Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2023,
11.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

mladi deficitarni poklici poklici prihodnosti Planet 18 Planet TV

Sreda, 12. 4. 2023, 11.40

1 leto

Planet 18

Kdo je najbolj zaželen pri delodajalcih? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Kako je Slovenija pripravljena na pomanjkanje kadrov, ki nas čaka v prihodnjih letih? Po katerih poklicih bo največ povpraševanja? Je na trende zaposlovanja, ki nas čakajo, pripravljeno tudi slovensko šolstvo?

Planet 18
Planet TV Šest pohodnikov vodil človek brez izpita za gorskega vodnika? #video

Zdravniki, medicinske sestre in negovalci – poklici, ki jih predvsem v času, ko pogosto govorimo o krizi v zdravstvu, zagotovo močno primanjkuje. Nikakor pa niso edini. Delodajalci najbolj iščejo varilce, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarje, prodajalce, natakarje, skladiščnike in kuharje. Ob vsem tem pa se zastavlja pomembno vprašanje predvsem za tiste, ki so še v procesu izobraževanj: bodo ti poklici tako zaželeni tudi v prihodnosti?

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Pomanjkanje kadrov postaja vse večja težava, ki pesti slovenske delodajalce. Razlogov zanj pa je veliko. Vsekakor so to demografske spremembe, pravi direktorica zaposlitvenega portala Saša Boštjančič. Torej kot lahko zaznavamo tudi že v vsakdanjem življenju, vidimo, da smo v vrhu, kar zadeva starajočo se družbo. Razlog pa je tudi to, da imajo delodajalci povečano povpraševanje po delavcih, ker še vedno zaznavamo gospodarsko rast, posledično pa imamo tudi nizko brezposelnost.

Med kadri, ki jih najbolj primanjkuje, so predvsem tisti, ki ne zahtevajo višje izobrazbe. Nova, najverjetneje nekoliko spremenjena delovna mesta se bodo odprla tudi z upokojevanjem starejše delovno aktivne populacije. Ob vedno hitrejšem napredku se bodo pojavljali tudi povsem novi poklici.

Ker se spremembe na teh področjih dogajajo hitro, izobraževalni sistem včasih težko sledi potrebam delovnega trga. Kot odgovarjajo z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, so vsi njihovi projekti, ki so vključeni v Nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, usmerjeni v zagotavljanje zelenega in digitalnega prehoda visokošolskega izobraževanja. S tem bodo zagotovili sodobno in kakovostno izobraževanje za poklice prihodnosti. Bolj kot institucionalno izobraževanje pa je po mnenju Sare Gošnjak s Centra za poklicno izobraževanje potrebna sprememba v miselnosti.

Z zavoda za zaposlovanje, ki vodi največjo statistiko potreb trga dela, pa odgovarjajo, da bolj kot o poklicih prihodnosti lahko  govorimo o kompetencah prihodnosti, ki so povezane s komunikacijo, medkulturno komunikacijo, organizacijo, sposobnostjo globljega razumevanja napisanega in povedanega, analizo podatkov, kreativnostjo in socialno inteligenco. V veliki meri so to kompetence, ki jih umetna inteligenca vsaj za zdaj še ne zmore. 

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: kaj prinaša novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju? Kako izboljšati položaj upokojencev? Ter utrinek z dogodka, kako je Eva Boto praznovala 11 let glasbenega ustvarjanja. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Zlata olimpijka po poškodbi spet pleza #video
Planet 18
Planet TV Sto dni predsedovanja – slog njenega vodenja vse bolj jasen #video
Planet 18
Planet TV Takšno bo letošnje kronanje Karla III. #video
  Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte