Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2023,
11.06

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

minister za obrambo tehnologija Huawei Telekom Slovenije Planet 18 Planet TV

Torek, 18. 4. 2023, 11.06

1 leto

Planet 18

Kdo bi lahko zlorabil klicni center za krizno upravljanje? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Sum zlorabe enega najbolj občutljivih sistemov za krizno obveščanje v državi, ki deluje v okviru obrambnega ministrstva. Kdo bi lahko zlorabil klicni center za krizno upravljanje in ali bi lahko govorili o političnem vpletanju v odprto stomilijonsko javno naročilo državnega Telekoma?

Planet 18
Planet TV Zdravniki UKC LJ v boj za ohranitev pitne vode #video

Bo zaradi razkritja tajnih dokumentov padel v vodo Telekomov stomilijonski nakup opreme za tehnologijo 5G od kitajskega podjetja Huawei? Sklep prejšnje vlade o umestitvi družbe na seznam nezaželenih partnerjev je pred desetimi dnevi romal vsem mobilnim operaterjem. Sporočilo, poslano prek zaprtega državnega sistema za obveščanje, ne bi bilo nenavadno, če dokument ne bi imel oznake tajno, ki je druga najvišja stopnja tajnosti.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Za razpošiljanje naj bi bil uporabljen kar sistem nacionalnega centra za krizno upravljanje, ki v sklopu obrambnega ministrstva skrbi za komunikacijo vlade in državnih organov v primeru ogrožene nacionalne varnosti. Da bi bila zadeva še bolj nenavadna, naj bi tajno sporočilo razširil uslužbenec urada vlade za informacijsko varnost. A obrambni minister Šarec s tem ni seznanjen. 

Državni Telekom že od lani išče dobavitelja za jedrno omrežje 5G. Pri sto milijonov evrov vrednem projektu, s katerim bodo zamenjali zastarelo tehnologijo prejšnje generacije, naj bi imel zaradi najcenejše ponudbe največ možnosti kitajski tehnološki velikan Huawei pred drugima dvema pobudnikoma, finsko Nokio in švedskim Ericssonom. 

A ravno komunikacija Huaweievih naprav z varnostnimi službami Kitajske je bila zadnja leta srž mnogo pomislekov. Belgijska varnostna služba te dni preiskuje nakupe Huaweievih usmerjevalnikov v državnih institucijah in morebitno uhajanje zaupnih informacij, ki se pretakajo prek njih. Ravno to je bil tudi eden razlogov za obisk ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea v Sloveniji pred dvema letoma. Takrat je bila tudi podpisana skupna izjava o varnostni omrežij 5G.

Tokrat naj bi zlorabo na škodo Huaweia izvedla neznana oseba z urada vlade za informacijsko varnost, ki je državni urad, odgovoren za kibernetsko varnost. Od tam nam na vprašanja, ali primer preiskujejo, še niso odgovorili. Ravno tako nam na vprašanje, ali je bilo sporočilo razširjeno z blagoslovom vlade ali premierjevega kabineta, niso odgovorili, temveč so za pojasnila zadolžili obrambno ministrstvo. 

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: koliko zdravnikov je usposobljenih za reševanje v jamah? Kako je poskrbljeno za varnost v naših šolah? Ter novo poročanje naše novinarske ekipe iz Ukrajine. Bodite z nami ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Najvišja cena bo 35,67 evra #video
Planet 18
Planet TV Ekipa Planet 18 v Ukrajini #video
Planet 18
Planet TV Po 30 urah reševanja jamarka v UKC #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte