Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2023,
9.24

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Zavarovalnica dopolnilno zdravstveno zavarovanje Planet 18 Planet TV

Petek, 14. 4. 2023, 9.24

1 leto

Planet 18

Najvišja cena bo 35,67 evra #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Vlada je na včerajšnji seji sprejela uredbo, ki bo podlaga za zamrznitev cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Najvišja cena bo 35,67 evra in bo veljala od prvega maja.

Planet 18
Planet TV Kako jim je uspelo odpraviti čakalne vrste? #video

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na vladni tiskovni konferenci ponovil, da je dvigovanje cen dopolnilnega zavarovanja nesprejemljivo. Povedal je še, da bo vse stroške vse dražjih zdravstvenih storitev kril proračun, in hkrati opozoril, da se cene dopolnilnega zavarovanja, dokler ne bo sprejet zakon, ki se ukinja, ne bodo smele višati.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Deset evrov več plačila za dopolnilno zdravstveno zavarovanje je bilo mnogim nesprejemljivo. Med drugim tudi vladi, ki je včeraj prižgala rdečo luč zavarovalnicam za dvig premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 

Na Zavarovalnici Triglav poudarjajo, da s podrobnostmi vladne zamrznitve cen niso seznanjeni. "Potrebni bodo dodatni razmisleki, kako bomo lahko zdravstvene zavarovalnice v nastalih razmerah uspele izpolnjevati dano vlogo v javnem zdravstvenem sistemu," so še dodali. Uredba, ki bo cene zamrznila, bo po besedah ministra sprejeta že jutri, veljati pa bo začela s 1. majem, z dnem, ko je bil pri Generaliju napovedan dvig zavarovalniških premij. Cene se torej takrat ne bodo smele povišati.

Fiksna zgornja meja 35 evrov bo ostala do sprejetja novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Takrat se dopolnilno zdravstveno zavarovanje v takšni obliki, kot ga poznamo, ukinja.

Javni sistem zdravstvenega zavarovanja bo poleg morebitne luknje v državnem proračunu prinesel tudi nekaj sprememb: plačnik za upokojence bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, za zaposlene pa delodajalci.

Vsemu bi se po besedah ministra lahko izognili, če bi zavarovalnice do njega stopile pred napovedanim dvigom cen. Je pa, kot pravi, še vedno pripravljen na dialog, a le, če bo pobuda prišla od njih.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: o inšpekcijskem nadzoru pri varovanju kanala C0, sporu med pedagogi in vegani ter obisku kraja z nenavadnim imenom. Več ob 18. uri na Planetu.
Planet 18
Planet TV Takšno bo letošnje kronanje Karla III. #video
Planet 18
Planet TV Kdo je najbolj zaželen pri delodajalcih? #video
Planet 18
Planet TV Vsako 11. elektronsko sporočilo vsebuje samomorilske težnje mladih #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte