oddajo Planet na obisku si lahko na Planetu ogledate vsak četrtek ob 18.30. Oddaje nastajajo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo v sklopu nacionalne kampanje Moja Slovenija. Na pristajalni strani poiščite ideje, brezplačni načrtovalnik poti, top doživetja turističnih destinacij in zgodbe iz Slovenije.

 Vzemi si čas. Za aktivno raziskovanje. Moja Slovenija.

Planet na obisku
Planet TV Štajerska: kjer se srečata urbano in naravno
Planet na obisku Idrija
Planet TV Obiskali smo kraj, kjer so doma rudarstvo, čipka in žlikrofi #video
Planet na obisku Laško
Planet TV V prvi oddaji nove sezone Planeta na obisku smo obiskali Laško
 
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube. 
Ne spreglejte